Jak wspominałam przycinanie najlepiej wykonać do piątku na okazach bezlistnych, które śpią w piwnicy. Przed tym najlepiej wiedzieć jaką odmianę się posiada by nie oczekiwać czegoś zupełnie innego od rośliny, chodzi mi o to czy rośnie jako krzew, małe lub duże drzewo. Jeśli nie wiesz jaką masz odmianę to nie jesteś sam
 Nie przejmuj się tym, że Twój okaz nie chce szybko rosnąć, bo możesz mieć odmianę karłowatą, która może mieć nawet kilkadziesiąt cm przez długie lata.
 Nie przejmuj się tym, że Twój okaz nie chce szybko rosnąć, bo możesz mieć odmianę karłowatą, która może mieć nawet kilkadziesiąt cm przez długie lata.Lagerstroemie, które rosną w gruncie najlepiej przycinać zaawansowaną wiosną by nie przymarzły a te w piwnicach właśnie teraz

Dodaję link w którym pani pokazuje wszystkie poprawne cięcia dla Lagerstroemia indica. Jeśli nie znasz angielskiego to wystarczy, że będziesz oglądać ;)
Najważniejsze kroki to:
1. Wybieramy od 3 do 7 gałęzi, które będą "podstawą" a resztę wycinamy. Pozwalamy im ciągle rosnąć nie robiąc już nic. Na filmie minuta: 3:40.
2. Wycinamy gałęzie, które się krzyżują oraz te, które rosną do środka (brzydko pisząc wpieprzają się)- na filmie pokazane na dużym konarze minuta: 2:32.
3. Wycinamy na następny rok pędy, które poszły od ziemi oraz te które wyrosły na głównych gałęziach/pniach ww. pkt.1. minuta: 2:02 oraz 2:56.
Pkt.3. ma za zadanie wyeksponowanie pięknej kory oraz zwiększenie cyrkulacji powietrza wewnątrz rośliny, która jest bardzo ważna.
Pamiętajcie o ostrych narzędziach! Moje dwie są w formie "małych drzewek na pniu" więc podstawą będzie jedna gałąź/pień. Postaram dodać zdjęcia jak ja to zrobiłam.
http://www.youtube.com/watch?v=xzzNaId-XjE
WOT I WSZYSKA

Będę informować o postępach, niedługo przystępuję do stratyfikacji
  Będę informować o postępach, niedługo przystępuję do stratyfikacji