Moje rośliny - radocha

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
radocha
200p
200p
Od: 16 lut 2008, o 03:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No właśnie co do fiołków to dostałem poradę żeby rozsadzić je do małych i niskich pojemników pojedynczo bo jak na razie to śa wszystkie w jednym podłużnym pojemniku i to im chyba nie służy więc muszę to zrobić tylko się trochę boję czy nie pouszkadzam korzeni.
Awatar użytkownika
muminek
200p
200p
Od: 26 mar 2008, o 15:22
Kontakt:

Post »

Nie powinno się im nic stać ;) Ja swoje posadziłam od razu do maleńkich doniczek(takich po kaktusikach i po cebulkach krokusów, które kupiłam wczesną wiosną) :)
selmun
100p
100p
Od: 23 lut 2008, o 13:04

Post »

Hej, ja też tu zaglądam. Tylko nie miałam nic mądrego do powiedzenia, więc siedziałam cicho. Ale skoro czujesz się osamotniony, to się wpisuję 8) Ślędzę w miarę na bieżąco. :D

;:7
radocha
200p
200p

Post »

Bardzo dziękuję za odwiedzanie i wpis hehe. Im więcej osób się będzie wypowiadało tym lepiej. :D
radocha
200p
200p

Post »

A przed domem wspólnota posadziła takie oto kwiatki:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Fragma

Post »

Cudowne roślinki te doniczkowe i te na polu piękne masz dobrą raczkę do kwiatów
radocha
200p
200p

Post »

Te przed domem to same rosną hehe i nikt z lokatorów tam nie robi nic poza odchwaszczaniem :D

A może ktoś wie jak się nazywaja te jasno niebieskie w skupiskach za tulipanami?? Bo ja spośród tych kwiatów znam tylko tulipany i konwalie (te z lewej na pierwszym zdjęciu) ale te w skupiskach to nei wiem co to za jedne.
Fragma

Post »

Na moje oko to te jasne to będą niezapominajki a te takie malutkie kolby kwiatków to są szafirki
radocha
200p
200p

Post »

Hej, zrobiłem jeszcze trochę zdjęc z mojego podwórka przy domu i chciałbym poznać nazwy tych roślin bo niestety nie wiem jak się nazwają. Może ktoś wie i pomoże?

Oto te rośliny:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 5 cze 2006, o 12:31

Post »

Witaj Radku :) Zapowiada się piękna kolekcja. Przyłączam się do pień pochwalnych nad sanseweriami... takich nie mam ;)
Intryguje mnie co powiesz za, dajmy na to rok, skoro już narzekasz na brak miejsca. A jak wszyscy wiemy roślinek będziesz miał coraz więcej. Ot! zobaczysz coś co Ci się spodoba i przytaszczysz to do domu mówiąc... no jeden się jeszcze zmieści. Ta choroba jest nieuleczalna :)
U siebie już ukwiecam ściany. A i tak rozglądam się za roślinkami lubiącymi cień. Mam sporo ścian gdzie słonko marnie dociera ;) Na szczęście mamy ciepełko i część roślinek już weranduje na balkonie. W jesieni będę sie głowić gdzie to wszystko upchnąć w chacie :)

Aha... te niebieskie kępki to niezapominajki. Na krzewach się nie znam.
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
radocha
200p
200p

Post »

Tak zgadza się ja tak mówię że jeszcze jedna albo trzy bo się jeszcze mieszczą ale potem trzeba będzie się niestety ograniczać, nie mam wyjścia :(

póki co to czekam na kilka fiołków z listków i będę je musiał zmieścić a co potem to zobaczę.
Ale jak rodzice się przeprowadzą do nowego domu to będę miał jeszcze jedn duży parapet w dużym pokoju z balkonem haha to wtedy na pewno zagospodaruję odpowiednio i ściany wtedy też będzie można bo tam więcej światła jest. No ale jeszcze kilka lat pewnie minie niestety. O parapecie w kuchni nie myślę bo tam jest kuchenka gazowa i kwiaty tam nie chcą rosnąć.
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 5 cze 2006, o 12:31

Post »

Też mam w kuchni kuchenkę gazową i trzymam tam roślinki. Jakoś sobie dają radę a hoja to nawet zaczyna nieco szaleć. A mam ją od niedawna. Dostałam ukorzenione sadzonki a już się rozrasta. Juki też mają się nieźle. Paprotka jedynie coś grymasi. Na forum widywałam okna kuchenne całe w... storczykach :)
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
radocha
200p
200p

Post »

No nie wiem to widocznie u mnie jest coś nie tak z tymi roślinami w kuchni bo każda która była to się nie uchowała a cytrynowe drzewko to ciągle liście gubiło, z kolei papirus żółkł na potęgę mimo iż miał stale wodę oraz nawoziłem. Widać mam kiepskie miajsce tam na kwiaty ale jak będę juz sam mieszkał to spróbuję jeszcze raz może się coś uda.
Awatar użytkownika
Malkar
500p
500p
Od: 27 sty 2007, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tak na moje oko, po kolei od góry:
1. złotlin (keria)
2. azalia
3. funkia
4. mahonia (chyba)?