Jak wspominałam przycinanie najlepiej wykonać do piątku na okazach bezlistnych, które śpią w piwnicy. Przed tym najlepiej wiedzieć jaką odmianę się posiada by nie oczekiwać czegoś zupełnie innego od rośliny, chodzi mi o to czy rośnie jako krzew, małe lub duże drzewo. Jeśli nie wiesz jaką masz odmianę to nie jesteś sam

Lagerstroemie, które rosną w gruncie najlepiej przycinać zaawansowaną wiosną by nie przymarzły a te w piwnicach właśnie teraz

Dodaję link w którym pani pokazuje wszystkie poprawne cięcia dla Lagerstroemia indica. Jeśli nie znasz angielskiego to wystarczy, że będziesz oglądać ;)
Najważniejsze kroki to:
1. Wybieramy od 3 do 7 gałęzi, które będą "podstawą" a resztę wycinamy. Pozwalamy im ciągle rosnąć nie robiąc już nic. Na filmie minuta: 3:40.
2. Wycinamy gałęzie, które się krzyżują oraz te, które rosną do środka (brzydko pisząc wpieprzają się)- na filmie pokazane na dużym konarze minuta: 2:32.
3. Wycinamy na następny rok pędy, które poszły od ziemi oraz te które wyrosły na głównych gałęziach/pniach ww. pkt.1. minuta: 2:02 oraz 2:56.
Pkt.3. ma za zadanie wyeksponowanie pięknej kory oraz zwiększenie cyrkulacji powietrza wewnątrz rośliny, która jest bardzo ważna.
Pamiętajcie o ostrych narzędziach! Moje dwie są w formie "małych drzewek na pniu" więc podstawą będzie jedna gałąź/pień. Postaram dodać zdjęcia jak ja to zrobiłam.
http://www.youtube.com/watch?v=xzzNaId-XjE
WOT I WSZYSKA