Malina - uprawa, nawożenie, cięcie cz. 1

Drzewa owocowe
Zablokowany
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Malina - uprawa, nawożenie, cięcie

Post »

Dobrze, tak zrobię, dziękuję :)
przemek-g
100p
100p
Od: 6 paź 2009, o 16:53

Post »

3 lata temu posadziłem malinę jesienną POLKĘ i zastanawiam się czy tegorocznej jesieni mogę ją rozsadzić-rozmnożyć. Nie wiem dokładnie jak to zrobić - czy po ścięciu wszystkich pędów wyrywać te, które zagęszczają stanowisko, czy może najpierw ostrym szpadlem wyciąć wokoło i dopiero wyciągać z ziemi (czy pędy są ze sobą jakoś połączone pod powierzchnią czy stanowią oddzielne rośliny?). Podważać czy wyrywać? Chodzi o to żeby nie uszkodzić systemu korzeniowego oczywiście i mieć pożytek z sadzonek.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przemku !
Maliny wyjątkowo łatwo się przyjmują. Odrosty wychodzące z ziemi odetnij szpadlem i sadz na nowe miejsce. Ważne, żeby pozostało choć trochę korzenia. Pozostałe skróć na 10 - 15 cm.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
edyta_kk
100p
100p
Od: 12 maja 2011, o 21:34

Post »

Ale skracać wszystkie pędy jak leci czy tylko te, na których były w tym roku owoce? Jak wytnę tegoroczne młode pędy to na czym będą owoce w następnym roku?
killer19
50p
50p
Od: 5 maja 2011, o 12:54

Post »

Raczej wszystkie Edytko; Będą owocowały na pędach które urosną w przyszłym roku. Dlatego malina jesienna (np. Polka) jest to odmiana owocująca na pędach jednorocznych.
edyta_kk
100p
100p
Od: 12 maja 2011, o 21:34

Post »

Przepraszam, gapa ze mnie. Nie doczytałam, że omawiacie POLKĘ. Co prawda nie mam zielonego pojęcia jaką ja mam odmianę, ale nie było i nie ma owoców na pędach, które wybiły w tym roku, stąd wnioskuję, że na nich właśnie powinny pojawić się w przyszłym roku malinki. Więc wytnę tylko stare, owocujące w tym roku, a te młode tylko skrócę na wiosnę. Na metr wystarczy?
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2008, o 09:21

Post »

Próbuj ! Może się uda. Wszystkie odmiany tnę na 10 - 20 cm. Owocują na jednorocznych pędach.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
MENA515
500p
500p
Od: 9 mar 2010, o 09:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam serdecznie. Mam w ogrodzie dziesięcioletnie maliny. Rosną w rządku , jest to odmiana owocująca na zeszłorocznych pędach- nazwy nie znam. Owoce są pyszne, ale tak jak krzaków, jest ich coraz mniej a robali coraz więcej. Trochę przez ostatnie trzy lata mąż je zapuścił...przestał przycinać, nawozić i nie odchwaszcza ich :( . Mówi, że nie ma czasu a mi po prostu jest ich szkoda :(. Chciała bym się nimi zająć przede wszystkim dla dzieci. W tym roku maliny musiałam im kupić na ryneczku i na prawdę bardzo chcę się zająć tymi, które u nas rosną. Wiem, że powinnam je już przyciąć - te stare, zniszczone pędy. Odchwaszczę je wiosną ale mam pytania:
1. Czy przyczyną zamierania pędów są chwasty, czy brak przycinania? A może to jakaś choroba :? ??
2. Czy są jakieś sposoby, by w owocach nie było robali? W tym roku były dosłownie w każdym :(
3. Jak owoce ochronić przed szpakami? Grasują u nas całymi tabunami :x
Bardzo dziękuję za wszelkie podpowiedzi :).
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

A ja dzisiaj dostałam paczkę z maliną Veten.
Ale mam wątpliwości czy to na pewno ta odmiana. ;:24

Obrazek Obrazek

Owoce jakie były na krzewach nie przypominają tych właściwych dla odmiany, czyli wydłużonych.
Fakt, że mogą być zdeformowane bo to resztki posezonowych owoców.
Można to poznać po kolcach i kształcie liści, ale niestety nie wiem jakie właściwie mają być w przypadku odmiany Veten - gęste i krótkie czy rzadkie i długie a może ciemne i krótkie ?
Może ktoś zaopiniować wklejone zdjęcia maliny ?
Czy kupował już ktoś w szkółce Przytok ?
Czy to wiarygodna szkółka ?
Grażyna.
kogro-linki
Lara
50p
50p
Od: 18 sie 2007, o 18:23

Post »

Maliny mam na działce prawie 20 lat. W tym czasie zmieniały miejsce za 3 razy aż trafiły na najbardziej odpowiednie. W obecnym miejscu są już 3 rok. Zawsze po owocowaniu w sierpniu wycinałam stare pędy i tyle. Jednak pędy tegoroczne baaardzo wyrosły i boję się że pod ciężarem śniegu się połamią. Wyczytałam, że w lipcu powinno się skracać tegoroczne pędy o 1/4. Mamy końcówkę sierpnia czy jak przytnę je teraz to nie zaszkodzę owocowaniu w przyszłym roku? A może lepiej je mocniej przywiązać?

Proszę o poradę :)
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

kogra, mnie też to nie wygląda na Veten.
Przypominają mi starą odmianę, pierwszą jaka zjawiła się jeszcze u moich rodziców, ma dużo soku ale miękka, okrągła, czasem segmenty owoców rozsypują się,nie podobna do Vetena w żaden sposób.Jedno co jest na plus to ma bardzo dużo soku.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Suzana dzięki. ;:180
Może ktoś ma tą odmianę i się wypowie jeszcze, żebym miała jasność co do odmiany.

Lara - ja nigdy nie obcinam końcówek pędów, bo to zmniejsza ilość owoców na pędzie.
Lepiej podwiąż na drut lub do palika.
Grażyna.
kogro-linki
Lara
50p
50p
Od: 18 sie 2007, o 18:23

Post »

Ja też nigdy nie obcinałam ale w tym roku mają prawie 3 m. Jednak nie będę obcinała - przywiążę i tyle :))
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

kogra pisze:A ja dzisiaj dostałam paczkę z maliną Veten.
Ale mam wątpliwości czy to na pewno ta odmiana. ;:24
Szczatkowe owoce nie zawsze daja obraz wyrośniętego owocu. Trzeba posadzić i przekonać się co to jest naprawdę. Mam nadzieję, że owoce będą dobre nawet jeśli to inna odmiana. Życzę smacznego ;:137
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Lara - weż pod uwagę , że ten rok jest wyjątkowo mokry.
A to skutkuje zwiększonym wzrostem roślin nie tylko owocowych.
Pewno w przyszłym roku będzie dużo więcej malin niż w tym o ile zima nie zweryfikuje wszystkich roślin. :?
Grażyna.
kogro-linki
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”