HVX - doświadczenia i dyskusje użytkowników

Hosty
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Wyniki testów HVX kilku host.

Post »

Przebadałem kilka % swojej kolekcji. Wybierałem różnie kupione w Holandii, na Słowacji, w Czechach i w Polsce, Kupione w kapersach, w OBI i kupione daaaawno temu, ale podatne na wirusa.

Lista przebadanych:

1. Veronica Lake
2. Sum of all
3. Sum and Substance
4. Paradise Glory
5. Magic Fire
6. Lady Isobel Barnett
7. Lady Guinevere
8. Halcyon
9. Gold Standard
10. Guacamole
11. Eternal Flame
12. Crusader
13. Carnival

Lista kończy się numerem 13 - czyli pechowym, ale nie dla host - dla wszystkich przebadanych rezultat negatywny. Wszystkie zdrowe!!!

Co dziwne wcale nie jestem z tego powodu szczęśliwy. :?

Same zdrowe, ale przetestowanych tylko 13 szt. - a przecież gdzieś mogę mieć "bombę biologiczną" w postaci zawirusowanych .......... które testować jako następne???
Czy zrujnować się i sprawdzić wszystkie? :shock:
Czy też całe już życie (moje bądź host) pracować w ogrodzie w rękawiczkach i słoikiem środka odkażającego? :twisted:
Co zrobić z nowymi nabytkami - czy od razu testować (jeśli nie mam pewności, że hostę otrzymałem zdrową) - jakie to będą koszty?

Przeglądałem ostatnio amerykańskie strony i tam podstawowym zaleceniem (aby mieć zdrowe rośliny) jest:
- przed zakupem host należy wyjąć test i sprawdzić czy hosta jest zdrowa.
Dotyczy to również przesyłek
- przed przyjęciem przesyłki otworzyć komisyjnie i sprawdzić testem czy jest zdrowa.

Z jednej strony to szaleństwo, a z drugiej dobre podejście - ale czy nas stać na takowe?

Jeśli się myśli o tym wszystkim w tym kierunku co ja teraz - to trudno cieszyć się nawet z samych negatywnych wyników testów, nawet jeśli dotyczą host, tych najbardziej podatnych na wirusa.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2006, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja też przebadałam stare i od sprzedawcy od którego kupiłam zawirusowna striptease - wszystkie na szczęście zdrowe ale mam jeszcze sporo do przebadnia.
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Hosta - może wirus?

Post »

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

próbne zdjęcie (ale bardzo dobre zostawiamy -paco :wink: )
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 mar 2008, o 08:38

Post »

Iga, przykro,że taki debiut. :(
Pozbądź się tego - klasyczne wykwity HVX.

Czy to jest Gold Standard?
Trzeba powiadomić sprzedawców, może nie mają pojęcia o zarazie :(
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Hosty wirys

Post »

Witam ,jak tylko poczytałam na forum o wirusie to od razu skojarzyłam tę , którą kupiłam w lipcu w Hortulusie, są to Ogrody świata. Mieszkam w kujawsko pomorskim, a tam byłam na wycieczce.Wyrzuciłam od razu.Martwię się o resztę, ale mam ich za dużo na testy. Nie dotykam, i będę obserwować. Czy objawy są również na młodych liściach? Teraz to już pozostaje czekać na wiosnę.Iga
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Iga, nie sądzę, aby wirus przenosił się przez dotyk. Ale rozumiem Twój niepokój.
Trzeba skontaktować sie z tym Hortulusem i poinformować, podczas dzielenia mogą pozarażać inne.

Przebadałem kolejną grupkę po otrzymaniu testów od amkomp. Przypomniał mi się stary Carol, którego kupiłem w supermarkecie kilka lat temu i...dwie kreski :(
Nie miał nigdy żadnych objawów, ale to kolejny dowód by nie kupować host z masówek.
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Jakiś czas temu otrzymałem od właściciela Laboratorium kultur tkankowych (in vitro) Pana J. Foszczki dane dotyczące działań podjętych przez firmę w celu zapobiegania rozszerzaniu się wirusa HVX w Polsce.

Otrzymałem pozwolenie na opublikowanie tych danych na forum i chciałbym się nimi podzielić ze wszystkimi, gdyż uważam, że te wyniki mogą się przydać dla celów statystyki – jakie odmiany mogą być lub są podatne na wirusa.
Dodatkowo ta informacja pokazuje, że walka z wirusem w Polsce zaczyna się na poważnie.

Firama przebadała dotychczas 130 odmian host, które posiada i wynik był pozytywny w 6-ciu przypadkach (przez firmę będą prowadzone dalsze stałe badania ).

Podaję nazwy odmian, u których został wykryty wirus:

- Blue Cadet
- Lacy Belle
- Scooter
- Striptease
- Summer Breze
- Torchlight

Pewne odmiany były badane 2-3 razy (i nie było to spowodowane wątpliwościami w odczycie wyników). Wynik pozytywny nie dotyczył wszystkich (ale części) host danej odmiany, a firma podjęła takie działania:

– rośliny przed izolacją – jeżeli porażone nie brane do izolacji, niszczone
– rośliny z Tissue Culture – jeżeli porażone – usuwana cała partia z laboratorium i multipalety, niszczone
– rośliny mateczne rosnące w gruncie, dla kontroli. Nie przeznaczone w tej chwili do izolacji, niszczone jeżeli porażone.

