Drań jeden
Rozczochrany ogródek Stokrotki
- 100krotka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 2 gru 2008, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Oj, no co Wy mówicie 
A ja myslałam, że on potrzebuje sie zaaklimatyzować, no ale przecież drań dostał dosć dużo czasu, liście zapuścił...
No nic, ładne te liscie.
Ale wredota niewdzieczny
A ja myslałam, że on potrzebuje sie zaaklimatyzować, no ale przecież drań dostał dosć dużo czasu, liście zapuścił...
No nic, ładne te liscie.
Ale wredota niewdzieczny
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
-
minismok

- Od: 25 wrz 2008, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
zółci-ciutka
do ogródka
100krociu Miła chyba lubisz herbate z jasminu?
.......ładna flora ten jasminowiec ale tylko przez chwile kwitnienia......potem to pod płotem i dalekoooo
od domu<pomarudziła>
berberysik aurea sliczny [ czy to ten co sie przewiesza czy sztywny? bo zbieram dudki na sztywniaka
]
cmokasy z gór
100krociu Miła chyba lubisz herbate z jasminu?
berberysik aurea sliczny [ czy to ten co sie przewiesza czy sztywny? bo zbieram dudki na sztywniaka
cmokasy z gór
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
- 100krotka

A wiesz Smoku, mnie się podoba pokrój liści jasminowca. To stanowisko jest po południu zacienione, więc trzymaja sie ładnie i nie więdną. Myślę natomiast o przydaniu tu jakiejś kolorystyki pod jaśminowcem (wiosną jest barwinek, pierwiosnki i bergenia, może dosadzę konwalie, może jakiegoś powojnika i wysieję niecierpki balsamina), ale - jak pisałam - ma tędy iść rura od kanalizacji, tudzież obwódka z kostki pod domem, więc siłą rzeczy na razie nie zaszaleję...no cóż, przynajmniej jestem zmuszona do dluższego namysłu, co też ma swoje dobre strony ;-)
berberys Aurea chyba na boki się rozłazi, Maria jest ponoć bardziej kolumnowa, ale to wiem tylko z katalogu ZSP - na żywo starszych egzemplarzy nie widziałam...
Gosiu, gratuluję dobrego wyboru
Śliczota.
berberys Aurea chyba na boki się rozłazi, Maria jest ponoć bardziej kolumnowa, ale to wiem tylko z katalogu ZSP - na żywo starszych egzemplarzy nie widziałam...
Gosiu, gratuluję dobrego wyboru
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
- oliwka

- Od: 24 mar 2008, o 13:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mnie olśniło niedawno i postanowiłam posadzić przed wybujałym jaśminowcem krzewuszkę o pstrych liściach.
Jaśminowiec będzie cięty tak, żeby róśł wysoko do góry, a nieciekawy wygląd po przekwitnięciu zamaskuje krzewuszka.
Oczywiście tak mnie natchnęło, jak rozmyślałam, co tu by jeszcze wysadzić, żeby zrobić miejsce dla róż
Jaśminowiec będzie cięty tak, żeby róśł wysoko do góry, a nieciekawy wygląd po przekwitnięciu zamaskuje krzewuszka.
Oczywiście tak mnie natchnęło, jak rozmyślałam, co tu by jeszcze wysadzić, żeby zrobić miejsce dla róż
- 100krotka

Krzewuszka to dobry pomysł, dzięki. Widziałam wczoraj np. odmianę "Monet" - ma piekne liscie.
Ja mam podobny patent maskujący przekwitłą forsycję. Z boku krzewuszka "Variegata, a z przodu budleja.
Ja mam podobny patent maskujący przekwitłą forsycję. Z boku krzewuszka "Variegata, a z przodu budleja.
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
- oliwka

- Od: 24 mar 2008, o 13:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pytałaś o krzewuszkę przed New Dawn- jeśli ma maskować dól tej róży, to powinno byc dobrze.
Sadząc po nazwie ona jest niska, chodzi o to żeby nie zakrzaczyła rózy, no bo wiadomo - choróbska
Pod ND dałam Generała Sikorskiego, spodobał mi się ten kontrast.
Biały będzie się troszkę zlewał z tak jaśniutką różą, nie uważasz?
No chyba że zalezy Ci właśnie na takim efekcie
Sadząc po nazwie ona jest niska, chodzi o to żeby nie zakrzaczyła rózy, no bo wiadomo - choróbska
Pod ND dałam Generała Sikorskiego, spodobał mi się ten kontrast.
Biały będzie się troszkę zlewał z tak jaśniutką różą, nie uważasz?
No chyba że zalezy Ci właśnie na takim efekcie
- 100krotka

Dzięki za radę 
Biały miałby być z drugiej strony krzewuszki, a od strony róży - Alionushka, która jest ciemnoróżowa. Mam w planie przerobić całkowicie rabatę przed gankiem, bo jest koszmarnie "zaśmiecona" - bez łądu i składu i pomyślałam, że ta krzewuszka będzie mocnym akcentem obok róży, a "White Swan" właśnie z nią będzie kontrastował..
A teraz coś w obronie walorów ozdobnych jaśminowców - zobaccie, jaką piekną, prawie wiosenną zieleń ma ten Biały Karzeł (no, chyba że tak ma po przywiezeieniu ze szkółki i mu się odmieni ;-)

I takie coś, mea maxima culpa...ja wiem, że pierwszy rok, i że ogłowić powinnam, ale serce mi siękraje...

Już im chyba pozwolę przekwitnąć, Rosarium i tak mam zamiar przesadzić...
I na koniec moja radocha
Barbarzyńców w ogrodzie mam mnóstwo - koniczynę, mniszek, i inne takie - generalnie jakos strasznie mi to w trawniku nie przeszkadza, ale dopiero teraz pojawił mi sienajbardziej pożądany chwast 

Biały miałby być z drugiej strony krzewuszki, a od strony róży - Alionushka, która jest ciemnoróżowa. Mam w planie przerobić całkowicie rabatę przed gankiem, bo jest koszmarnie "zaśmiecona" - bez łądu i składu i pomyślałam, że ta krzewuszka będzie mocnym akcentem obok róży, a "White Swan" właśnie z nią będzie kontrastował..
A teraz coś w obronie walorów ozdobnych jaśminowców - zobaccie, jaką piekną, prawie wiosenną zieleń ma ten Biały Karzeł (no, chyba że tak ma po przywiezeieniu ze szkółki i mu się odmieni ;-)

I takie coś, mea maxima culpa...ja wiem, że pierwszy rok, i że ogłowić powinnam, ale serce mi siękraje...

Już im chyba pozwolę przekwitnąć, Rosarium i tak mam zamiar przesadzić...
I na koniec moja radocha

Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
-
x-d-a
100krotko, jakie piękne stokrotki rosną u Ciebie na trawniku
Nawet nie nazywaj ich chwastami
Ja co roku zostawiam sobie fragment trawnika, na którym wyrasta wiosną najwięcej stokrotek i nie pozwalam go mojemu M. kosić. Ślicznie to wygląda
A jaśminowiec ma swoje wspaniałe 5 minut w czerwcu, zostawmy go w spokoju i pozwólmy stanowić fajną, soczyście zieloną ścianą przez pozostałą część sezonu; może być n.p. tłem dla jakiś wysokich bylinek...
Nawet nie nazywaj ich chwastami
Ja co roku zostawiam sobie fragment trawnika, na którym wyrasta wiosną najwięcej stokrotek i nie pozwalam go mojemu M. kosić. Ślicznie to wygląda
A jaśminowiec ma swoje wspaniałe 5 minut w czerwcu, zostawmy go w spokoju i pozwólmy stanowić fajną, soczyście zieloną ścianą przez pozostałą część sezonu; może być n.p. tłem dla jakiś wysokich bylinek...
- dominikams

- Od: 21 sty 2008, o 10:48
- 100krotka

Dokładnie Daluśdala pisze: A jaśminowiec ma swoje wspaniałe 5 minut w czerwcu, zostawmy go w spokoju i pozwólmy stanowić fajną, soczyście zieloną ścianą przez pozostałą część sezonu; może być n.p. tłem dla jakiś wysokich bylinek...
Oj tam, różaneczniki jeszcze krócej kwitną ;-)
Dominiko - chyba juże nie mam zamiaru ogławiać - wegetacja u schyłku, to chyba nic już nie osiągnę... Chociaż Rosarium tak strasznie długo się zbierała i chyba cała para w te kwiaty poszła...ale jestem nią zachwycona! Podpatrzyłam u Hanki jeszcze na FM i jestem bardzo zadowolona. Muszę tylko zadbać o dobre zimowanie, ale mam sposób
Agnieś, ja sie bardzo cieszę z tych stokrotek
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka