Jurku - Locutus no nie umiałam zadbać, bo ciągle padał deszcz, a rośliny w wodzie stały, i do dzisiaj jeszcze niektóre stoją.
Mam sporo roślin do posadzenia, a jak wczoraj wbiłam łopatkę w ziemię, to dołek zaraz wodą się wypełnił i jak w takiej sytuacji roślinom dogodzić.
Ostatnie zdjęcia nie były aktualne. Może dzisiaj uda mi się coś nowszego pokazać.
Danusiu - danuta z rozetka, to rojnikowiec ościsty, dość długo na niego polowałam, ale wreszcie mam. Kupiłam dwa, ale ten drugi tak ślimakom zasmakował,
że w jedną noc go całkowicie unicestwiły.
To, że roślina jest trująca, ślimakom absolutnie nie przeszkadza.
W porze deszczowej i grzyby u mnie rosną, oczywiście tylko niejadalne. Na jednym z moich pieńków też pojawiły się jakieś grzyby, wyglądają na młode huby.
Marysiu - Maska poprzednie zdjęcia były sprzed tygodnia, a nawet starsze. Trochę kolorów znalazłam wczoraj, ale woda nadal stoi.
Roślinka, na którą zwróciłaś uwagę to nie rojnik, a rojnikowiec ościsty.
Jeżeli chodzi o rojniki, to ślimaki są wybredne, u mnie zasmakował im tylko rojnikowiec japoński i tak samo jak u Ciebie pożarły rojnika 'Oddity', ale tylko jednego, drugi o listkach w innym odcieniu pozostał nienaruszony.
Zwierzęta robią zapasy, a mojej Daszeńce w ciągu ostatnich dwóch tygodni futro mocno się zagęściło, myślałam, że tak przytyła, ale nie, to futro ją tak pogrubiło.
Zapraszam do obejrzenia zdjęć z wczorajszego obchodu działki.
Żółwik ukośny Rosea kończy kwitnienie, a Alba rozpoczął.
Wiesiołek misouryjski chwali się nowymi pąkami.
Bardzo powoli rozkwita rudbekia nibykutnerowata 'Little Henry'.
Strąki nasienne ciemiężyka czarnego zmieniły barwę, może nasiona jednak zdążą dojrzeć.
Niedawno posadzony aster żeniszkowaty 'Asran' ma piękne, duże kwiaty.
Aster nowoangielski 'Alma Potschke' i a.'Golden Sunshine' całe w pąkach czekają na słońce.
Budleje Davida jeszcze sobie radzą.
Proso rózgowate 'Squaw' ozdobione diamencikami.
Zapłakane deszczem pierwiosnki.
Niestrudzenie kwitnie gailardia.
Pierwsze kwiaty, bardzo zabiedzonego po ostatniej zimie, powojnika stans.
Trójsklepka owłosiona 'Masamunei' zakwitła jako przedostatnia.
Szczególnie radosna dla mnie niespodzianka to jedyny kwiat zawilca nn, który wymarzł dwa lata temu.
W tym roku pałczycha znów nie zaszczyciła mnie kwiatami.
Dzicy lokatorzy.
c.d.n