Wiewióreczki podróże - Bałkany i gdzie nogi poniosą

Humor, psychologia, podróże, pokrewne.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Wiewióreczki podróże - Bałkany i gdzie nogi poniosą

Post »

Super relacja! Dziękujemy . ;:196
Jak miło i ciepło na duszy roślinomaniaka :D
Awatar użytkownika
krystyna2201
500p
500p
Od: 9 lut 2010, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wiewióreczko fajny wątek podróżniczy założyłaś ja jakoś nie pomyślałam i mam razem z ogrodniczym i żeby się cofnąć do którejś z moich podróży to muszę poszukać.W 2015 roku też byliśmy na objazdówce po Bałkanach, nawet mam relacje w swoim wątku na stronie 19 20 22 stronie.
O mały włos i spotkałybyśmy się w Austrii, my byliśmy w kwietniu przed Niedzielą Palmową ;:196
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Wiewióreczko nóżki widać sprawne i noszą dobrze....co chwilka to tam gdzie zielone Ty już jesteś.
łany tulipanów robią wrażenie, szkoda że nasze po przekwitnieniu z roku na rok robią się coraz mniejsze....wiadomo my nie hodujemy i nie pompujemy w nie tyle nawozu.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
kamil_kluczbork
200p
200p
Od: 19 mar 2018, o 07:35
Kontakt:

Post »

Wspaniała ilość tulipanów, chętnie zobaczyłbym to na własne oczy, dzięki za fotki - przynajmniej tyle póki co ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
wiewioreczka
500p
500p
Od: 11 maja 2012, o 23:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam wszystkich przemiłych gości, bardzo dziękuję za miłe wpisy, odpisze na nie, w późniejszym czasie. Jestem prosto z podróży, objazdówki po francuskiej Alzacji - Strasbourg, Colmar i zamku Haut-Konigsbourg ;:oj Bajkowe miejsca, szachulcowe kolorowe domki, winnice, zapach lata w powietrzu ;:oj

Zapraszam na spacerek po Colmar - z bajkową Mała Wenecją ;:167
Bardzo romantyczne miejsce i cieszę się że z M tam byliśmy :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Symbol regionu Alzacji jest bocian ;:167 Bardzo dbają o te ptaki, gniazda są na różnych budynkach nawet katedrze czy po prostu mostku przy kanale. Jest ich coraz więcej ;:167
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

cdn....

Pozdrawiam ciepło ;:170 ;:4
Awatar użytkownika
wiewioreczka
500p
500p

Post »

Witam serdecznie, wczoraj wróciłam z bajkowej podróży po Chorwacji ;:oj
Zaczynamy spacerkiem po 16 turkusowych jeziorkach w Plitwicach i rejsem po jednym z nich o nazwie Kozjac ;:3

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Smakowe rakije i miodki ;:166
Obrazek

Obrazek

cdn nastąpi ... po podlaniu działki ;:172
Awatar użytkownika
wiewioreczka
500p
500p

Post »

Witam serdecznie, kolejnego dnia czekałam na nas cudowny 2,5 godzinny rejs po archipelagu wysp Kornati. "W ostatnim dniu stworzenia Bóg pragnął ukoronować swoją pracę, dlatego z garści gwiazd, łez i wiatru stworzył Kornati". Tak znany irlandzki poeta - Bernard Shaw, napisał kiedyś o Kornati, po swoim pobycie na archipelagu. Bajkowy rejsy statkiem do Parku Narodowego Kornati i Parku Krajobrazowego Telašćica został zorganizowany przez właścicieli naszego pensjonatu, wypłynęliśmy z Drage. Miejsca gdzie mieliśmy tygodniowe noclegi z pysznym wyżywieniem i polskojęzyczną obsługą :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Hodowla dorady
Obrazek

Spotkaliśmy Rodaków :D
Obrazek

Obrazek

Na górym pokładzie można się było poopalać na poduchach
Obrazek

Obrazek

Kolor wody niebiański ;:167
Obrazek

Rejs po 2,5 godzinnach, zakończył się na jednej z wysp ;:oj Czekało na nas słone jezioro w którym się można było kąpać i cudne widoki z klifu. Nasza wyspa to Dugi Otok na której utworzono Park Przyrodniczy Telašćica ;:oj

