Malina - uprawa, nawożenie, cięcie cz. 1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Malina - uprawa, nawożenie, cięcie
Dobrze, tak zrobię, dziękuję 

3 lata temu posadziłem malinę jesienną POLKĘ i zastanawiam się czy tegorocznej jesieni mogę ją rozsadzić-rozmnożyć. Nie wiem dokładnie jak to zrobić - czy po ścięciu wszystkich pędów wyrywać te, które zagęszczają stanowisko, czy może najpierw ostrym szpadlem wyciąć wokoło i dopiero wyciągać z ziemi (czy pędy są ze sobą jakoś połączone pod powierzchnią czy stanowią oddzielne rośliny?). Podważać czy wyrywać? Chodzi o to żeby nie uszkodzić systemu korzeniowego oczywiście i mieć pożytek z sadzonek.
pozdrawiam
pozdrawiam
- krzysztofkhn
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przemku !
Maliny wyjątkowo łatwo się przyjmują. Odrosty wychodzące z ziemi odetnij szpadlem i sadz na nowe miejsce. Ważne, żeby pozostało choć trochę korzenia. Pozostałe skróć na 10 - 15 cm.
Maliny wyjątkowo łatwo się przyjmują. Odrosty wychodzące z ziemi odetnij szpadlem i sadz na nowe miejsce. Ważne, żeby pozostało choć trochę korzenia. Pozostałe skróć na 10 - 15 cm.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
-
- 100p
- Od: 12 maja 2011, o 21:34
Ale skracać wszystkie pędy jak leci czy tylko te, na których były w tym roku owoce? Jak wytnę tegoroczne młode pędy to na czym będą owoce w następnym roku?
Raczej wszystkie Edytko; Będą owocowały na pędach które urosną w przyszłym roku. Dlatego malina jesienna (np. Polka) jest to odmiana owocująca na pędach jednorocznych.
-
- 100p
- Od: 12 maja 2011, o 21:34
Przepraszam, gapa ze mnie. Nie doczytałam, że omawiacie POLKĘ. Co prawda nie mam zielonego pojęcia jaką ja mam odmianę, ale nie było i nie ma owoców na pędach, które wybiły w tym roku, stąd wnioskuję, że na nich właśnie powinny pojawić się w przyszłym roku malinki. Więc wytnę tylko stare, owocujące w tym roku, a te młode tylko skrócę na wiosnę. Na metr wystarczy?
- krzysztofkhn
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Próbuj ! Może się uda. Wszystkie odmiany tnę na 10 - 20 cm. Owocują na jednorocznych pędach.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
- MENA515
- 500p
- Od: 9 mar 2010, o 09:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam serdecznie. Mam w ogrodzie dziesięcioletnie maliny. Rosną w rządku , jest to odmiana owocująca na zeszłorocznych pędach- nazwy nie znam. Owoce są pyszne, ale tak jak krzaków, jest ich coraz mniej a robali coraz więcej. Trochę przez ostatnie trzy lata mąż je zapuścił...przestał przycinać, nawozić i nie odchwaszcza ich
. Mówi, że nie ma czasu a mi po prostu jest ich szkoda
. Chciała bym się nimi zająć przede wszystkim dla dzieci. W tym roku maliny musiałam im kupić na ryneczku i na prawdę bardzo chcę się zająć tymi, które u nas rosną. Wiem, że powinnam je już przyciąć - te stare, zniszczone pędy. Odchwaszczę je wiosną ale mam pytania:
1. Czy przyczyną zamierania pędów są chwasty, czy brak przycinania? A może to jakaś choroba
??
2. Czy są jakieś sposoby, by w owocach nie było robali? W tym roku były dosłownie w każdym
3. Jak owoce ochronić przed szpakami? Grasują u nas całymi tabunami :x
Bardzo dziękuję za wszelkie podpowiedzi
.

1. Czy przyczyną zamierania pędów są chwasty, czy brak przycinania? A może to jakaś choroba

2. Czy są jakieś sposoby, by w owocach nie było robali? W tym roku były dosłownie w każdym

3. Jak owoce ochronić przed szpakami? Grasują u nas całymi tabunami :x
Bardzo dziękuję za wszelkie podpowiedzi

- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
A ja dzisiaj dostałam paczkę z maliną Veten.
Ale mam wątpliwości czy to na pewno ta odmiana.

