Kolektory słoneczne ...

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

MążAni pisze:jest czujnik pogodowy który mierzy temperaturę zewnętrzną i na tej podstawie ustalana jest temperatura posadzki
U nas czujniki są wewnątrz pomieszczenia, na poziomie metra, czy półtora metra, nie pamiętam dokładnie. System zbiera info z trzech czujników i ustawia pobieranie prądu zgodnie z ustawieniem termostatu. Najważniejsze w ogrzewanej podłodze jest to, żeby nie włączać jej i nie wyłączać jej jak lampkę nocną, czy jak piecyk, tylko ustawić na stałą temperaturę i dopiero po nagrzaniu obniżyć ją, czy podwyższyć do żądanego poziomu. To trochę tak, jak z wielkim samolotem, ma ogromny bezwład (cieplny), zanim zareaguje, mijają czasem godziny... Długo się nagrzewa, długo trzyma temperaturę, oczywiści można ją płynnie regulować, ale to zawsze musi potrwać.

Wisienka pisze:W takim razie podpowiedzcie, jak najtaniej ogrzać dom, wodę?
Zwłaszcza jak się w nim jest tylko w weekendy i na urlopach?
Ostatnio sąsiedzi zachwalali nam "piece na naftę", że tanie, że szybko nagrzewają pomieszczenie, że bezpieczne (podwójne spalanie), że niewielkie, że nie potrzebują specjalnej instalacji itd.

Muszę poszperać w necie, bo na razie widziałam tylko jakieś takie na ropę (?) po chyba 399,- zł. w Obi, nie jestem pewna nawet jak się nazywają... Kto wie coś więcej na temat?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
MążAni
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 sty 2009, o 20:58

Post »

Nalewko, jak mniemam, macie instalację nie drugotaryfową, akumulacyjną, a zwykłą tak? W tym przypadku możliwa jest natychmiastowa reakcja na spadek temperatury w pomieszczeniu. W przypadku akumulacyjnej tak nie jest, bo grzejemy tylko w określonych porach, stąd pomysł, by temperatura podłogi była funkcją temperatury zewnerznej, co się dość dobrze sprawdza.
Mąż Ani
Ogród Ani cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Właśnie tak, dlatego o tym napisałam :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Kontakt:

Post »

Witajcie! Właśnie gmina w której mieszkam ogłosiła ,że zamierza dofinansować 50% kwoty do kolektorów słonecznych. No i zaczęłam się zastanawiać.....
Przeczytałam Wasze opinie raz jeszcze ,ale nadal mam pytania. Przede wszystkim czy dom ( instalacje) muszą spełniać jakieś wymogi ,aby wykorzystanie kolektorów było najbardziej wydajne?
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
MążAni
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 sty 2009, o 20:58

Post »

aniawoj pisze:Witajcie! Właśnie gmina w której mieszkam ogłosiła ,że zamierza dofinansować 50% kwoty do kolektorów słonecznych. No i zaczęłam się zastanawiać.....
No w takim razie to już można zacząć się zastanawiać :) Choć i tak IMHO to wciąż nie jest rewelacja (spójrz wyżej na wyliczenie, które zrobiłem).
Przeczytałam Wasze opinie raz jeszcze ,ale nadal mam pytania. Przede wszystkim czy dom ( instalacje) muszą spełniać jakieś wymogi ,aby wykorzystanie kolektorów było najbardziej wydajne?
Jeśli to jest instalacja tylko do c.w.u. to musisz mieć duży bojler z podwójną wężownicą (lub wężownicą i grzałką), ale to już wszystko w ramach instalacji się robi. Jeśli kolektory miałyby również wspomagać c.o. (rozumiem, że masz wodne), to jest to już inna kwestia, bo solary mają współdziałać z istniejącą instalacją. Ja osobiście za bardzo się na tym nie znam, najlepiej popytaj w firmie, która się tym zajmuje, jakie są opcje instalacji.
Mąż Ani
Ogród Ani cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Kontakt:

Post »

Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź :D Oczywiście przejrzałam Twoje wyliczenia,dlatego nadal nie jestem pewna czy warto :? A czasu mam tak mało ,bo na składanie podań niecałe 2 tygodnie....

Chciałabym ,aby kolektory służyły nie tylko do ogrzewania wody ,ale także ,aby wspomagały ogrzewanie. Mam oczywiście ogrzewanie wodne - na gaz. Bojler do ciepłej wody też na gaz.
Dom niewielki - 160m.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witajcie !

To wszystko prawda, ale dotyczy ona domów całorocznych.

A może teraz coś dla domów letniskowych. Użytkowanych w sezonie wiosna - jesień i na dodatek w piątki, soboty niedziele.
Tam opisane systemy nie sprawdzają się.

Pozdrawiam.

Khn.
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie wiem, jakie oszczędności może dać kominek z płaszczem wodnym. Mamy taki w domu od początku i jestem bardzo zadowolona. W miesiącach, kiedy jest używany, ogrzewa wodę "do kranu" oraz do kaloryferów. Nieoceniona jest możliwość wrzucenia na kratkę kiełbasek ;) Na parterze czyli w garażu mam temperaturę nie niższą niż 10 stopni (to w w naprawdę bardzo zimne dni), na pierwszym piętrze 18-24 stopnie, na drugim 17-19 ale to dlatego, że poddasze jeszcze w stanie surowym i zupełnie nieocieplone i mamy ogromne straty ciepła przez to. W tym roku ocieplimy i powinna się podnieść temperatura oraz spaść zużycie drewna. Zawsze na początku zimy wydaje mi się, że drewna nam zabraknie, i zawsze wystarcza :)
Latem wodę grzeje bojler i wówczas mam rachunki za prąd wyższe tak około 40% - 50% niż zimą. Gazu ziemnego nie mamy, kuchenka chodzi na butli, która wystarcza mi na 3-4 miesiące. Myślałam o założeniu kolektorów i przejściu na ogrzewanie nimi wody latem oraz pozbyciu się butli gazowej na rzecz prądu. Trochę tracę na optymiźmie, kiedy czytam, że one się nadają tylko do wspomagania podgrzewania wody :(