Obrazek

Obrazek

Słone jezioro z zasoleniem 33 promile
Obrazek

Obrazek

W tle słone jezioro ;:oj
Obrazek

Rejs powrotny do Drage podczas którego serwowali pyszne rybki ;:oj
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zachód słońca z naszego balkoniku ;:oj
Obrazek

cdn.... po podlaniu działki ;:172

Pozdrawiam ciepło ;:3 ;:4
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34

Post »

Witaj Anett :wit
Fotorelacje z Twoich podróży rewelacyjne wprost ;:333
Przypomniałaś mi nasz niezapomniany pobyt w Parku Keukenhof z którego przywieźliśmy niezapomniane wrażenia-dziękuję ;:180 pozdrawiam i życzę kolejnych udanych wojaży ;:108
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Anetko cudne miejsca pokazujesz ;:167 Rewelacyjne wakacje.Pyszna rybka i bez głowy :uszy
Zachód słońca z okna swojego bezcenny ;:333
Awatar użytkownika
wiewioreczka
500p
500p

Post »

Witam serdecznie, miłych gości i dziękuje za ciepłej słowa ;:196

Arkadiuszu cieszę się że przywołałam miłe wspomnienia. Ja wracam już kilkakrotnie do Twojej relacji z Turcji, i już w sobotę zacznę moją przygodę z miejscami które z Twojej relacji mnie zainspirowały, za co dziękuję :wink: Udanych kolejnych i podejrzewam że jeszcze nie raz mnie zainspirujesz :roll:

Aniu pakujesz się zapewne już, bardzo fajnie że Chorwacja przed Tobą ;:196 Na drugim rejsie po Pasman i Vgardzie już nam dali z głowami, ale przynajmniej mieliśmy czym karmić mewy :wink: W sobotę ruszam na Turcję na 14dni :heja

Kolejnego dnia chorwackich smaków był mały, chorwacki Rzym czyli Zadar Miasto z klimatem - pełno zabytków z czasów antycznych, średniowiecza a także renesansu ;:oj

Brama Lądowa
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pierwotnym centrum Zadaru było Forum, które powstało w I wieku p.n.e. Obecnie znajdziecie tu wiele pozostałości po antycznych budowlach. Sam kościół św. Donata, który jest wizytówką tego miejsca, zbudowany został z kamieni pochodzących z rzymskiego forum.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Idąc promenadą słyszymy muzykę ale nie widzimy żródła tylko schody prowadzące do morza... to organy morskie, W schodach są dziury, a pod schodami ukryty mechanizm, w które gdy wpadają fale morza, wydobywają muzykę ;:oj
Obrazek

Obrazek

Na zadarskim rynku owocowym- pyszne , pachnące i bardzo soczyste morele... cała reklamówka za kilka kun ;:oj
Obrazek

Pozdrawiam serdecznie ;:196
Awatar użytkownika
wiewioreczka
500p
500p

Post »

Witam serdecznie, dziś zapraszam na rejs na wyspę Vrgada ;:3

Niewielka wysepka z cudowną piaszczystą plażą, której pomarańczowy piasek już widać z daleka ;:oj
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam ciepło ;:304
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

Anetko, śledzę na bieżąco Twoje wojaże.Skuszone moimi opowieściami o Twoich podróżach - moje najstarsze diecię wybiera się na 1,5 tyg. do Dubrownika. Ja w tym czasie mam się zająć jej kotkami i mieszkaniem. To pierwsza wyprawa w ten region, myślę, że dobry wybór na początek.
Tobie życzę kolejnych wspaniałych wrażeń, szczęśliwego powrotu z ogromnym bagażem dalszych fantastycznych zdjęć z niezawodnym komentarzem.Pozdrawiam b. serdecznie ;:167
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Piękne wycieczki. Wszystko to zobaczyć na własne oczy - marzenie. Dobrze, że można zobaczyć to w Twoim wątku.
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
wiewioreczka
500p
500p

Post »

Witam serdecznie miłych gości, nie dawno wróciłam z aromatycznej Turcji, gdzie przez 14dni przemierzyłam autokarem ponad 5700km. Dziennie zwiedzania było dużo, że nie liczę km które dziennie na stópkach :heja Planuje tam w przyszłym roku wrócić, żeby kolejne nowe części odkryć :heja

Obecna objazdówka wzięła się z marzenia, które w zeszłym roku wypowiedziałam płynąc w Stambule po Bosforze, mijając most który łączy europejską i azjatycką częścią Turcji. Wypowiedziałam słowa, że w tym roku, przejadę tym mostem i kilkanaście dni temu, jadąc autokarem, przejechałam dokładnie tym mostem ;:138

W styczniu br zamarzyłam zobaczyć żółwie, nie w zoo, tylko w ich naturalnym środowisku, w kwietniu znalazłam program gdzie w wycieczkach fakultatywnych będzie Plaża Żółwi za 60 euro o matko :twisted: No nic, za dużo ale wybrałam ten program, licząc że na miejscu znajdę kogoś, kto mnie tam zabierze za mniej euro :diabelek: Udało się, nasza kochana Kama (pilotka) ogarnęła 19 osobowej grupce bardzo bardzo tanio wyjazd :heja Normalnie kocham ją za to. Co prawda uprzedziła, że załatwiła nam busika który jedzie 3h chyba że jedzie Ahmed który nie zdejmuje ręki z klaksonu to w 2h machniemy te 200km w jedną stronę. Poza tym będzie stateczek w cenie i obiad :uszy Jednak że żółwie pokazują się bardzo rzadko i tylko gdzieś 10 procent ludzi co tam jedzie je widziało. Nasza grupka pod wezwaniem, oznajmiło że my zobaczymy ;:224

Trasa zaczęła się w Didim gdzie mieliśmy ok 5/6 noclegów nad Morzem Egejskim, a zmierzaliśmy do Daylan. Trasa trwała ok 3,5h bo nie jechał Ahmed tylko jakiś Ivo były policjant o matko ;:219 Kama-pilotka go bajerowała ale on konserwa i się wlekliśmy bardzo przepisowo i wszyscy nas mijali i nawet trąbili, że blokujemy drogę :;230

Mieliśmy bardzo krótki postój, bo Ivo kurzył a my podziwialiśmy Morze Śródziemne ;:333

Obrazek

Po ok 3,5h dotarliśmy lekko wstrząśnięci, nie zmieszani bo ostatni kawałek trasy to istne wertepy ;:130 Przywitała nas rzeka Daylan nazywana Turecką Amazonką, liczne zakola wśród szuwarów i stateczek :heja

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Okoliczna wioska wraz z rzeką i plażą Izutzu objęta jest Parkiem Krajobrazowym. Na plaży która leży nad Morzem Śródziemnym, na świat przychodzą nocą małe żówiki Caretta Caretta i kierując się blaskiem księżyca suną do morza, żeby rozpocząć wędrówkę, jak ich matki. By dorosnąć i powrócić na plaże Izutzu na miejsca lęgowe :D Ludzie zakłócili ten cykl, na szczęście już coś się zmienia w tym temacie. Bliskość świateł niektórych hoteli powoduje że małe żółwiki, mylą je z blaskiem księżyca które ma je prowadzić do morza :twisted: :evil:

cdn nastąpi jak net przestanie się bawić ze mną w kotka i myszkę :twisted:
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Anetko marzenia się spełniają tylko trzeba bardzo chcieć ;:108
Piekna tą Objazdówka Turcji, prześledziłam cały program i musi się każdemu podobać.
A jak kondycyjne....trzeba być młodym aby zaliczyć taką wyprawę ?
Czekam na dalsze relacje które prowadzisz jak dziennik wydarzeń, bardzo lubię spędzać czas na Twoich wycieczkach.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Strefa kreatywnego RELAKSU - Zagadki, humor, podróże, psychologia”