Źródło tutajKorzenie powietrzne są pokryte gąbczastą, wielowarstwową skórką, zwaną welamenem, złożoną z obumarłych, pustych komórek. Dzięki dużej higroskopijności, komórki welamenu są zdolne do wchłaniania nawet najmniejszej ilości wody z atmosfery. Pobierają one wodę pochodzącą z rosy i mgły. Martwe komórki skórki wypełnione powietrzem są srebrzyste, natomiast po wchłonięciu dużych ilości wody mogą przybrać zielonkawą barwę, gdyż staje się widoczny chlorofil zawarty niekiedy w komórkach wewnętrznych tkanek kory pierwotnej korzenia.
Moja przygoda ze storczykami rozpoczęta :)
- madzik
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 27 gru 2007, o 09:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Proszę - parę słów o welamenie
Witam :P
Storczyki to, jakby rozmowa o dwóch stronach świata.
Z jednej strony zadziwiająca fantazja , piękno, barwy --->powiew egzotyki :P
Z drugiej, milion zagadnień, bardzo ciekawych odkrywajacych tajemice.
Czyli coś dla oczu i dla wiedzy.
Nie będę powtarzać- welamen jest dobrze opisany.
Dodatkowo podam, ze w nim znajdują się aparaty szparkowe , pozwalające na realizowanie cyklu oddychania.
Tak , ze nie tylko pochłaniaie, ale i wydalanie/w porze nocnej ,najbardziej aktywne/ To wynik cyklu przemian w roślinie.
Dodatkowo i skrótowo:
*korzenie powietrzne spełniają inną rolę niż korzenie w podłożu , też zauwazalna jest różnica.
*korzenie powietrzne w warunkach kryzysowych
mogą przejąć funkcje korzeni w podłożu.
*Z samej racji budowy korzeni rozróżnia się we wszystkich strefy, które odpowiadają za coś, a to m.innymi :
-strefa zróżnicowana w budowie komórek, w jednej to komórki, które się pomnazają/dzielą/
-strefa elongacyjna ---> ilość komórek nie przyrasta, przyrasta ich wymiar /następuje wydluzanie-->wzrasta długość korzeni/.
Ta pierwsza strefa /najbliższa roślinie/ po osiągnięciu dojrzałości dodatkowo wypełnia funkcję
asymilacji składników poklarmowych.
Służą do tego komórki włośnikowe,epidermy.
Często.... przy sprzyjających warunkach uprawy, strefa ta rozciąga sie na dużą długość korzenia.
Definicja *WELAMEN * jest zawarta w opisie:
cytat:
Charakterystyczną dla wielu storczyków cechą jest wykształcanie tzw. korzeni powietrznych. Dotyczy to gatunków rosnących epifitycznie, narażonych na intensywne opady deszczu po których następuje z kolei faza przesychania korzeni. Korzenie powietrzne są pokryte specjalną, gąbczastą warstwą zwaną welamenem, zbudowaną z obumarłych komórek skórki. Welamen ma zdolność zatrzymywania przez długi czas wilgoci chroniąc roślinę przed wyschnięciem. W hodowli amatorskiej, gdzie zazwyczaj rośliny uprawia się w doniczkach często dochodzi do gnicia korzeni, którym nie stwarza się warunków do przeschnięcia. Ciągle wilgotny welamen stanowi wspaniałe siedlisko dla bakterii i grzybów chorobotwórczych...
http://www.storczyki.org.pl/biologia.html
Proponuję zapoznać się również z tym materiałem- skrótowo i dobrze podano istotę w pigułce
o biologii storczyków. Warto zerknąć.
Ciekawe to są zagadnienia.Im więcej zagłębiam się to...nasuwa sie pytanie;:24 , skąd takie
przeświadczenie nasze :P , ze zycie człowieka to szczyt doskonałości ???
i ....moze ....na tym poprzestanę
w rozmyślaniach
pozdrawiam J ;:76 VANKA
Storczyki to, jakby rozmowa o dwóch stronach świata.
Z jednej strony zadziwiająca fantazja , piękno, barwy --->powiew egzotyki :P
Z drugiej, milion zagadnień, bardzo ciekawych odkrywajacych tajemice.
Czyli coś dla oczu i dla wiedzy.
Nie będę powtarzać- welamen jest dobrze opisany.
Dodatkowo podam, ze w nim znajdują się aparaty szparkowe , pozwalające na realizowanie cyklu oddychania.
Tak , ze nie tylko pochłaniaie, ale i wydalanie/w porze nocnej ,najbardziej aktywne/ To wynik cyklu przemian w roślinie.
Dodatkowo i skrótowo:
*korzenie powietrzne spełniają inną rolę niż korzenie w podłożu , też zauwazalna jest różnica.
*korzenie powietrzne w warunkach kryzysowych
*Z samej racji budowy korzeni rozróżnia się we wszystkich strefy, które odpowiadają za coś, a to m.innymi :
-strefa zróżnicowana w budowie komórek, w jednej to komórki, które się pomnazają/dzielą/
-strefa elongacyjna ---> ilość komórek nie przyrasta, przyrasta ich wymiar /następuje wydluzanie-->wzrasta długość korzeni/.
Ta pierwsza strefa /najbliższa roślinie/ po osiągnięciu dojrzałości dodatkowo wypełnia funkcję
asymilacji składników poklarmowych.
Służą do tego komórki włośnikowe,epidermy.
Często.... przy sprzyjających warunkach uprawy, strefa ta rozciąga sie na dużą długość korzenia.
Definicja *WELAMEN * jest zawarta w opisie:
cytat:
Charakterystyczną dla wielu storczyków cechą jest wykształcanie tzw. korzeni powietrznych. Dotyczy to gatunków rosnących epifitycznie, narażonych na intensywne opady deszczu po których następuje z kolei faza przesychania korzeni. Korzenie powietrzne są pokryte specjalną, gąbczastą warstwą zwaną welamenem, zbudowaną z obumarłych komórek skórki. Welamen ma zdolność zatrzymywania przez długi czas wilgoci chroniąc roślinę przed wyschnięciem. W hodowli amatorskiej, gdzie zazwyczaj rośliny uprawia się w doniczkach często dochodzi do gnicia korzeni, którym nie stwarza się warunków do przeschnięcia. Ciągle wilgotny welamen stanowi wspaniałe siedlisko dla bakterii i grzybów chorobotwórczych...
http://www.storczyki.org.pl/biologia.html
Proponuję zapoznać się również z tym materiałem- skrótowo i dobrze podano istotę w pigułce
o biologii storczyków. Warto zerknąć.
Ciekawe to są zagadnienia.Im więcej zagłębiam się to...nasuwa sie pytanie;:24 , skąd takie
przeświadczenie nasze :P , ze zycie człowieka to szczyt doskonałości ???
i ....moze ....na tym poprzestanę
w rozmyślaniachpozdrawiam J ;:76 VANKA
- Fiolek88
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 20 mar 2008, o 09:53
Oj czeka mnie dużo lektury, dziękuję Wam wszystkim za odpowiedzi, uspokoiliście mnie, że to prawdopodobnie, żadna choroba, choć nadal niestety jeden z moich storczyków posiada prawdopodobnie Przędziorki i Wciornastki, ale jutro wybieram się do ogrodniczego, aby kupić jakiś preparat, na forum wyczytałam, że jedna z forumowiczek po zastosowania środku chemicznego obwiązała doniczkę folią, i proponowała ponowny oprysk po 7 dniach. Mam nadzieje, że będzie wszystko dobrze.
Poniżej prezentuje moją ukochaną trójkę roślinek:

Poniżej prezentuje moją ukochaną trójkę roślinek:

- Fiolek88

Bardzo ciesze się, że to pseudobulwa
, poniżej prezentuje, jak wygląda dziś

a poniżej kwiat tego Dendrobium, ponieważ strasznie mi sie podoba

Opryskałam swojego Phalaenopsisa i tak byłam zajęta meczeniem robaków
i nauką do sesji
że nie zauwazyłam, poczków na nim
ale gdy je dostrzegam, aż się do niego usmiechnełam
. Oprysk jak na razie dał pozytywny skutek bo rzadnych Przędziorków i Wciornastków nie zauwazyłam od kilku dni
. Poniżej prezentyje mojego białego Phalaenopsisa z którego jestem dumna

Zastanawiam sie tylko czy je jeszcze raz opryskiwać jeśli nie widze już robaków

a poniżej kwiat tego Dendrobium, ponieważ strasznie mi sie podoba

Opryskałam swojego Phalaenopsisa i tak byłam zajęta meczeniem robaków

Zastanawiam sie tylko czy je jeszcze raz opryskiwać jeśli nie widze już robaków
- Storczykowa

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Fiolek88

Dziękuję za miłe słowa, dodadzą mi otuchy w sprawie mojego białego Phalaenopsisa
Zastosowałam chemie ze względu na wciornastki i przędziorki, przędziorki odeszły na dobre, wciornastki myślałam, że też ale niestety, wróciły i to z podwójną siłom, mam je nadal tylko na korzeniach, i znów spryskałam podłoże chemia tz. polysect i owinęłam go folią , tak jedna z forumowiczek poradziła, nie wiem co źle zrobiłam, ale proszę o pomoc, bo wygląda on teraz tak:

To chyba jest pleśń i teraz nie wiem co mam zrobić ;:46 a on tak pieknie kwitnie i wypuszcza pąki

To chyba jest pleśń i teraz nie wiem co mam zrobić ;:46 a on tak pieknie kwitnie i wypuszcza pąki
- Storczykowa

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
ja miałam przeboje z wciornastkami i to nie raz mimo krótkiego stażu w posiadaniu storczyków.
ja użyłam Mospilan 20 SP
pierwszy raz podlałam storczyki w jego roztworze, a po 10 dniach spryskałam, po nastepnych 10 dniach wymieniłam podłoże dla pewności i w celu usunięcia "trupów" :P
nie wiem, czy to było idealne postępowanie, ale u mnie zadziałało i na razie nie ma nawrotu.
życzę powodzenia w walce!:)
ja użyłam Mospilan 20 SP
pierwszy raz podlałam storczyki w jego roztworze, a po 10 dniach spryskałam, po nastepnych 10 dniach wymieniłam podłoże dla pewności i w celu usunięcia "trupów" :P
nie wiem, czy to było idealne postępowanie, ale u mnie zadziałało i na razie nie ma nawrotu.
życzę powodzenia w walce!:)
aha, a na pleśń u mnie sprawdza sie Topsin -niedrogi i na długo starcza.
nic sie nie martw, choroby są wpisane w życie storczyków, czy tego chcemy czy nie...niestety,
grunt to zachować zimną krew (wiem, łatwo mi mówić, a na początku też strasznie panikowałam, jak coś niepokojącego zauważyłam; choć teraz też czasami mi się to zdarza, ale mniej nasilone
)
nic sie nie martw, choroby są wpisane w życie storczyków, czy tego chcemy czy nie...niestety,
grunt to zachować zimną krew (wiem, łatwo mi mówić, a na początku też strasznie panikowałam, jak coś niepokojącego zauważyłam; choć teraz też czasami mi się to zdarza, ale mniej nasilone
- Fiolek88

Dziękuję za informacje. Storczykowa jutro się zabiorę za obcinanie (chciałam to już wcześniej zrobić, ale nie wiedziałam czy mogę), a jeśli się nie mylę musze je późnej potrzeć cynamonem lub węglem (tak przynajmniej czytałam).
Alicjo N. powiedz mi tylko czy Twój storczyk wtedy kwitł
Jeśli tak to czy później nie ucierpiał z powodu przesadzania
Czytałam, żeby lepiej nie przesadzać kiedy kwitnie. Choć chyba pozbycie się robali jest ważniejsze od kwiatów.
Powiem szczerze, że przez kilka pierwszych dni oglądałam je prawie pod lupą i może nawet dobrze, bo w jednym były ślimaki w drugim te ohydne robale, a teraz jak chodzę po sklepach z roślinami, każdego storczyka oglądam bardzo dokładnie.
Alicjo N. powiedz mi tylko czy Twój storczyk wtedy kwitł
Powiem szczerze, że przez kilka pierwszych dni oglądałam je prawie pod lupą i może nawet dobrze, bo w jednym były ślimaki w drugim te ohydne robale, a teraz jak chodzę po sklepach z roślinami, każdego storczyka oglądam bardzo dokładnie.