Moja przygoda ze storczykami rozpoczęta :)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Proszę - parę słów o welamenie :)
Korzenie powietrzne są pokryte gąbczastą, wielowarstwową skórką, zwaną welamenem, złożoną z obumarłych, pustych komórek. Dzięki dużej higroskopijności, komórki welamenu są zdolne do wchłaniania nawet najmniejszej ilości wody z atmosfery. Pobierają one wodę pochodzącą z rosy i mgły. Martwe komórki skórki wypełnione powietrzem są srebrzyste, natomiast po wchłonięciu dużych ilości wody mogą przybrać zielonkawą barwę, gdyż staje się widoczny chlorofil zawarty niekiedy w komórkach wewnętrznych tkanek kory pierwotnej korzenia.
Źródło tutaj
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
Ewelinka
100p
100p
Od: 4 lut 2007, o 13:21

Post »

Ojej dziękuje ;:196 nie dotarłam jeszcze do tej strony- od razu daje do zakładek :D Ale musicie przyznać że świat roślin jest pasjonujący! Można się tyle uczyć a tu ciągle mało! :D
Pozdrawiam,
Ewelinka
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Witam :P

Storczyki to, jakby rozmowa o dwóch stronach świata.
Z jednej strony zadziwiająca fantazja , piękno, barwy --->powiew egzotyki :P
Z drugiej, milion zagadnień, bardzo ciekawych odkrywajacych tajemice.

Czyli coś dla oczu i dla wiedzy.

Nie będę powtarzać- welamen jest dobrze opisany.

Dodatkowo podam, ze w nim znajdują się aparaty szparkowe , pozwalające na realizowanie cyklu oddychania.
Tak , ze nie tylko pochłaniaie, ale i wydalanie/w porze nocnej ,najbardziej aktywne/ To wynik cyklu przemian w roślinie.

Dodatkowo i skrótowo:
*korzenie powietrzne spełniają inną rolę niż korzenie w podłożu , też zauwazalna jest różnica.
*korzenie powietrzne w warunkach kryzysowych :( mogą przejąć funkcje korzeni w podłożu.

*Z samej racji budowy korzeni rozróżnia się we wszystkich strefy, które odpowiadają za coś, a to m.innymi :
-strefa zróżnicowana w budowie komórek, w jednej to komórki, które się pomnazają/dzielą/
-strefa elongacyjna ---> ilość komórek nie przyrasta, przyrasta ich wymiar /następuje wydluzanie-->wzrasta długość korzeni/.
Ta pierwsza strefa /najbliższa roślinie/ po osiągnięciu dojrzałości dodatkowo wypełnia funkcję
asymilacji składników poklarmowych.
Służą do tego komórki włośnikowe,epidermy.
Często.... przy sprzyjających warunkach uprawy, strefa ta rozciąga sie na dużą długość korzenia.

Definicja *WELAMEN * jest zawarta w opisie:

cytat:
Charakterystyczną dla wielu storczyków cechą jest wykształcanie tzw. korzeni powietrznych. Dotyczy to gatunków rosnących epifitycznie, narażonych na intensywne opady deszczu po których następuje z kolei faza przesychania korzeni. Korzenie powietrzne są pokryte specjalną, gąbczastą warstwą zwaną welamenem, zbudowaną z obumarłych komórek skórki. Welamen ma zdolność zatrzymywania przez długi czas wilgoci chroniąc roślinę przed wyschnięciem. W hodowli amatorskiej, gdzie zazwyczaj rośliny uprawia się w doniczkach często dochodzi do gnicia korzeni, którym nie stwarza się warunków do przeschnięcia. Ciągle wilgotny welamen stanowi wspaniałe siedlisko dla bakterii i grzybów chorobotwórczych...

http://www.storczyki.org.pl/biologia.html

Proponuję zapoznać się również z tym materiałem- skrótowo i dobrze podano istotę w pigułce
o biologii storczyków. Warto zerknąć.

Ciekawe to są zagadnienia.Im więcej zagłębiam się to...nasuwa sie pytanie;:24 , skąd takie
przeświadczenie nasze :P , ze zycie człowieka to szczyt doskonałości ???

i ....moze ....na tym poprzestanę ;:23 w rozmyślaniach

pozdrawiam J ;:76 VANKA
Awatar użytkownika
Fiolek88
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 20 mar 2008, o 09:53

Post »

Oj czeka mnie dużo lektury, dziękuję Wam wszystkim za odpowiedzi, uspokoiliście mnie, że to prawdopodobnie, żadna choroba, choć nadal niestety jeden z moich storczyków posiada prawdopodobnie Przędziorki i Wciornastki, ale jutro wybieram się do ogrodniczego, aby kupić jakiś preparat, na forum wyczytałam, że jedna z forumowiczek po zastosowania środku chemicznego obwiązała doniczkę folią, i proponowała ponowny oprysk po 7 dniach. Mam nadzieje, że będzie wszystko dobrze.
Poniżej prezentuje moją ukochaną trójkę roślinek:

Obrazek
Awatar użytkownika
Fiolek88
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dziękuje za te ciepłe słowa ;:12 Reanimacje wczoraj rozpoczęłam, mam nadzieje że będzie z dobrym skutkiem. Dziś oglądam moje Dendrobium i zauważyłam coś takiego, jak myślicie co to jest listek, korzonek, bulwa :?:
Obrazek
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2007, o 15:26

Post »

Mnie to wygląda na psb
pozdr Dorota
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Fiolek88
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Bardzo ciesze się, że to pseudobulwa :heja , poniżej prezentuje, jak wygląda dziś :D
Obrazek
a poniżej kwiat tego Dendrobium, ponieważ strasznie mi sie podoba ;:226
Obrazek

Opryskałam swojego Phalaenopsisa i tak byłam zajęta meczeniem robaków :pogon i nauką do sesji ;:37 że nie zauwazyłam, poczków na nim :oops: ale gdy je dostrzegam, aż się do niego usmiechnełam ;:79 . Oprysk jak na razie dał pozytywny skutek bo rzadnych Przędziorków i Wciornastków nie zauwazyłam od kilku dni ;:50 . Poniżej prezentyje mojego białego Phalaenopsisa z którego jestem dumna ;:138
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Zastanawiam sie tylko czy je jeszcze raz opryskiwać jeśli nie widze już robaków :?:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

śliczny jest ten biały. taki to sie chyba nazywa Phalaenopsis "red lip". w każdym razie takie Phalaenopsisy to chyba moje ulubione, obecnie mam 2 takie. niestety już przekwitły :(
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38

Post »

Fiolek - faktycznie masz z czego byc dumna - i to nie tylko z tego pięknego phalaenopsisa. ;:31
Awatar użytkownika
Fiolek88
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dziękuję za miłe słowa, dodadzą mi otuchy w sprawie mojego białego Phalaenopsisa :( Zastosowałam chemie ze względu na wciornastki i przędziorki, przędziorki odeszły na dobre, wciornastki myślałam, że też ale niestety, wróciły i to z podwójną siłom, mam je nadal tylko na korzeniach, i znów spryskałam podłoże chemia tz. polysect i owinęłam go folią , tak jedna z forumowiczek poradziła, nie wiem co źle zrobiłam, ale proszę o pomoc, bo wygląda on teraz tak:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

To chyba jest pleśń i teraz nie wiem co mam zrobić ;:46 a on tak pieknie kwitnie i wypuszcza pąki :(
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

troche chyba za mokro ma w doniczce... te żółte korzenie są uschnięte, więc możesz je uciąć.
Awatar użytkownika
Alicja N.
100p
100p
Od: 18 lut 2008, o 15:04

Post »

ja miałam przeboje z wciornastkami i to nie raz mimo krótkiego stażu w posiadaniu storczyków.
ja użyłam Mospilan 20 SP
pierwszy raz podlałam storczyki w jego roztworze, a po 10 dniach spryskałam, po nastepnych 10 dniach wymieniłam podłoże dla pewności i w celu usunięcia "trupów" :P

nie wiem, czy to było idealne postępowanie, ale u mnie zadziałało i na razie nie ma nawrotu.

życzę powodzenia w walce!:)
Awatar użytkownika
Alicja N.
100p
100p

Post »

aha, a na pleśń u mnie sprawdza sie Topsin -niedrogi i na długo starcza.
nic sie nie martw, choroby są wpisane w życie storczyków, czy tego chcemy czy nie...niestety,
grunt to zachować zimną krew (wiem, łatwo mi mówić, a na początku też strasznie panikowałam, jak coś niepokojącego zauważyłam; choć teraz też czasami mi się to zdarza, ale mniej nasilone :) )
Awatar użytkownika
Fiolek88
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dziękuję za informacje. Storczykowa jutro się zabiorę za obcinanie (chciałam to już wcześniej zrobić, ale nie wiedziałam czy mogę), a jeśli się nie mylę musze je późnej potrzeć cynamonem lub węglem (tak przynajmniej czytałam).
Alicjo N. powiedz mi tylko czy Twój storczyk wtedy kwitł :?: Jeśli tak to czy później nie ucierpiał z powodu przesadzania :?: Czytałam, żeby lepiej nie przesadzać kiedy kwitnie. Choć chyba pozbycie się robali jest ważniejsze od kwiatów.
Powiem szczerze, że przez kilka pierwszych dni oglądałam je prawie pod lupą i może nawet dobrze, bo w jednym były ślimaki w drugim te ohydne robale, a teraz jak chodzę po sklepach z roślinami, każdego storczyka oglądam bardzo dokładnie.
Awatar użytkownika
Alicja N.
100p
100p

Post »

tak, jeden z pryskanych przeze mnie storczyków kwitł.
jednego podczas kwitnienia przesadzałam niemalże codziennie (również z niewiedzy) z powodu pleśni. kwitnie do tej pory od lutego, więc wystarczy to robić delikatnie, a nie straci sie kwitnienia.
powodzenia! :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”