Makrofotografia - cz.2
- Andrzej Max
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 lip 2009, o 15:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Makrofotografia - cz.2
W moim kamienistym lesie takich egzemplarzy się nie uświadczy, a może za leniwy jestem by na nie polować. czasem się coś napatoczy - ale rzadko, jakoś wyjątkowo uboga okolica czy co? Kilka gatunków motyli (4), salamandry(1), koniki polne (tylko zielone) pszczoły muchy i komary. Ważka przyleciała raz ogromna, zobaczyła zdjęcia i się więcej nie pokazała. 

- lesioc
- Od: 3 cze 2008, o 10:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Andrzej - a mi sie wydaje, że to nie uboga okolica, ale po prostu za szybko się poruszasz ;)
Tak na prawdę własnie większość ludzi dostrzega takie owady jak wymieniłeś (no może poza salamandrą , ją akurat dość trudno znaleźć). Wcale nie trzeba zapuszczać się daleko w las, ani też szukać jakiegoś strasznego odludzia aby znaleść nowe gatunki. Często wystarczy wyjść na byle łąkę czy kawałek zapuszczonego trawnika i po prostu sobie usiąść w trawie, chwilę poczekać (zapalić papierosa, przeczytać rozdział książki) i potem dopiero na spokojnie się zacząć rozglądać. Jestem przekonany, że w niedługim czasie zobaczysz co najmniej jeden nowy gatunek owada albo rośliny którego jeszcze nie fotografowałeś ;).
Czasami na 1m2 trawnika przed domem można spędzić kilka godzin... i wciąż dzieje się coś nowego. Na tym metrze kwadratowym w lecie spotkasz co najmniej kilkanaście gatunków owadów. Po prostu wystarczy je zobaczyć. Wiele z nich nie przylatuje do Ciebie, nie rzuca się w oczy machając kolorowymi skrzydłami, nie ucieka w podskokach, tylko chowa się jak najmocniej stapiając z otoczeniem. Po prostu nie można mieć narzuconego planu - że np. dzisiaj potrzebuję zdjęcie motyla - tylko trzeba zobaczyć coś się samo znajdzie. Potem jak już się pozna odpowiednie okresy i pory gdzie dane gatunki występują.. no to wtedy można się wybrać na "polowanie" na konkretnego motylka czy robaczka.
Motyle maja swoje sezony występowania... często powtarzalne 2 razy do roku, oraz swoje ulubione rośliny na których się żywią. Znajdziesz roślinę to w odpowiednim terminie możesz znaleść określonego motylka ;)
Tak na prawdę własnie większość ludzi dostrzega takie owady jak wymieniłeś (no może poza salamandrą , ją akurat dość trudno znaleźć). Wcale nie trzeba zapuszczać się daleko w las, ani też szukać jakiegoś strasznego odludzia aby znaleść nowe gatunki. Często wystarczy wyjść na byle łąkę czy kawałek zapuszczonego trawnika i po prostu sobie usiąść w trawie, chwilę poczekać (zapalić papierosa, przeczytać rozdział książki) i potem dopiero na spokojnie się zacząć rozglądać. Jestem przekonany, że w niedługim czasie zobaczysz co najmniej jeden nowy gatunek owada albo rośliny którego jeszcze nie fotografowałeś ;).
Czasami na 1m2 trawnika przed domem można spędzić kilka godzin... i wciąż dzieje się coś nowego. Na tym metrze kwadratowym w lecie spotkasz co najmniej kilkanaście gatunków owadów. Po prostu wystarczy je zobaczyć. Wiele z nich nie przylatuje do Ciebie, nie rzuca się w oczy machając kolorowymi skrzydłami, nie ucieka w podskokach, tylko chowa się jak najmocniej stapiając z otoczeniem. Po prostu nie można mieć narzuconego planu - że np. dzisiaj potrzebuję zdjęcie motyla - tylko trzeba zobaczyć coś się samo znajdzie. Potem jak już się pozna odpowiednie okresy i pory gdzie dane gatunki występują.. no to wtedy można się wybrać na "polowanie" na konkretnego motylka czy robaczka.
Motyle maja swoje sezony występowania... często powtarzalne 2 razy do roku, oraz swoje ulubione rośliny na których się żywią. Znajdziesz roślinę to w odpowiednim terminie możesz znaleść określonego motylka ;)
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
Te kraśniki wyglądają jakby tańczyły w kółeczku 

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 9 paź 2010, o 15:40
Naprawdę wspaniałe zdjęcia
Umiesz patrzeć na otaczający Cię świat. Mogę się założyć, że widziałeś film pt."Mikrokosmos"

- majar
- 1000p
- Od: 26 sty 2011, o 14:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jolu, teraz pewnie oglądasz jeszcze piękniejsze światy...
Zdjęcie krasników jest niesamowite! Amadyn, Lesiu gdzie jesteście! Świat budzi się z zimowego letargu - dacie jakieś fotki dla pokrzepiania serc?

Zdjęcie krasników jest niesamowite! Amadyn, Lesiu gdzie jesteście! Świat budzi się z zimowego letargu - dacie jakieś fotki dla pokrzepiania serc?
- slila1
- Od: 18 maja 2009, o 19:05
Przejrzałam zdjęcia, są cudne. Bardzo lubię takie podglądanie przyrody z bliska, Będę częstym gościem. Z niecierpliwością czekam na dalsze zdjęcia.
- slila1
- Od: 18 maja 2009, o 19:05
Majeczko dziękuję, ale gdzie mi tam do takich profesjonalistów, jacy tutaj pokazują swoje dzieła.
- majar
- 1000p
- Od: 26 sty 2011, o 14:21
Lidka, ale jesteś na dobrej drodze!
Pod wpływem takich cudnych fotek sama próbuję, tylko aparat za słaby. Ci tu, to profesjonaliści.

- cyganek
- 10p - Początkujący
- Od: 28 maja 2011, o 20:11
- Kontakt:
Pozdrawiam, Aleksandra
Moje zwykłe niezwykłe życie - http://niezwyczajki.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje uprawy - http://ogrodysmakow.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje zwykłe niezwykłe życie - http://niezwyczajki.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje uprawy - http://ogrodysmakow.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
- lesioc

Grudnik
Wszystkie zdjęcia są super - tez mam zamiar pobawić się w wakacje - niestety jeszcze sprzęt nie zakupiony - ale jest w planach 

Pozdrawiam. Ewa
- lesioc

Kalanchoe - ależ to jest ciężki kwiatek do sfotgrafowania.
-------------------------------------------------------------------------------------
Zapraszam do poniższego wątku - naskrobałem tam trochę na temat obiektywów fdo makrofotografii. Wkrótce ciąg dalszy ;)
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &start=322
- konwalia12
- 1000p
- Od: 24 lut 2012, o 19:59
Dodam kilka swoich zdjęć. Nie ma co ich porównywać do waszych oczywiście. Mam dziadoski aparat, żadna lustrzanka
Casio EX-Z2
Ale mam nadzieję, że mimo to zdjęcia nie są takie złe. Mi się podobają. Przypominają mi te wszystkie chwile, o wczesnym ranku na przykład kiedy fotografowałam wschód Słońca na górze. To były cudowne chwile- dlatego chcę się z wami nimi podzielć

Casio EX-Z2
Ale mam nadzieję, że mimo to zdjęcia nie są takie złe. Mi się podobają. Przypominają mi te wszystkie chwile, o wczesnym ranku na przykład kiedy fotografowałam wschód Słońca na górze. To były cudowne chwile- dlatego chcę się z wami nimi podzielć

Ogród w lasku
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia