Ogródkowe rozmaitości cz.3
-
aleb-azi
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 29 gru 2009, o 18:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Ogródkowe rozmaitości cz.3
Bardzo ładnie, ale mam niedosyt
Mam nadzieję na ciąg dalszy 
- abeille
- 1000p

- Od: 4 mar 2009, o 12:08
Ale fajne miejsce i takie ukwiecone że hoho. Nelu, dzięki za relację nawet nie słyszłam o tym miejscu a tu ciekawych rzeczy można się dowiedzieć.
Czekam na ciąg dalszy
Czekam na ciąg dalszy
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Wątki Pszczółki
- JAKUCH

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
NELU Vtava mnie urzekła widziałam ją u Ani jest po prostu śliczna tylko czy ona powtarza kwitnienie . Relacja pokazowa bardzo fajna a kwieciste otoczenie wpływa na człowieka bardzo pozytywnie
- Gabriela

- Od: 18 gru 2007, o 17:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nelu, z wojaży pokazałaś zdjęcia, to teraz z ogródka poproszę...
- Alionuszka

- Od: 16 cze 2009, o 23:21
Iza ,Wiesiu,Jadziu,Gabrysiu dzięki za zainteresowanie
Dalszy ciąg pieszych wędrówek po skałkach i zamkach w Czeskim Raju
Ciekawe i z pięknymi widokami były przejścia pomiędzy skałami w Prachowskich Skałach

aby zachwycać się takimi widoczkami...

Gdyby kogoś zainteresowały szczegóły to podaję stronę http://przewodnik.onet.pl/1231,1824,106 ... tykul.html
Zamki też były interesujące budowane na skałach ,tutaj jest Kost

Pałac w ogrodzie botanicznym w Pruchonicach

Zamek Trosky

Ruiny zamku w Zwireticach

Wielki skalniak w Pruchonicach,tutaj z opuncjami

i jeszcze jeden widoczek w parku

A potem było już tylko rosarium przy ogrodzie botanicznym w Pruchonicach,ogromne ,z różami pnącymi ,historycznymi ,okrywowymi i innymi...z podpisami ,co najważniejsze
niektóre z nich...
American Pillar

Pnąca Awakening,czyli Probuzeni

Rudolfina

Mozart

Miniatura Green Ice

Prelud

Alberich

Polecam to miejsce ,gdyż region urokliwy,Praga niedaleko...,więc też można pozwiedzać
Jeszcze jedno zdjęcie...myślałam ,że to pole lawendowe,a to była wielka połać facelii...

Dalszy ciąg pieszych wędrówek po skałkach i zamkach w Czeskim Raju
Ciekawe i z pięknymi widokami były przejścia pomiędzy skałami w Prachowskich Skałach

aby zachwycać się takimi widoczkami...

Gdyby kogoś zainteresowały szczegóły to podaję stronę http://przewodnik.onet.pl/1231,1824,106 ... tykul.html
Zamki też były interesujące budowane na skałach ,tutaj jest Kost

Pałac w ogrodzie botanicznym w Pruchonicach

Zamek Trosky

Ruiny zamku w Zwireticach

Wielki skalniak w Pruchonicach,tutaj z opuncjami

i jeszcze jeden widoczek w parku

A potem było już tylko rosarium przy ogrodzie botanicznym w Pruchonicach,ogromne ,z różami pnącymi ,historycznymi ,okrywowymi i innymi...z podpisami ,co najważniejsze
niektóre z nich...
American Pillar

Pnąca Awakening,czyli Probuzeni

Rudolfina

Mozart

Miniatura Green Ice

Prelud

Alberich

Polecam to miejsce ,gdyż region urokliwy,Praga niedaleko...,więc też można pozwiedzać
Jeszcze jedno zdjęcie...myślałam ,że to pole lawendowe,a to była wielka połać facelii...

Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Ogródkowe rozmaitości
-
aleb-azi

- Od: 29 gru 2009, o 18:18
- Kontakt:
Piękne. A ta Rudolfina to ciekawie prowadzona... Materiał do przemyślenia
Możesz Nelu coś dodać w płaszczyźnie słownej na temat tego cuda?
- aage

- Od: 7 mar 2008, o 13:01
Nelu cudowna wyciaczka. Masz może jakieś namiary na ten śliczny noclegowy domek??
-- Pn 05 lip 2010 08:38 --
Nelu cudowna wyciaczka. Masz może jakieś namiary na ten śliczny noclegowy domek??
-- Pn 05 lip 2010 08:38 --
- Alionuszka

Izka Rudolfinę ujrzałam u Sipa w szkółce czeskiej,to sport z Flammentanz,czyli niestety raz w roku kwitnie...chociaż sam Sip twierdzi w swoich opisach ,że sporadycznie powtarza...tutaj jest więcej informacji i więcej zdjęć http://ruze.wi.cz/cs/rudolfina.html
U mnie już rośnie
Agnieszko mam namiary na tej stronie są informacje
http://www.cesky-raj.info/dr-cs/ubytova ... etice.html
Dzisiaj oczom moim ukazał się pierwszy kwiat wyczekiwanej Lavender Pinocchio...jak to pierwsze kwiaty nie zawsze oddają charakter danej róży ...ale kawowa barwa ...jest

i Cecylie Brunner ,którą szukałam we wszelkich szkółkach

Charles Austin ,która wyjątkowo u mnie trzyma długo kwiat,może dlatego ,że jest w półcieniu...i w ogóle wciąż mnie zachwyca

Nina Weibull ,jedna z lepszych marketowych ,klastry kwiatów w kolorze ożywiającym każdą wyblakłą
różowość...

Westerland wreszcie kwitnie ...ale ścięty był do ziemi...,w półcieniu kwiaty dłużej się utrzymują i ładniue się wybarwiają,chociaż ona bardzo zmienną jest

Misz-masz cl.Kardynał Wyszyński,Blue Angel,Cholmondeley,który jak zaczął w maju tak dalej kwitnie...z różą RU

Róża pnąca NN z cl.jw.

I ta sama róża z clematisem Jackmanii

U mnie już rośnie
Agnieszko mam namiary na tej stronie są informacje
Dzisiaj oczom moim ukazał się pierwszy kwiat wyczekiwanej Lavender Pinocchio...jak to pierwsze kwiaty nie zawsze oddają charakter danej róży ...ale kawowa barwa ...jest

i Cecylie Brunner ,którą szukałam we wszelkich szkółkach

Charles Austin ,która wyjątkowo u mnie trzyma długo kwiat,może dlatego ,że jest w półcieniu...i w ogóle wciąż mnie zachwyca

Nina Weibull ,jedna z lepszych marketowych ,klastry kwiatów w kolorze ożywiającym każdą wyblakłą
różowość...

Westerland wreszcie kwitnie ...ale ścięty był do ziemi...,w półcieniu kwiaty dłużej się utrzymują i ładniue się wybarwiają,chociaż ona bardzo zmienną jest

Misz-masz cl.Kardynał Wyszyński,Blue Angel,Cholmondeley,który jak zaczął w maju tak dalej kwitnie...z różą RU

Róża pnąca NN z cl.jw.

I ta sama róża z clematisem Jackmanii

Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Ogródkowe rozmaitości
- tara

- Od: 16 mar 2008, o 22:01
Nelu piękna fotorelacja i komentarz, wróciły wspomnienia bo jako dziecko byłam w Usti n/Labem i tam właśnie zakochałam się w pnących różach, dziś nie wiem czy była tam Vlatava ale dzięki Ani jest już w moim ogródku,
datura czy anielskie traby mam 4 szt. dopiero szykują się do kwitnienia, jedyny problem to nie zimują choć niektórzy mają dość efekty w gruncie ale nie ja, masz racje zapach maja bardzo intensywny w ogóle są piękne, zazdroszczę i gratuluję Tobie takiej wyprawy, miłego dnia
datura czy anielskie traby mam 4 szt. dopiero szykują się do kwitnienia, jedyny problem to nie zimują choć niektórzy mają dość efekty w gruncie ale nie ja, masz racje zapach maja bardzo intensywny w ogóle są piękne, zazdroszczę i gratuluję Tobie takiej wyprawy, miłego dnia
- abeille
- 1000p

- Od: 4 mar 2009, o 12:08
Nelu, fotorelacja z Czech interesujaca, ale u Ciebie przepiekniej.
Jakie cudne kompozycje róż z powojnikami i gratulacje za dobór kolorów 
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątki Pszczółki
- JAKUCH

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
NELU mnie bardzo zaciekawił PRELUD śliczny kwiat może i zapach tylko szkoda ,ze na takie odległości nie działa . Miło Cię widziec a górki dosyc wysokie .Opunsjowy skalniak wiadomo ,że tam nikt nie wejdzie
. Czy te zamki również zwiedzaliście . Najbardziej ciekawa musiał byc różanka
- Alionuszka

Taruś lubię jeździć w miejsca jeszcze nieznane ,a Czechy tak blisko ,a wiele urokliwych rejonów do zwiedzania ,na pewno w kwestii róż mają wiele do zaoferowania i to hodowców czeskich ,warto sie nimi zainteresować.Np.okrywowa Gabriele Privat ,różowa ciemniejsza niż The Fairy,o podobnym pokroju

u mnie dopiero wkopana na wiosnę ,więc wiele kwiatów nie ma ...ale zapowiada sie na dobrą różyczkę...
Podobnie co z różą Alberich ,okrywową o konkretnym kolorze i b.dobrej zdrowotności (wcześniej pokazałam):D
Dzięki Wiesiu ,Ty dopiero jesteś specjalistką od kompozycji...
Jadziu skałki ,owszem wysokie ,ale samo przejście nie jest tak przeraźliwie wyczerpujące...trochę schodów i ścieżki
Zwiedzaliśmy również wnętrza zamków ,ale Czesi wymyślili odpowiednie godziny zwiedzania...nie zawsze pasowały z naszym przyjściem
Róże w Pruchonicach zajmowały ogromną przestrzeń,a ja musiałam obejść wszystkie ,aby się zapoznać z niektórymi,lub znaleźć te ,które już mam...
Gorzej było z panami,którzy musieli cierpliwie poczekać ,abym w zawrotnym tempie mogła sfotografować przynajmniej część róż.
A to część tego różanego pola

Pienne też były

Dzisiaj popadało pierwszy raz chyba od dwóch tygodni,ziemia twarda jak skała teraz zwilżona na cm...
Woda zrobiła swoje ,płatki róż pospadały ,wszystko się kładzie ,patyków mi już brakuje na stawianie wszystkiego do pionu...
Fotki przed deszczem
Kokorycz pogięta Canary-Feathers

pnąca róża Manita z Cl.Prince Charles

Pierwszy kwiat róży Francesca

Ostróżka z Morgengrus

Leonardo da Vinci

Home and Garden wśród bodziszków

Wielkość kwiatu cl.Cholmondeley a Błękitny Anioł

Szkoda ,że nie pachnie White Meidiland

Róża pnąca Jasmina...hm nie powaliła mnie na kolana...ale to jej pierwszy sezon ...trzeba czekać

The Fairy pienna na tle Flammentanz

u mnie dopiero wkopana na wiosnę ,więc wiele kwiatów nie ma ...ale zapowiada sie na dobrą różyczkę...
Podobnie co z różą Alberich ,okrywową o konkretnym kolorze i b.dobrej zdrowotności (wcześniej pokazałam):D
Dzięki Wiesiu ,Ty dopiero jesteś specjalistką od kompozycji...
Jadziu skałki ,owszem wysokie ,ale samo przejście nie jest tak przeraźliwie wyczerpujące...trochę schodów i ścieżki
Zwiedzaliśmy również wnętrza zamków ,ale Czesi wymyślili odpowiednie godziny zwiedzania...nie zawsze pasowały z naszym przyjściem
Róże w Pruchonicach zajmowały ogromną przestrzeń,a ja musiałam obejść wszystkie ,aby się zapoznać z niektórymi,lub znaleźć te ,które już mam...
A to część tego różanego pola

Pienne też były

Dzisiaj popadało pierwszy raz chyba od dwóch tygodni,ziemia twarda jak skała teraz zwilżona na cm...
Woda zrobiła swoje ,płatki róż pospadały ,wszystko się kładzie ,patyków mi już brakuje na stawianie wszystkiego do pionu...
Fotki przed deszczem
Kokorycz pogięta Canary-Feathers

pnąca róża Manita z Cl.Prince Charles

Pierwszy kwiat róży Francesca

Ostróżka z Morgengrus

Leonardo da Vinci

Home and Garden wśród bodziszków

Wielkość kwiatu cl.Cholmondeley a Błękitny Anioł

Szkoda ,że nie pachnie White Meidiland

Róża pnąca Jasmina...hm nie powaliła mnie na kolana...ale to jej pierwszy sezon ...trzeba czekać

The Fairy pienna na tle Flammentanz

Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Ogródkowe rozmaitości
- Zabeczka101059

- Od: 12 lis 2008, o 14:14
Nelu urokliwe okolice pokazałaś
zapisałam namiary muszę to zobaczyć
Twoje kompozycje są naprawde wspaniałe
róża z clematisem to dobry duet

zapisałam namiary muszę to zobaczyć
Twoje kompozycje są naprawde wspaniałe
róża z clematisem to dobry duet
- aage

- Od: 7 mar 2008, o 13:01
Nelu intrygujesz mnie tym wyjazdem i kusisz kusisz. A ta szkołka z różami to gdzie?
- Gabriela

- Od: 18 gru 2007, o 17:22
Leonarda wpisuję na listę... podoba mi się...
Ale chyba mam już za dużo różowych róż... muszę też poszukać czerwonych i pomarańczowych.
Pewnie takie masz, to poczekam na pokaz...
Nelu, i u mnie dzisiaj trochę pada deszcz... ale się cieszę, bo jest strasznie sucho.
Ale chyba mam już za dużo różowych róż... muszę też poszukać czerwonych i pomarańczowych.
Pewnie takie masz, to poczekam na pokaz...
Nelu, i u mnie dzisiaj trochę pada deszcz... ale się cieszę, bo jest strasznie sucho.