Firma rozpoczęła równiaż dalsze działania związane z wirusem :

Jeśli w pojemniku znajduje się sterylna kępka odmiany Hosty składająca się np. z czterech mikroroślinek. Po podziale jedna jest testowana przy pomocy testów AGDII. Jeżeli test pozytywny – usuwane jest wszystko.
Jeżeli nie, to pozostałe trzy są oznaczone jako nowa linia i dalej mnożone.
Po jakimś czasie firma zleca przetestowanie jednej rośliny z tej linii za pomocą elektroforeezy.
Wówczas po takich testach jest pełna wiedza, że ta host nie ma wirusa.

Chciałbym dodać, że firma prowadzi nadal badania i jeśli będę w posiadaniu dalszych wyników (mam to obiecane), to również podzielę się tą informacją na forum.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To dobra wiadomość, dzięki.
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dobra robota, Foszczka wyrobi sobie renomę i tak trzymać. Powinni jeszcze zwrócić się z tymi porażeniami do dostawcy (podejrzewam Holendrów) i żądać na przyszłość zwrotu pieniędzy za skażone partie. Na razi koszta ponoszą niewinni ludzie.
Adam - Novazym Polska
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 31 lip 2008, o 10:10
Kontakt:

Post »

Drodzy Państwo,

Myślę że Pan Foszczka dołożył wiele starań i bardzo profesjonalnie podszedł do tego aby pozbyć sie HVX ze swojej hodowli.

Chciałbym również dodać że wielu innych producentów testuje hosty i również starają się wyeliminować wirusa z hodowli.

Mam do Państwa również prośbę. Jeżeli znajdziecie Państwo zakażoną HVX hostę prosiłbym o przesłanie jej na adres

Novazym Polska
ul. Żywokostowe 23
61-680. Poznań.

Z panem dr Mieczysławem Cajzą z IOR zmagamy się z oczyszczeniem wirusa, co umożliwiłoby zrobienie surowicy diagnostycznej. Niestety dotychczasowe próby nie przyniosły spodziewanych rezultatów. W takiej sytuacji jedynym wyjściem jest czyszczenie wirusa bezpośrednio z porażonych host co nie jest łatwe ale możliwe.
Do tego celu potrzebujemy sporo materiału wejściowego. Myślę że stosunkowo niedrogie testy i dodatkowe upusty dla ludzi którzy nam pomogą zrekompensują ten wysiłek.

Za każdą pomoc serdecznie dziękuje.
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Adamie, nic nie pisałeś, czy moje dwie wielkie hosty dotarły?

Do paco, trochę mnie zmartwiły te raporty zwłaszcza o Torchlight, mam ją z Polski.:(
Nigdzie na świecie nie ma w raportach o zakażeniu tej odmiany.
To wszystko jest po prostu ...smutne:(
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Tomasz II pisze: Do paco, trochę mnie zmartwiły te raporty zwłaszcza o Torchlight, mam ją z Polski.:(
Nigdzie na świecie nie ma w raportach o zakażeniu tej odmiany.
To wszystko jest po prostu ...smutne:(
Pisałem, że wynik pozytywny nie dotyczył wszystkich roslin danej odmiany. może zarażenie było pośrednie.
Po otrzymaniu listy z wynikami badań od P. Foszczki, przebadałem również swoją nową Torchlight (zakupioną w tym roku). Była to hosta, która pochodziła na pewno z laboratorium P. Foszczki (choć kupiona nie bezpośrednio, ale w innej firmie) - moja hosta jest zdrowa w 100 procentach.

W przypadku host, które posiadam nie potwierdza się również, że hosty zakupione w OBI, czy w kapersach są najbardziej podejrzane. Te które przebadałem (a przebadałem w większości właśnie te) są zdrowe.
Może różne dostawy są rozprowadzane w różnych rejonach kraju i ja mam "farta", że kupuję je przede wszystkim na Dolnym Śląsku. :? :wink:
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Musiał być to inny rzut Torchlight i po prostu miałeś szczęście.
Nie pociesza mnie to, że w OBI ( i tego typu sklepach) można trafić na zdrowe.
Nie będę jednak gdybać, zdrowa-niezdrowa, ryzyko zbyt duże.
Z tego typu źródeł hosty po prostu przestały dla mnie istnieć.
...a Adamowi dostarczymy 50 kg kłączy z Biedronki na wiosnę, sztuka za 1 zł... To będzie nasz nieoceniony wkład do walki z HVX.
Myślę,z tak naprawdę walka z wirusem już nieskuteczna, jest za późno. Trzeba było zatrzymać Holandię już w 2003 roku, kiedy mieli najwięcej zakażeń.
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie bądź takim pesymistą. W tym roku bardziej mnie te moje hosty martwiły niż cieszyły. Mam więcej zdjęć nienormalnie wyglądających niż tego co warto było zachować. Mam zamiar to zmienić i w przyszłym roku patrzeć na nie inaczej.
Przebadam jeszcze trochę będę zachowywać środki ostrożności ale nie chcę się tym zamartwiać. Tym bardziej że będą coraz większe i piękniejsze.

Jak na coś trafię to oczywiście wyślę do badań, oby coś z tego wyszło.
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Majka, o swoje hosty się nie martwię ( a przynajmniej coraz mniej), ale dla potomnych...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Hosty”