Rozczochrany ogródek Stokrotki

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ech, ja na kwitnięcie żeleźniaka czekam już trzeci rok... :evil:
Drań jeden :!:
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

Mój żeleźniak też nie zakwitł . :(
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oj, no co Wy mówicie :-(

A ja myslałam, że on potrzebuje sie zaaklimatyzować, no ale przecież drań dostał dosć dużo czasu, liście zapuścił...

No nic, ładne te liscie.

Ale wredota niewdzieczny :-(
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
g.kiecko
1000p
1000p
Od: 19 wrz 2007, o 23:19

Post »

Witaj 100krociu :P
Śpieszę z informacją, że już nie będę Cię nękać o perowskie. Wczoraj popelniłam jej zakup :wink:
Pozdrawiam Gośka
Mój ogród
minismok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2008, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

zółci-ciutka :lol: do ogródka :D

100krociu Miła chyba lubisz herbate z jasminu? :lol: :lol: .......ładna flora ten jasminowiec ale tylko przez chwile kwitnienia......potem to pod płotem i dalekoooo :lol: :lol: od domu<pomarudziła>

berberysik aurea sliczny [ czy to ten co sie przewiesza czy sztywny? bo zbieram dudki na sztywniaka :D ]

cmokasy z gór
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A wiesz Smoku, mnie się podoba pokrój liści jasminowca. To stanowisko jest po południu zacienione, więc trzymaja sie ładnie i nie więdną. Myślę natomiast o przydaniu tu jakiejś kolorystyki pod jaśminowcem (wiosną jest barwinek, pierwiosnki i bergenia, może dosadzę konwalie, może jakiegoś powojnika i wysieję niecierpki balsamina), ale - jak pisałam - ma tędy iść rura od kanalizacji, tudzież obwódka z kostki pod domem, więc siłą rzeczy na razie nie zaszaleję...no cóż, przynajmniej jestem zmuszona do dluższego namysłu, co też ma swoje dobre strony ;-)

berberys Aurea chyba na boki się rozłazi, Maria jest ponoć bardziej kolumnowa, ale to wiem tylko z katalogu ZSP - na żywo starszych egzemplarzy nie widziałam...

Gosiu, gratuluję dobrego wyboru :-) Śliczota.
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mnie olśniło niedawno i postanowiłam posadzić przed wybujałym jaśminowcem krzewuszkę o pstrych liściach.
Jaśminowiec będzie cięty tak, żeby róśł wysoko do góry, a nieciekawy wygląd po przekwitnięciu zamaskuje krzewuszka.
Oczywiście tak mnie natchnęło, jak rozmyślałam, co tu by jeszcze wysadzić, żeby zrobić miejsce dla róż :lol:
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krzewuszka to dobry pomysł, dzięki. Widziałam wczoraj np. odmianę "Monet" - ma piekne liscie.

Ja mam podobny patent maskujący przekwitłą forsycję. Z boku krzewuszka "Variegata, a z przodu budleja.
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pytałaś o krzewuszkę przed New Dawn- jeśli ma maskować dól tej róży, to powinno byc dobrze.
Sadząc po nazwie ona jest niska, chodzi o to żeby nie zakrzaczyła rózy, no bo wiadomo - choróbska :?
Pod ND dałam Generała Sikorskiego, spodobał mi się ten kontrast.
Biały będzie się troszkę zlewał z tak jaśniutką różą, nie uważasz?
No chyba że zalezy Ci właśnie na takim efekcie :D
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki za radę :-)

Biały miałby być z drugiej strony krzewuszki, a od strony róży - Alionushka, która jest ciemnoróżowa. Mam w planie przerobić całkowicie rabatę przed gankiem, bo jest koszmarnie "zaśmiecona" - bez łądu i składu i pomyślałam, że ta krzewuszka będzie mocnym akcentem obok róży, a "White Swan" właśnie z nią będzie kontrastował..

A teraz coś w obronie walorów ozdobnych jaśminowców - zobaccie, jaką piekną, prawie wiosenną zieleń ma ten Biały Karzeł (no, chyba że tak ma po przywiezeieniu ze szkółki i mu się odmieni ;-)

Obrazek

I takie coś, mea maxima culpa...ja wiem, że pierwszy rok, i że ogłowić powinnam, ale serce mi siękraje...

Obrazek Obrazek

Już im chyba pozwolę przekwitnąć, Rosarium i tak mam zamiar przesadzić...

I na koniec moja radocha :-) Barbarzyńców w ogrodzie mam mnóstwo - koniczynę, mniszek, i inne takie - generalnie jakos strasznie mi to w trawniku nie przeszkadza, ale dopiero teraz pojawił mi sienajbardziej pożądany chwast :-)

Obrazek
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
x-d-a

Post »

100krotko, jakie piękne stokrotki rosną u Ciebie na trawniku :lol:
Nawet nie nazywaj ich chwastami :evil:
Ja co roku zostawiam sobie fragment trawnika, na którym wyrasta wiosną najwięcej stokrotek i nie pozwalam go mojemu M. kosić. Ślicznie to wygląda :D
A jaśminowiec ma swoje wspaniałe 5 minut w czerwcu, zostawmy go w spokoju i pozwólmy stanowić fajną, soczyście zieloną ścianą przez pozostałą część sezonu; może być n.p. tłem dla jakiś wysokich bylinek...
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Aga, nic nie ogławiaj, urośnie w przyszłym roku większe, nie martw się :wink:
Awatar użytkownika
Agnieś
1000p
1000p
Od: 7 lut 2008, o 19:14

Post »

Stokrotko u mnie na trawniku stokrotki też są pod ochroną. Mąż ma zakaz koszenia :D
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dala pisze: A jaśminowiec ma swoje wspaniałe 5 minut w czerwcu, zostawmy go w spokoju i pozwólmy stanowić fajną, soczyście zieloną ścianą przez pozostałą część sezonu; może być n.p. tłem dla jakiś wysokich bylinek...
Dokładnie Daluś :-)

Oj tam, różaneczniki jeszcze krócej kwitną ;-)

Dominiko - chyba juże nie mam zamiaru ogławiać - wegetacja u schyłku, to chyba nic już nie osiągnę... Chociaż Rosarium tak strasznie długo się zbierała i chyba cała para w te kwiaty poszła...ale jestem nią zachwycona! Podpatrzyłam u Hanki jeszcze na FM i jestem bardzo zadowolona. Muszę tylko zadbać o dobre zimowanie, ale mam sposób :-)

Agnieś, ja sie bardzo cieszę z tych stokrotek :-) Mam nadzieję, że na wiosnę będzie więcej.
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
Jaśmina
100p
100p
Od: 11 cze 2009, o 15:51

Post »

Pięć minut mojego jaśminowca trwało około czterech tygodni, a i teraz nic mu nie brakuje , zdobi nadal ,posadziłam go przy starej jucce , która kwitnie zaraz po nim i na tle jego liści.
Barbarzyńcy w ogrodzie....potęga smaku :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”