Papryka w tunelu- odmiany, uprawa.

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
arty
500p
500p
Od: 6 kwie 2012, o 10:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Papryka w tunelu- odmiany, uprawa.

Post »

Mój nokturn 2 dni później :)

Obrazek
jondi
500p
500p
Od: 3 kwie 2014, o 21:47

Post »

Rewelacja! Gdybyś nie podpisał myślałabym,że to lekko niekształtne baklażany :), ciekawa jestem jaka jest w smaku.
arkawroc
200p
200p
Od: 24 sty 2011, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jondi ta okrągła papryczka o którą pytałaś figuruje u mnie jako gruba słodka nasionka miałem z akcji, także nazwa odmiany jest też mi nie znana.
jondi
500p
500p

Post »

Dzięki. Czyli zupełnie podobna do mojej nazwy " okrągła słodka od Danki M.":):) , jak Ci się uda może podzielisz się nasionkami?...
arkawroc
200p
200p
Od: 24 sty 2011, o 17:17

Post »

jasne że tak,wszystkie gatunki ,rodzaje itp.które mi w mojej hodowli wyjdą postaram się sklasyfikować wraz ze zdjęciami, możliwie dokładnym opisem i zbiorę z nich nasionka
Spontan
50p
50p
Od: 14 maja 2013, o 13:25

Post »

Papryka w miejcsu docelowym od wczoraj...wszystkie plamy i to co
maja na lisciach(od transportu) ..troche przeszły..zapewniam ze sa zdrowe
Terasz aby się przyjeły i zobaczymy..mój paprykowy debiut
Odmiana : Papryka Nazar F1
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Ordo et pax
jondi
500p
500p

Post »

Co Wy ludzie robicie swoim paprykom, że macie takie duże owoce już? Ja siałam w lutym i nawet jeszcze nie kwitną! Ale są od kwietnia w nieogrzewanej szklarni, w ktorej najpierw było gorąco, ale potem kilka nocy blisko 0' i w tym upatruje to opóźnienie, że może wtedy zatrzymał się im metabolizm?...
Spontan gratulacje okazów!
Awatar użytkownika
monika10
200p
200p
Od: 18 sty 2013, o 18:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A mi w szklarni 7 papryk zeżarły ślimaki :twisted: :twisted: i to te z akcji ,zrobiłam pułapki piwne, mąż to ledwo przeżył :;230 ,ale cóż.
gosiawil478
100p
100p
Od: 30 lip 2013, o 20:42

Post »

U mnie w szklarni też z papryk raczej nic nie będzie przez te cholerne ślimaki. Większość krzaczków zjedzona. Dobrze, że koło domu w gruncie nie mam tych potworków.
Pozdrawiam GOSIA
ju_s_tyna
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 wrz 2013, o 20:38

Post »

ratunku!!! pomocy!!!
na moich papryczkach pod folią jest mszyca nie mogę jej wytępić :((. zaczęła się już w domu w fazie rozsady. Napiszę co stosowałam:
- marzec około 15 mospilan (jeszcze na parapecie) wydawało się, że ją wytępiłam
- od początku maja już pod folią zauważyłam, że dalej jest do świństwo na niej :( najpierw z uwagi że była wśród niej sałata, oprysk "ludwikiem", chyba bez efektu, potem octem niewielki efekt, potem "gnojówką" z pokrzyw (wgprzepisu 500g/5lwody i oprysk po 24h) było trochę lepiej. Wczoraj opryskałam Mospilanem i tutaj muszę powiedzieć, że jest znaczna skuteczność, ale widzę jeszcze pojedyncze żywe ;:145 . Co robić?
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Mospilan działa do 2 tygodni systemicznie, co oznacza, że jest jeszcze nadzieja, że te co nie padły objedzą się trutki i padną ;:224 . Obserwuj i jak za tydzień lub dwa jeszcze będą, pryśnij ponownie ;:131 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
jondi
500p
500p

Post »

Ja moje wytępiłam skutecznie ale potrzeba sporo cierpliwości, wykorzystałam dwa przepisy razem bo z osobna mało skuteczne.
1. 20g(ja dalam 30g) czosnku rozgnieść i zalać 1l wody, zostawić na 24h po czym zagotować i 15min gotować na bardzo małym ogniu, po czym ostudzić i przecedzić.stosować w rozcieńczenia 1:5 z wodą.
2.70g suchych liści z cebuli zamoczyć w 1 l wody i zostawić na 3-4 dni.stosowac bez rozcieńczenia.
Tyle jeśli chodzi o przepis, ja w desperacji połączyłam oba roztwory w stosunku 1:1:1 (z wodą) i przez trzy dni wystarczyło raz dziennie każda roślinkę opryskać, przede wszystkim dokładnie liście od spodu. Tfu tfu ale pomogło.
ju_s_tyna
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

jode22 dzięki serdeczne za info, gdzieś wyczytałam, że po 2h działa Mospilan i ile zdziałał to zdziałał, uff mogę 2 tygodnie spokojnie spać :)) ewentualnie po tym czasie przygotuje nowe miksturki od jondi
jondi
500p
500p

Post »

Jako, że na produkcję trzeba czasu a mszyce ten czas wykorzystują, to ja na wszelki wypadek zrobiłam na zapas i mam w lodówce najwyżej wyleję to nic nie kosztuje:). Obecnie prócz światła mam w lodówce HT, HB, mikstury czosnkowy i cebulową...:)
ju_s_tyna
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dziś obejrzałam znowu moje papryczki :) i jest dużo lepiej znalazłam chyba tylko z 5 mszyc wydaje się, że żywych, ale trochę niemrawych :tan założyłam też żółte tablice co by monitorowało się trochę samo, zobaczymy czy się sprawdzą, bo rodzina się już ze mnie śmieją, że jak mnie nie ma w domu i nie obieram telefonu to jestem na ogródku lub pod folią i tak każą szukać interesantom co do mnie przychodzą.
Te miksturki to faktycznie chyba zrobię szybciej by mieć pod ręką,powiedzcie tylko jak długo można przechowywać w lodówce?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”