Mój ogród wśród łąk część 5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród wśród łąk część 5

Post »

:wit
Zima trwa nadal. Za oknem - 5 stopni, śnieg. Podobno idzie ocieplenie, deszcze....czyli plucha ;:222 Nie lubię takiej mokrej aury. Tak, jak jest obecnie mogłoby zostać do samej wiosny. A do niej coraz bliżej ;:108
Wysiałam już kobeę i heliotropa i codziennie zerkam , czy może pojawiły się już pierwsze oznaki kiełkowania ;:173

Aniu- Kobeę posiałam fioletową i białą. Miałam ją już u siebie, i jest warta zabawy od samego stycznia. Po wielu wpadkach wiem, że należy ją posiać dość szybko, uszczykiwać pędy żeby się rozkrzewiały, posadzić w żyznej ziemi, solidnie karmić w sezonie. Po to, żeby późnym latem cieszyć się pięknymi dzwonkowatymi kwiatkami. Posiałam jeszcze heliotropa. Uwielbiam go za zapach i kolor. U mnie kwitł cały sezon, aż do przymrozków cieszył mnie swoim widokiem. I ja kupiłam już nasiona warzyw, jeszcze nie wszystkich, bo tą przyjemność lubię sobie dawkować. :D

Olka - Ja mam dość blisko do naszego rodzimego morza. A jak potrzebuję resetu, to tylko szum fal, bezkres wody, jod....nie ma lepszego dla mnie antydepresanta. No, oczywiście oprócz grzebania w ziemi :lol: Ale teraz nie mogę, więc kombinuję z zamiennikami.
Bałwan został ulepiony jak śnieg się jeszcze lepił. Do dzisiaj stoi i ciekawie zagląda do okien salonu. Jednym okiem, bo drugie zostało schrupane....przez ptaszki, bo oko to było małe rajskie jabłuszko ;:224

Justynko - Bierz w ciemno ten domek jak za małe pieniądze. Nasz Bałtyk, pomimo wszystko ma swoje uroki. Ja uwielbiam nasze morze rodzime. Na całe szczęście nie mam do niego daleko. Góry też kocham, ale na wyjazd w góry muszę mieć urlop, a go nie mam ;:145

Soniu - Wnusio śpi na spacerku aż miło ;:215 I zdrowo dla maluszka, i zdrowo dla babci, że sobie pospaceruje. Ale w tygodniu mało się widujemy, zostają weekendy. I wtedy musimy się nacieszyć sobą na zapas. A mój Kubuś już się pięknie uśmiecha do swojej babci. ;:167

Tulapku- I już teraz wiesz, jak odmienić wygląd śniegu....zrób sobie bałwana :;230
A ja bez iglaków nie wyobrażam sobie ogrodu. Są cudne cały rok, jak dla mnie nie tylko zimą.

Violka- Dzięki. Posieję w lutym. Na razie nic, oprócz kobei i heliotropu nie sieję, bo bez sensu. Powyciągają się roślinki i jak mówisz...kaput. Ale do lawendy to pewności nie miałam, kiedy jej czas. Na razie leżakuje w lodówce.
Decupage powiadasz...ja co jakiś czas, w celu zmiany wizerunku jakiegoś przedmiotu ( doniczka, deseczka, skrzynka, wiklina ) maluję ją, a potem za pomocą kleju Modge Podge i chusteczek ( różne obrazki ) działam. To jest ta technika? Bo ja zielona w tej branży, ale coś tam przy pomocy Aśki z FO zakumałam i już stworzyłam. Najbardziej podobają mi się moje różane doniczki. Ze starych, zwykłych ceramicznych brzydot udało mi się stworzyć coś całkiem odmiennego i fajnego. I ja lubię, bardzo lubię coś zrobić sama. Mój M też tak ma i kochamy bardzo przedmioty z duszą. ;:196

Zuza - Mam nadzieję, że popadał śnieg i zrobił Ci piękny kożuszek dla roślin. ;:108

Dorotko - Mam nadzieję, że coś Ci dosypało. I u mnie zanim śnieg spadł było sporo na minusie, nawet dwucyfrowym. Szkoda róż....ale może nie jest tak źle, bo wiesz, że nasze królewny są silne i potrafią wiele przeszkód pokonać. A co tam z chciejstwami różanymi? Masz już listę? :D

Zima wokół mojego ogrodu

Obrazek

W drodze do pracy ( oczywiście mam na myśli kierunek, bo jak jadę rano do pracy to jest jeszcze ciemno)

Obrazek

Z pracy ( już jest jasno), za szpalerem choinek jest moja posesja

Obrazek

Muszę się pochwalić opuncją. Przytargałam ją z wakacji. Przez dwa dni pensetą wyjmowałam z łapek zdradliwe igiełki, bo zrywałam w lekkim strachu, a potem się okazało, że są kraje, gdzie jest chwastem :;230 . No i pięknie się u mnie zadomowiła, korzonki już przerosły doniczkę, a ja czekam na nowe człony.

Violka, za doniczką dojrzysz deseczkę, którą zrobiłam sobie jako ozdobę. Drewniana deseczka była już brzydka, machnęłam pędzlem z białą farbą, ale bez przesady z kolorem, i za pomocą kleju MP i chusteczki i sznurka do powieszenia mam ozdobę w kuchni :uszy

Obrazek

Widok opuncji przypomina mi o wakacjach... ;:80

Kochani, tak sobie myślę....pod koniec lutego, albo jak pogoda pozwoli bo wiadomo jak jest, będę cięła moje hortensje bukietowe. Jak ktoś jest chętny na patyczki do samodzielnego ukorzeniania, to zapraszam, chętnie podeślę. Mnie ta sztuka nigdy się nie udała, więc zrezygnowałam już z kolejnych prób. Żeby nie robić zamieszania, bo nie wiem jaka będzie ilość to zapodam w odpowiednim czasie takową informację . Za darmo oczywiście, bo ja się dzielę :wit I na pw poproszę, bo mnie pogonią ;:224
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja też próbowałam ukorzeniania z patyczków.
jest to praca dla cierpliwych i konsekwentnych.
Problemem jest na ogół albo brak wilgoci albo jej nadmiar.
Więc albo patyczki uschną albo zgniją zanim zmienią się w samodzielne roślinki.
Za to ukorzenianie z pędów niezdrewniałych - prawie 100% udanych sadzonek - polecam więc ten sposób jako pewniejszy.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gosiu jak szybko Kubuś urósł, nie obejrzycie się a będzie biegał po ogrodzie. Śliczny.
Zimowo u Was, pięknie, szczególnie ten wjazd czy wiosna czy lato czy zima, zawsze zachwyca i tak powinno być, zaprasza do ogrodu. ;:196 .
Bałwana mieliśmy też poczynić, ale mróz i śnieg się nie lepił, szkoda. Budowla Zuzy - super pomysł dziewczyna miała. ;:333 .
Oj czytam , że myślami już do wiosny wybiegasz, patyczki, ukorzenianie, ciągnie ogrodnika w grządki :;230 .
Buziaki dla wszystkich.
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Małgosiu a jakie masz te bukietówki?
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

PEPSI pisze:

Dorotko - Mam nadzieję, że coś Ci dosypało. I u mnie zanim śnieg spadł było sporo na minusie, nawet dwucyfrowym. Szkoda róż....ale może nie jest tak źle, bo wiesz, że nasze królewny są silne i potrafią wiele przeszkód pokonać. A co tam z chciejstwami różanymi? Masz już listę? :D
Nie tylko mam listę, ale też złożyłam już skromne zamówienie ;:224 Zastanawiam się jeszcze nad kilkoma różami, bo jakoś trudno mi zdecydować. Serce ciągnie mnie do angielek, ale chciałoby się mieć też inne :roll:
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Odwilż u mnie. Paskudna pogoda, a mgła taka, że świata wokoło nie widać ;:131

Madzia - W takim razie spróbuję rozmnażać z pędów niezdrewniałych. Może tym sposobem mi się poszczęści. Dzięki za pomysł. :D

Dorotko - Oj ciągnie mnie, oj bardzo. Na razie zaplanowałam sobie przesadzanie domowych. No, nie powiem, coś już posiałam w doniczkach, żeby zaspokoić głód ogrodniczy. ;:173

Olka - Mam takie : Anabelle ( ale to krzaczasta :wink:), Pinky Vinky, Limelight, Vanille Fraise, Wims'Red, Sundae Fraise, Levana. Może krzaczki nie za wielkie, ale patyczków się nazbiera ;:333

Becia - Babcia dla Kubulka ma samo zdrowie z warzywniczka. Zero nawozu ;:333

Dorotko 350 - Oj wiem wiem co czujesz pisząc o angielkach. Sama wybieram i przebieram. Na razie wybrałam dwie pnące, bo muszę je posadzić na nowej pergoli. Się stworzy ;:306 Póki co moimi wybrankami zostały: Hela, Rosa Helenae " Semiplena", a dalej ....Constanze Mozart, Dolomiti, Apricola, Hansestadt Rostock, Blue for You, Novalis. I czuję niedosyt...ale stop. ;:170

:wit
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Małgoś to ja się na patyczki piszę jakby co. Chętnie przyjmę Limelight,, Wims'Red, Sundae Fraise, Levana.
W zeszłym sezonie ukorzeniałam kilka swoich i miały małe korzonki,ciekawe czy przetrwają zimę.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Kurcze, a moje próby ukorzeniania z patyczków spełzły na niczym ;:222
Chyba zacznę próbować na swoich, jak ogarnę tę sztukę, to wtedy chętnie poszukam innych odmian na Fo.
Teraz to szkoda by było zamówić, inni będą mieli z nich większy pożytek ;:198
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Moje patyczki hortensjowe w zeszłym roku w większości się ukorzeniły, ale dopiero później (wakacje) niektóre zmarniały. Zobaczę co będzie wiosną z nich. Wczoraj też dostałam nowe patyki.
W tym sezonie stawiam na warzywa nowe - karczoch i brukselka ;) Chciałabym sadzić w skrzyniach, ale ;:185 może dopiero w trakcie będę o tym myśleć, nie wiem. Twój warzywniczek spory zawsze jest. Siejesz jakieś nowości?
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Myślałam, że tylko ze mnie taki nieudacznik, że nie wychodzi mi ukorzenianie z patyków. Próbowałam juz wiele razy, ale niestety bez pozytywnych skutków. Czytam teraz, że lepiej ukorzeniac niezdrewniale :uszy Trzeba jeszcze tej metody spróbować.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Małgosiu bardzo ciekawe różyczki wybrałaś ;:215 Do Helli trzeba będzie mieć trochę cierpliwości. Moja w pierwszym sezonie rosła bardzo powoli i skąpo też kwitła. W tym było już znacznie lepiej, ale sięgnęła dopiero szczytu pergoli i dopiero późną jesienią poszybowała trochę dalej. Kwiatów już było znacznie więcej. Czekam na jej trzeci sezon i mam nadzieję, że wreszcie zarośnie choć po części. Z drugiej strony posadziłam John Davis i też jeszcze nie doczekałam się na jakieś spektakularne kwitnienie. Krzaczek wciąć dość mały, ale jestem cierpliwa i będę czekać. Zobaczymy czy stworzą udany duet? ;:131
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gosiu może coś z mojej listy Ci przypadnie go gustu, sprawdzone, piękne różyce, a jakie piękne. Może powiększą Twoją listę. ;:224
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie po zimie. Plucha na zmianę ze słoneczkiem. Da się żyć. Musi się dać. Już niedługo wiosna. Nie wiem ile dokładnie dni, bo tymi tajnymi obliczeniami zajmuje się nasza niezastąpiona Becia ;:7
W ogrodzie zieje nudą, jak zwykle o tej porze roku. Dostrzegam teraz jak bardzo malownicze są iglaki, są numero uno chyba w każdym ogrodzie o tym czasie.
Na parapetach jeszcze ścisku nie ma. Aktualnie pojawiły się cztery łepki białej kobei, i tyleż samo fioletowej. Pojawił się też heliotrop w porażającej liczbie...pięciu mikro cośkach. Zawsze to coś ;:136
A dzisiaj posiałam paprykę ostrą i zaczęłam produkować fuksje z odrostów. Się dzieje :D

Olka - Nie ma problemu. Jak będę cięła, dam znak ;:108

Zuzka - I ja się tak łatwo nie poddam, kilka patyków wypróbuję, ale też Madzi Madziagos metodę wykorzystam. :D

Becia - Moich dzieci, niestety nie nauczyłam miłości do warzyw. Zuza jeszcze sałatę, pomidor, brokuł, ogórek chwyci, ale Daniel to zawsze z wszystkich warzyw wybierał....ziemniaki. No, oprócz tych warzyw które są w kebabach i pizzach. ;:174
Może Kubuś będzie razem z babcią jadał warzywka ;:167

Justynko - Pytasz, czy sieję nowości...myślę że nowością w moim warzywniku będzie kapusta chińska Pac-Choi. W zeszłym roku nowością były karczochy, w tym również zamierzam je posiać. Mam kilka odmian papryki, pomidorków. Nawet nowe ogórki o nazwie Zuzanna. A brukselka lubi dość dobrze zjeść, pamiętaj, żeby dobrze nawieźć ziemię. Ja nie sadzę, bo nie przepadam, ale wiem ;:108

Monia - No widocznie ukorzenianie hortensji z patyczków nie dla wszystkich. Może damy radę metoda Madzi. Spróbujemy ;:333

Dorotko - Dziękuję za informacje dotyczące Heli. One już tak mają, te nasze różyce. Potrzebują trochę czasu, żeby pokazać swoje piękno. Uczą nas cierpliwości. Oj tak. Ale warto poczekać, prawda? ;:136

Dorotko - A sobie przejrzałam Twoją imponującą listę. Nawet sobie pomyślałam, oho ho Dorota wygrała w totka, może się podliżę i coś mi podrzuci.... ;:168 Ja chyba coś już tam mam z tej listy, ale nie powiem, wzięłabym je wszystkie. W moim koszyczku coś już tam siedzi, ale ....sezon się jeszcze nie rozpoczął ;:204

Ja muszę mieć zawsze pod ręką kwiatki...dużo kwiatków :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miłego wieczorku :wit
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Gosiu Twój Kubulek to już kawał chłopa! Takie ma już bystre oczka. Obrazek A jaką ma stylową koszulkę, a raczej body! ;:224 Musisz mu jeszcze takie z babcią kupić. ;:215
Sesja kwiatkowa bardzo mi się podoba. ;:215 Cyklameny lubię ale nie umiem ich utrzymać. :? A hiacynty to moja miłość. ;:131
Awatar użytkownika
Viola K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 mar 2013, o 19:41

Post »

Małgosiu bardzo ładne masz domowe kwiatuszki -jak zawsze :) ..a deseczka z lawendą cudo . Co do warzyw .. mam różności nasiona ,dziwne sałaty miniaturki .. chińskie .. itp . przedziwne nazwy .Ja do warzyw nie mam ręki :?
Widziałam w książce ogrodniczej sałaty, jarmuże na rabatach kwiatowych .. może coś w tym stylu zrobię u siebie . Mój M nie odpuści mi w tym roku .. muszę mieć dla niego warzywo .

Wysiałaś coś ostatnio ?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”