Oj, do ledy16 pisałam... a tu już 2 strony nastukaliście w tym czasie :D
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Tula, ale jeśli dobrze odczytuję miejsce w twoim profilu, to używacie tego kominka we Włoszech. Jeśli na Sycylii, to nie mam więcej pytań :lol: :lol: :lol:

Jeśli w Alpach, to co innego, możesz sprecyzować strefę klimatyczną?
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nalewko dobrze odczytujesz !
Nie Sycylia, nie Alpy - Apeniny. Mieszkam w regionie Abruzzo (środkowe Włochy) na wysokości 1100 metrów. Mamy tu zimę :) Lato jest cieplejsze i dłuższe niż w Polsce, zima właściwie normalna. Zaczyna się zazwyczaj na przełomie listopad/grudzień i trwa do marca, czasem w kwietniu jeszcze jest bardzo zimno. Bardziej śnieżna niż pamiętam z Polski, wieją silniejsze wiatry (i niestety częściej), za to "cieplej" jest - temperatura nigdy nie spada poniżej -10, zazwyczaj są mrozy rzędu -2/3 w dzień i -5/6 w nocy. No i rzeczywiscie nie codziennie jest poniżej zera, ale to i z Polski pamiętam. Mrozowe "kwiatki" na szybach też czasem miewam :) Właściwie to bardziej upierdliwy jest tu wiatr niż mróz, bo nawet przy dodatniej temperaturze deszczówka w beczce potrafi zamarznąć od wiatru.
Hypcio
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 kwie 2016, o 13:25

Re: Kolektory słoneczne ...

Post »

Osobiście uważam że w dzisiejszych czasach inwestycja w kolektory słoneczne jest jak najbardziej trafionym pomysłem. Dzisiaj co raz więcej osób decyduje się na tego typu rozwiązania z kilu ważnych powodów. Jednym z takich jest na pewno oszczędność jaka z tym się wiążę. A drugi ważny element wyboru takich kolektorów jest szansa na otrzymanie dofinansowanie z Unii Europejskiej. Rok temu razem z żoną zdecydowaliśmy się na zakup takich kolektorów z oferty link usunięty- mod/jokaer Jak dla mnie są oni czołowymi producentami w tej dziedzinie. Zresztą wystarczy samemu poczytać w internecie troszkę opinii aby się o tym przekonać. Dla nas też to był spory wydatek jednak tak jak pisałem wcześniej otrzymaliśmy potężną pomoc finansową właśnie z funduszy europejskich. Nie od dziś wiadomo że Unia Europejska bardzo wspiera i popiera takie inicjatywy przyznając co roku na ten cel olbrzymie pieniądze. Wiadomo że chodzi tutaj o stosowanie jak najbardziej ekologicznych rozwiązań które mają poprawić stan naszego środowiska już tak bardzo zniszczonego działalnością człowieka.
nigol
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 paź 2016, o 23:04
Kontakt:

Post »

Użytkuje kolektory od kilku lat ulrich , 60 rurek i 400l zbiornik - jestem zadowolony . Ale poza ekologią nie widzę innych zalet , na pewno nie widzę ekonomi zastoswania kolektorów.
Ewa5
50p
50p
Od: 15 paź 2016, o 14:52
Kontakt:

Post »

Jak ktoś nie ma co robić z pieniędzmi to instaluje kolektory, których czas zwrotu równy jest okresowi eksploatacji. Lepiej za te pieniądze grzać wodę latem prądem a w okresie jesienno wiosennym CO.
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2013, o 15:13

Post »

Półprawda.

W mojej okolicy jest dużo ośrodków wypoczynkowych i sal do wynajęcia, kuchni. Ich właścicielom kolektory przynoszą spore oszczędności. Okres od wiosny do jesieni, duży rozbiór wody w ciągu dnia- tu kolektory pracują na 100%.

Dla mniejszych domków polecam takie rozwiązanie:
Obrazek

Wolnostojące (można też na dachu) - grawitacyjne - ale woda bardzo ciepła jest - świetne rozwiązanie wspomagające do domu, za niewielkie pieniądze (od 1500 zł a nie 15.000 jak do tej pory bywało).
Awatar użytkownika
asprokol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2012, o 21:53

Post »

Hypcio pisze:Osobiście uważam że w dzisiejszych czasach inwestycja w kolektory słoneczne jest jak najbardziej trafionym pomysłem.
Trafionym ........... jak kulą w płot.

W moim przypadku "oszczędność" wynosiła 700-900 zł rocznie przy cenie z montażem 17 000 zł. Oczywiście od zysku odejmujemy koszty prądu jakie zużywa kolektor i koszty konserwacji.
Rachunek mówił że po wielu latach mi się to wróci - wyliczyli mi to w prospekcie ;:306 później okazało się że wyliczenia były dla regionu okolic Monachium w Bawarii.
Oczywiście to moja wina bo zamiast kąpać się 3 razy dziennie latem i 3 razy zimą preferowałem dawne przyzwyczajenia.

Gdybym miał tłum gości latem to pewnie bym zmienił zdanie. Niestety pralka , zmywarka , ekspres do kawy same sobie grzeją wodę a z prysznicem tak to już jest że łatwo policzyć.
Mój jest ten kawałek podłogi,
Nie mówcie mi więc, co mam robić!
Moja wizytówka - zapraszam
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”