Tato, czemu nie powiedziałeś mi, że chcę byc ogrodnikiem?

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Agnieś
1000p
1000p
Od: 7 lut 2008, o 19:14

Re: Tato, czemu nie powiedziałeś mi, że chcę być ogrodnikiem?

Post »

Witaj Grażynko,
odwiedziłam Twój ogródek i widzę, że też lubisz uprawiać zioła. Ja też mam ich sporo, bardzo lubię rozgniatać w palcach zielone gałązki. Na pewno jeszcze wpadnę do Ciebie.
pozdrawiam,
Agnieszka
Awatar użytkownika
aloj42
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 26 lip 2009, o 20:48

Post »

Witaj Grażynko !!! ślicznie,ślicznie i jeszcze raz ślicznie !!!! jestem pod wrażeniem :D wiesz co ? tak myślę,że mieszkamy niedaleko,ja do Poznania mam 80km ! a z tego co wiem Września leży za Poznaniem (nie pomyliłam czegoś?),Mamy ten sam klimat więc jak mogę będę zadawała dużo pytań odnośnie uprawy roślin jak się zgadzasz?
papa zapraszam do mnie :D :D :D
Działka Jolanty !!! Pozdrawiam !!!!!
Awatar użytkownika
i_graszka49
50p
50p
Od: 24 wrz 2008, o 12:17

Post »

Agnieszko, Ewo, Jolu, Zenku, Dziewczyny i Chłopaki
dziękuję za tyle miłych słów i za zachętę do dalszego uporu w działaniu. Lekko mi nie było w minionym sezonie, samej niełatwo ogarnąć wszystko.
Ewo, zmusiłaś mnie do obejrzenia wiosennych zdjęć (wygrzebując mój watek z zapomnienia) i teraz dopiero widzę jak bardzo się zmieniło od maja (nie tylko z powodu zmiany pory roku :)).
Deszczowe lato spowodowało że większość nasadzeń jest o wiele wyższa i szersza - sekwoje, sosenki, perukowiec - te ponaddwukrotnie! Jednocześnie kilka dni upałów spaliło mi zagon ogórków a mokry chłód wlazł mi pod namiot foliowy do pomidorów razem z zarazą ziemniaczaną. Tu i ówdzie rozpanoszył się mączniak a mrówki zeżarły mi od spodu piękną kępę macierzanki....
Ale udało mi się rozmnożyć lawendy i szałwię, zakwitnąć pierwszą w życiu daturę, zasadzić ponownie własnoręcznie pozyskane cebule hiacyntów, tulipanów i narcyzów. Nabyłam 12 krzewów róż w Rosarium, czekam z niecierpliwością jak zakwitną. Karpy dalii wybrane z ziemi, cebule gladioli zasuszone i schowane w piwnicy. Mam dwie kurki (i jajka od nich też!) oraz mnóstwo roślin od naszych Forumowiczów (dzięki!), które na przyszły rok spowodują, że będzie jeszcze piękniej.
Ewo zawstydziłaś mnie, bo zapomniałam w szale pracy ogrodniczej i zawodowej o własnym wątku, ale myślę, że uda mi się to naprawić.
Dość zatem tej epistolografii, bo czyny (zdjęcia) upoważniają do istnienia w dziale "Mój piękny ogród" :)
Jolu, moje jest położone na samym skraju tego placka, którym jest Ziemia :) ze względu na to, że od wschodu i północy są tylko pola, wszystkie procesy wiosenne są opóźnione co najmniej o 2 tygodnie w stosunku do sąsiednich ogródków, a zima przychodzi znacznie wcześniej..... Jak na wschodniej granicy :) Taki szczególny mikroklimat. Ale jeśli coś będę mogła pomóc (choc sama dopiero się uczę) - bardzo chętnie :)

Miłego wieczoru Wszystkim
Grażka
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękny ogródeczek :)
Zapraszam do siebie :wink:
3-maj się :uszy
Awatar użytkownika
i_graszka49
50p
50p

Post »

Dawid, odwiedzam Cię mniej więcej raz w tygodniu :)
Miłego dnia
Grażka
Awatar użytkownika
Katarynka
500p
500p
Od: 1 kwie 2009, o 14:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:D Witaj!... pokaż Twoje poczynania, czekamy na zdjęcia!
Katarzyna, zapraszam
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Grażynko
dobrze, żę są zdjęcia, pomagają nam porównać (i przypomnieć sobie), jak to było wcześniej, ile urosło,
co pasuje, co trzeba przesadzić itd...
Sama się dziwię, jak wszystko się zmienia.
W tak piękny dzień, jak dziś, może uda ci się cyknąć kilka fotek i pokazać nam swoją oazę ? ;:180
Czekamy ;:3
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

Dobrze,że wątek został odświeżony i nie zapomniany ,bo jest co podziwiać . :P :wit
Prosimy o jakieś fotki jesienno zimowe . :wink:
minismok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2008, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

smokom podoba się baaaaaardzo :D ........żeby tylko entuzjazm nie opadł i siły nie zwiędły :lol:

powodzenia!

ps. ta rugosa Hansa[cukrówka] to prawdziwy rarytas! :D
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
Awatar użytkownika
i_graszka49
50p
50p

Post »

Rarytas powiadasz?
Hm....... nie pamiętam skąd ją mam :oops: a właściwie "je", bo jest takich krzaczków pięć.
Ale większy zachwyt wzbudza we mnie inna - chyba jedna z damascenek, z której już drugi rok zbieram pracowicie kwiaty i przerabiam na konfiturę i likier różany. Mmmmmmmmmm, pycha, taka wódeczka dla dziewczyn, bo zapach ma jak perfumy :oops:
Oprócz tego mam jeszcze 5 krzaczków róży mchowej z Rosarium - jak urosną troszkę, też będę przerabiać!

Dziś nie zdążyłam zrobić zdjęć, choć pogoda była przecudna, temperatura wzrosła do 10,5 stopnia! Przedpołudnie spędziłam na grabieniu :evil: liści i to na dodatek nie swoich :evil: - wszystkie liście z 4 topól po drugiej stronie drogi znalazły się u mnie na ogrodzie!

Wrrrrrrrrrrrrrr
Grażka
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Witaj Grażynko podziwiam Waszą pracę, takie zmiany w ogrodzie.Ten bez miniaturowy to chyba bez Meyera "Palbino".Teraz "zimą" trzeba nabierać sił do pracy na wiosnę oraz snuć plany i opracowywać nowe pomysły.Ja tak do stycznia to jeszcze siedzę spokojnie ale już po świętach zaczynam plany i zakupy.
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22

Post »

Wreszcie odnalazłaś się w swoim wątku. Powtórzę - z przyjemnością się Ciebie czyta. A zdjęcia? Pokaż czym prędzej - jestem ciekawa jak wypiękniało latem Twoje miejsce na Ziemi.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

No, dobrze,że jesteś ( bo coś jakby troszkę Cie nie było...) :) Mam nadzieję ,że teraz pozwolisz nam sledzic ten wątek " na bieżąco".

Pozdrawiam cieplutko :wit
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”