malowanalala pisze:Naleśniki nadziewane sałatką śledziową.
Wiem że spora część pomyśli że to szalone połączenie.
Ale my to bardzo lubimy.
Spróbujcie zrobić, posmakować.
Można to tylko pokochać albo znienawidzić.
Kaszuby różne smaki kochają, napisz jak robisz sałatkę śledziową. Ja od koleżanki z Pomorza dostałam przepis na pyszne śledzie w majonezie.
Matiasy z drobno posiekaną cebulką i jabłkiem, proporcje wg gustu. Do tego śmietana, ale my wolimy jogurt naturalny.
Świetna sałatka wychodzi też z podgotowanym burakiem ćwikłowym pokrojonym w drobną kostkę.
Ale rewelacyjna także z tartym burakiem cukrowym, niestety problemem jest znalezienie możliwości i miejsca kupienia takiego buraka.
Inna fajna wersja sałatki śledziowej: karmelizowana cebulka z rodzynkami i suszonymi pomidorami.
Po wystygnięciu miesza się z wymoczonymi, odsączonymi i pociętymi matiasami. Nie należy jeść tego samego dnia, trzeba pozwolić ,,dojrzeć" w lodówce, najlepiej 2 dni.
-------------------------------------------------------------
brak podpisu
Jako, że dzisiaj jadę na noc do pracy rosół już ugotowany (wołowy), jutro do niego makaron i kostka z grysiku. Drugie to biust kuraka jak kotlet, a resztki skończą w sosie śmietanowym. Inna opcja to ziemniaki z kaszanką i kapustą, ale jak córka przyjedzie to tylko kurczak.
Dla kaszolubów - deser mistrzostwo mojego męża.
Polenta na wodzie, zmieszana z winem, oliwą bakaliami (figi, rodzynik, orzechy włoskie, brzoskwinie, daktyle wcześniej wymoczone w winie). To zapieczone (po wierzchu oliwa, żeby nie wyschło) 30 minut w 180 stopniach. Dokładny przepis można znaleźć na stronach z kuchnią włoską.
Na ciepło, na zimno, z dodatkami lub bez. Pyszne. A zauważyliście, że poza tym z owoców, nie ma tu grama cukru ?
joannamm pisze:cyganka77
Kasza jaglana dodana do zupy z cukinii?
A wcześniej coś z nią robisz, czy po prostu wsypujesz do zupy?
Cukinię podsmażam na maśle i miksuję. Lubimy zupy gęste i zawieszone, a ziemniaki szybko się rozgotowują, więc sypię trochę kaszy jaglanej i mam zupę, którą wszyscy jedzą.