Owoce jakie były na krzewach nie przypominają tych właściwych dla odmiany, czyli wydłużonych.
Fakt, że mogą być zdeformowane bo to resztki posezonowych owoców.
Można to poznać po kolcach i kształcie liści, ale niestety nie wiem jakie właściwie mają być w przypadku odmiany Veten - gęste i krótkie czy rzadkie i długie a może ciemne i krótkie ?
Może ktoś zaopiniować wklejone zdjęcia maliny ?
Czy kupował już ktoś w szkółce Przytok ?
Czy to wiarygodna szkółka ?
Ale mam wątpliwości czy to na pewno ta odmiana.

Owoce jakie były na krzewach nie przypominają tych właściwych dla odmiany, czyli wydłużonych.
Fakt, że mogą być zdeformowane bo to resztki posezonowych owoców.
Można to poznać po kolcach i kształcie liści, ale niestety nie wiem jakie właściwie mają być w przypadku odmiany Veten - gęste i krótkie czy rzadkie i długie a może ciemne i krótkie ?
Może ktoś zaopiniować wklejone zdjęcia maliny ?
Czy kupował już ktoś w szkółce Przytok ?
Czy to wiarygodna szkółka ?
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
Maliny mam na działce prawie 20 lat. W tym czasie zmieniały miejsce za 3 razy aż trafiły na najbardziej odpowiednie. W obecnym miejscu są już 3 rok. Zawsze po owocowaniu w sierpniu wycinałam stare pędy i tyle. Jednak pędy tegoroczne baaardzo wyrosły i boję się że pod ciężarem śniegu się połamią. Wyczytałam, że w lipcu powinno się skracać tegoroczne pędy o 1/4. Mamy końcówkę sierpnia czy jak przytnę je teraz to nie zaszkodzę owocowaniu w przyszłym roku? A może lepiej je mocniej przywiązać?
Proszę o poradę
Proszę o poradę

-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
kogra, mnie też to nie wygląda na Veten.
Przypominają mi starą odmianę, pierwszą jaka zjawiła się jeszcze u moich rodziców, ma dużo soku ale miękka, okrągła, czasem segmenty owoców rozsypują się,nie podobna do Vetena w żaden sposób.Jedno co jest na plus to ma bardzo dużo soku.
Przypominają mi starą odmianę, pierwszą jaka zjawiła się jeszcze u moich rodziców, ma dużo soku ale miękka, okrągła, czasem segmenty owoców rozsypują się,nie podobna do Vetena w żaden sposób.Jedno co jest na plus to ma bardzo dużo soku.
- kogra
- Przyjaciel Forum
Suzana dzięki.
Może ktoś ma tą odmianę i się wypowie jeszcze, żebym miała jasność co do odmiany.
Lara - ja nigdy nie obcinam końcówek pędów, bo to zmniejsza ilość owoców na pędzie.
Lepiej podwiąż na drut lub do palika.

Może ktoś ma tą odmianę i się wypowie jeszcze, żebym miała jasność co do odmiany.
Lara - ja nigdy nie obcinam końcówek pędów, bo to zmniejsza ilość owoców na pędzie.
Lepiej podwiąż na drut lub do palika.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
Ja też nigdy nie obcinałam ale w tym roku mają prawie 3 m. Jednak nie będę obcinała - przywiążę i tyle
)

-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Szczatkowe owoce nie zawsze daja obraz wyrośniętego owocu. Trzeba posadzić i przekonać się co to jest naprawdę. Mam nadzieję, że owoce będą dobre nawet jeśli to inna odmiana. Życzę smacznegokogra pisze:A ja dzisiaj dostałam paczkę z maliną Veten.
Ale mam wątpliwości czy to na pewno ta odmiana.![]()

Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- kogra
- Przyjaciel Forum
Lara - weż pod uwagę , że ten rok jest wyjątkowo mokry.
A to skutkuje zwiększonym wzrostem roślin nie tylko owocowych.
Pewno w przyszłym roku będzie dużo więcej malin niż w tym o ile zima nie zweryfikuje wszystkich roślin.
A to skutkuje zwiększonym wzrostem roślin nie tylko owocowych.
Pewno w przyszłym roku będzie dużo więcej malin niż w tym o ile zima nie zweryfikuje wszystkich roślin.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki