Miłego dnia życzę
Agita- kolejne sezony storczykowe
- Haim
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 19 cze 2009, o 01:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Agita- kolejne sezony storczykowe
Agnieszko, a kiedy pokażesz nam kolejne nowości
Miłego dnia życzę
Miłego dnia życzę
- Agita

- Od: 5 lis 2008, o 15:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Oj Asiu Asiu, a skąd Ty wiesz, że ja mam coś do pokazania?
No dobra, niech będzie, że przecież sama napisałam, że cdn... ;) A więc pokazuję:
Na początku część druga prezenciku od Asi-Art, czyli keiki od różowego dendrobium nobile (strasznie podoba mi się ten połysk na jego liściach!):

Oraz wczorajsze nowe nabytki: masdevalie- tylko dwie, ale za to jakie... Mrauu!
Masdevallia peristeria x coccinea alba:
Oraz Masdevallia Falcons Gold:
I siewka phal. equestris prosto z agaru, największe listki mają tylko 1cm szerokości- po prostu mały słodki klejnocik (coś mnie bierze na siewki...)
Tutaj w akwa, "w cieniu" moich keików phal., które przy nim wyglądają na olbrzymy

Tak przy okazji, w moim mikroskopijnym akwarium w końcu zrobiła się tak pożądana ciasnota, że ani palca wcisnąć. Na parapecie też już niemal piętrowo rośliny układam. Ciekawe co będzie dalej...
Dziękuję też za wszystkie komentarze- strasznie mi miło, kiedy zaglądacie i jeszcze chce się Wam coś napisać! ;)
Marto, basal keiki na razie nie rośnie, te 2 listki co ma, osiągnęły pewnie już swój max. wzrost, teraz czekam na kolejny listek. Justyś, dzięki, ale stwierdzam, że dendrobium phal. jakoś szybko u mnie przekwitają- a może tak mają po prostu? Nie zapisałam dokładnie, ale wydaje mi się, że to od Marty kwitło jakieś 5-7 tygodni. To "moje" też już zrzuciło pierwszy kwiatek, ledwo się rozwinął. Hmm...
No dobra, niech będzie, że przecież sama napisałam, że cdn... ;) A więc pokazuję:
Na początku część druga prezenciku od Asi-Art, czyli keiki od różowego dendrobium nobile (strasznie podoba mi się ten połysk na jego liściach!):

Oraz wczorajsze nowe nabytki: masdevalie- tylko dwie, ale za to jakie... Mrauu!
Masdevallia peristeria x coccinea alba:
Oraz Masdevallia Falcons Gold:
I siewka phal. equestris prosto z agaru, największe listki mają tylko 1cm szerokości- po prostu mały słodki klejnocik (coś mnie bierze na siewki...)

Tak przy okazji, w moim mikroskopijnym akwarium w końcu zrobiła się tak pożądana ciasnota, że ani palca wcisnąć. Na parapecie też już niemal piętrowo rośliny układam. Ciekawe co będzie dalej...
Dziękuję też za wszystkie komentarze- strasznie mi miło, kiedy zaglądacie i jeszcze chce się Wam coś napisać! ;)
Marto, basal keiki na razie nie rośnie, te 2 listki co ma, osiągnęły pewnie już swój max. wzrost, teraz czekam na kolejny listek. Justyś, dzięki, ale stwierdzam, że dendrobium phal. jakoś szybko u mnie przekwitają- a może tak mają po prostu? Nie zapisałam dokładnie, ale wydaje mi się, że to od Marty kwitło jakieś 5-7 tygodni. To "moje" też już zrzuciło pierwszy kwiatek, ledwo się rozwinął. Hmm...
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
O rany, jakie śliczne nowości u Ciebie
A te Masdevallie gdzieś już widziałam
Ktoś ma bardzo podobne
A może takie same 
Moje storczyki ------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=21813" onclick="window.open(this.href);return false;
Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;
Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;
-
Zabka_Monis
- 1000p

- Od: 17 maja 2010, o 09:55
Agnieszko widzę, że i Ty upolowałaś Masdevallie
W tym jedna taka sama jak moja : peristeria x coccinea alba
I też ma kwiatek skierowany do nieba
Masdevallia Falcons Gold także piękna... żałuję , że się na taką nie skusiłam
Ale wiosna tuż tuż ..wszystko przede mną
Siewka Phal tetraspis to prawdziwy gigant
Niech szybko i zdrowo rośnie 
Phal equestris jakie ma grubaśne korzonki
WOW 
Siewka Phal tetraspis to prawdziwy gigant
Phal equestris jakie ma grubaśne korzonki
- kasiunieczka_32
- 1000p

- Od: 19 maja 2010, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Agnieszko nowości oczywiście cudowne, a ja trzymam kciuki za te maleństwa w akwarium oraz czekam na zakup
nowego (w tym jak napisałaś już się palca nie wciśnie) bo przecież kolejne sieweczki pewnie niedługo zapukają do Twych drzwi 
Kasiu, Mikołaj z przyniesie kolejne sieweczki 
Moje storczyki ------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=21813" onclick="window.open(this.href);return false;
- Storczykowa

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Massdevalie są przecudowne, a sieweczka equestrisika maleńka, ale equestrisy dość szybko zakwitają, więc może już za parę lat będzie miał kwiaty.
- Wioleta

- Od: 20 lis 2007, o 18:17
Agnieszko, ta siewka ma bardzo ładne korzonki 
- Agita

Marto, niemożliwe, kto taki śmiał powielić moje śliczne okazy?! ;)
Moniu, Masdevallii Falcons Gold naprawdę Ci życzę, dla mnie jest jedną z najpięknieszych!
Na szczęście jeszcze będzie niejedna okazja. Tym bardziej, że masdevalie dają się łatwo dzielić na mniejsze kępki ;)
Siewka equestrisa listki ma jeszcze mniejsze od tetraspisa, tyle, że jest ich więcej. Dla mnie rewelacja- im roślinka mniejsza, tym ciekawsze wyzwanie ;)
Kasiu, większe akwarium nawet mam, gorzej z parapetem, który jest na nie za wąski. Ale spoko, działam- namawiam męża na poszerzenie parapetu...
Marto, oby tak było! Chyba napiszę list do Mikołaja... ;) [Zresztą mój synek już malował taki "list"; w swoim imieniu klocki lego, w moim- kwiatki!]
Dusia, to mnie pocieszyłaś- za parę lat?! Szczerze mówiąc, zakładam, że to będzie max. dwa! ;) I proszę mnie nie wyprowadzać z błędu; jak widzę pędziki u moich rocznych keiki, u sadzonki stuartiany Justus i u sadzonki phal. parishii Kasi, jestem wielką (hurra)optymistką!
Wioletko, prawda, dużo ładnych korzonków, i listków też b. dużo, bo chyba z 7, podczas gdy tetraspis ma ich tylko 2 (za to większe)
Moniu, Masdevallii Falcons Gold naprawdę Ci życzę, dla mnie jest jedną z najpięknieszych!
Siewka equestrisa listki ma jeszcze mniejsze od tetraspisa, tyle, że jest ich więcej. Dla mnie rewelacja- im roślinka mniejsza, tym ciekawsze wyzwanie ;)
Kasiu, większe akwarium nawet mam, gorzej z parapetem, który jest na nie za wąski. Ale spoko, działam- namawiam męża na poszerzenie parapetu...
Marto, oby tak było! Chyba napiszę list do Mikołaja... ;) [Zresztą mój synek już malował taki "list"; w swoim imieniu klocki lego, w moim- kwiatki!]
Dusia, to mnie pocieszyłaś- za parę lat?! Szczerze mówiąc, zakładam, że to będzie max. dwa! ;) I proszę mnie nie wyprowadzać z błędu; jak widzę pędziki u moich rocznych keiki, u sadzonki stuartiany Justus i u sadzonki phal. parishii Kasi, jestem wielką (hurra)optymistką!
Wioletko, prawda, dużo ładnych korzonków, i listków też b. dużo, bo chyba z 7, podczas gdy tetraspis ma ich tylko 2 (za to większe)
Pozdrawiam, Agnieszka
- kasiunieczka_32
- 1000p

- Od: 19 maja 2010, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Noooo to pracuj, pracuj Agnieszko bo Mikołaj już niedługo
;:91
A co do pędzików na młodych roślinkach oraz ich wzrostu, wydaje mi się, że mają tu niezwykle ważne znaczenie warunki w jakich są hodowane. Ja jestem przekonana, że Twój Agnieszko equestris zakwitnie szybciej niż za kilka lat.
Nie wiem, jak szybko u Ciebie Dusiu przyrastają sadzonki ale wiem, jak to się dzieje u mnie czy innych osób, które trzymają je w akwariach czy innych podwyższających wilgotność i temperaturę pojemnikach. Inaczej jest gdy hodujesz je na parapecie jak dorosłe rośliny
A co do pędzików na młodych roślinkach oraz ich wzrostu, wydaje mi się, że mają tu niezwykle ważne znaczenie warunki w jakich są hodowane. Ja jestem przekonana, że Twój Agnieszko equestris zakwitnie szybciej niż za kilka lat.
Nie wiem, jak szybko u Ciebie Dusiu przyrastają sadzonki ale wiem, jak to się dzieje u mnie czy innych osób, które trzymają je w akwariach czy innych podwyższających wilgotność i temperaturę pojemnikach. Inaczej jest gdy hodujesz je na parapecie jak dorosłe rośliny
- arlet3

- Od: 5 maja 2010, o 19:30
Agnieszko
ale cudności u Ciebie

- Storczykowa

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Nie wiem, za ile zakwitnie, bo nie wiem, ile ma mniej więcej cm. Equestrisy szybko zakwitają. Mam sadzonki equestris ilocos alba, są małe, ale już zdolne do kwitnienia, jedna puszcza teraz pędzik. Od początku je trzymam na parapecie, są już u mnie z rok. Jakiś czas temu sobie dokupiłam 2 malenkie sadzonki ok. 8 cm, trzymam je jak dorosłe rośliny, bez żadnych udziwnień typu sphagnum, bo nie mam zbytniego zaufania do takich dziwacznych sposobow uprawy, zwłaszcza, że dotychczasowe doświadczenia z uprawą w samym mchu mialam raczej kiepskie. Stosuję go tylko czasami w niewielkich ilościach jako domieszkę, ale wszystkie Phal. trzymam w korze. A keiki szybciej rosną, więc i szybciej zakwitają, więc nie mozna ich porównywac z sadzonką. Basal keiki już po pól roku od wyrośnięcia może kwitnąć, keiki na pędzie może po roku.Dusia, to mnie pocieszyłaś- za parę lat?! Szczerze mówiąc, zakładam, że to będzie max. dwa! I proszę mnie nie wyprowadzać z błędu; jak widzę pędziki u moich rocznych keiki, u sadzonki stuartiany Justus i u sadzonki phal. parishii Kasi, jestem wielką (hurra)optymistką
- Henrykbb

- Od: 28 lut 2010, o 13:07
Byłem u Asi-Haim,u nas też paskudna pogoda więc przyszedłem się rozweselić i...przywitaćNo to chyba pokażę coś u siebie na rozweselenie...
No i co
A zieleninka?,dorodna jak rzadko!
- Haim

- Od: 19 cze 2009, o 01:16
Same pięknoty z tych nowości, Masdevallie na żywo rewelacyjnie wyglądają
Dendrobium faktycznie ma lśniące listki, one chyba tak mają, bo moje białe nobile tez ma połysk ;)
Oj, szykuj Aguś większe akwarium, bo jak przyjdzie Mikołaj, to gdzie wszystko upchasz
A może postawić to drugie akwarium na szafeczce i zamontować jakieś oświetlenie ?
Ja też patrzę dla siebie na all i powiem Ci, że wcale aż takie drogie nie są
Dendrobium faktycznie ma lśniące listki, one chyba tak mają, bo moje białe nobile tez ma połysk ;)
Oj, szykuj Aguś większe akwarium, bo jak przyjdzie Mikołaj, to gdzie wszystko upchasz
A może postawić to drugie akwarium na szafeczce i zamontować jakieś oświetlenie ?
Ja też patrzę dla siebie na all i powiem Ci, że wcale aż takie drogie nie są
- Agita

Ech ech, dziewczyny, Wy mi tu o Mikołaju, a ja wpadkę zaliczyłam i nie wiem jak będzie... Mój Szanowny Pan Mąż (nie uprzedzony o kolejnych zakupach), wziął się za nowy sposób i zamiast robić przegląd na parapetach, zaczął zaglądać na forum. No i wszystko ma jak na dłoni! Strach się bać!
Kasiu- cieszę się, że we mnie wierzysz! Jakichś super warunków to ja im nie zapewniam, nie doświetlam, mają dość chłodno (trzeba się hartować, nie? ;:52 ), ale jakoś sobie radzą, więc... byle do wiosny! ;)
Arletko, dzięki wielkie, życzę Tobie podobnych piękności i tej radochy...
Duśka, pewnie masz rację, że keiki szybciej dorastają i kwitną, ale cóż, ja mimo to bezczelnie SPODZIEWAM SIĘ!
, że moje siewki zakwitną w ciągu dwóch lat. Grunt to odpowiednie nastawienie! ;) Ja mam prawo mieć swoje oczekiwania, one- swoje widzimisię. Zobaczymy, kto kogo przekona
Henryku, fajnie, że wpadłeś
]
Asiu, oświetlenie pewnie nienajdroższe, za to gorzej z użytkowaniem. Na razie postaram się poradzić sobie bez (w poprzednich latach jakoś tragedii z opadaniem pąków u mnie nie było), zainwestuję raczej w wentylatorek- naprawdę boję się tej zimy bez otwierania okien i wymiany powietrza. Tym bardziej, że stawka rośnie... Miało nie być nowości do wiosny, a tu klops!
Dobrej nocki wszystkim!
Kasiu- cieszę się, że we mnie wierzysz! Jakichś super warunków to ja im nie zapewniam, nie doświetlam, mają dość chłodno (trzeba się hartować, nie? ;:52 ), ale jakoś sobie radzą, więc... byle do wiosny! ;)
Arletko, dzięki wielkie, życzę Tobie podobnych piękności i tej radochy...
Duśka, pewnie masz rację, że keiki szybciej dorastają i kwitną, ale cóż, ja mimo to bezczelnie SPODZIEWAM SIĘ!
Henryku, fajnie, że wpadłeś
Dzięki wielkie, ale... oby nie było to przedwczesne stwierdzenie! Moje roślinki są zwykle zdrowe i dorodne, dopóki... nie złapie ich zaraza ;) Patrząc pół roku wstecz i mając ciężką zimę przed sobą, mam spore obawy... Obyś jednak miał rację! [Tfu tfu tfu, co też mi chodzi po głowie!Henrykbb pisze:A zieleninka?,dorodna jak rzadko! ,jak w przysłowiu:zdrowa jak...storczyki Agity.
Asiu, oświetlenie pewnie nienajdroższe, za to gorzej z użytkowaniem. Na razie postaram się poradzić sobie bez (w poprzednich latach jakoś tragedii z opadaniem pąków u mnie nie było), zainwestuję raczej w wentylatorek- naprawdę boję się tej zimy bez otwierania okien i wymiany powietrza. Tym bardziej, że stawka rośnie... Miało nie być nowości do wiosny, a tu klops!
Dobrej nocki wszystkim!
Pozdrawiam, Agnieszka