Papryka w tunelu- odmiany, uprawa.
Re: Papryka w tunelu- odmiany, uprawa.
pozdrawiam Tomasz
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
Rewelacja! Gdybyś nie podpisał myślałabym,że to lekko niekształtne baklażany
, ciekawa jestem jaka jest w smaku.
-
arkawroc
- 200p

- Od: 24 sty 2011, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jondi ta okrągła papryczka o którą pytałaś figuruje u mnie jako gruba słodka nasionka miałem z akcji, także nazwa odmiany jest też mi nie znana.
Dzięki. Czyli zupełnie podobna do mojej nazwy " okrągła słodka od Danki M.":):) , jak Ci się uda może podzielisz się nasionkami?...
-
arkawroc
- 200p

- Od: 24 sty 2011, o 17:17
jasne że tak,wszystkie gatunki ,rodzaje itp.które mi w mojej hodowli wyjdą postaram się sklasyfikować wraz ze zdjęciami, możliwie dokładnym opisem i zbiorę z nich nasionka
Papryka w miejcsu docelowym od wczoraj...wszystkie plamy i to co
maja na lisciach(od transportu) ..troche przeszły..zapewniam ze sa zdrowe
Terasz aby się przyjeły i zobaczymy..mój paprykowy debiut
Odmiana : Papryka Nazar F1

maja na lisciach(od transportu) ..troche przeszły..zapewniam ze sa zdrowe
Terasz aby się przyjeły i zobaczymy..mój paprykowy debiut
Odmiana : Papryka Nazar F1

Ordo et pax
Co Wy ludzie robicie swoim paprykom, że macie takie duże owoce już? Ja siałam w lutym i nawet jeszcze nie kwitną! Ale są od kwietnia w nieogrzewanej szklarni, w ktorej najpierw było gorąco, ale potem kilka nocy blisko 0' i w tym upatruje to opóźnienie, że może wtedy zatrzymał się im metabolizm?...
Spontan gratulacje okazów!
Spontan gratulacje okazów!
- monika10
- 200p

- Od: 18 sty 2013, o 18:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A mi w szklarni 7 papryk zeżarły ślimaki
i to te z akcji ,zrobiłam pułapki piwne, mąż to ledwo przeżył
,ale cóż.
-
gosiawil478
- 100p

- Od: 30 lip 2013, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie w szklarni też z papryk raczej nic nie będzie przez te cholerne ślimaki. Większość krzaczków zjedzona. Dobrze, że koło domu w gruncie nie mam tych potworków.
Pozdrawiam GOSIA
ratunku!!! pomocy!!!
na moich papryczkach pod folią jest mszyca nie mogę jej wytępić
(. zaczęła się już w domu w fazie rozsady. Napiszę co stosowałam:
- marzec około 15 mospilan (jeszcze na parapecie) wydawało się, że ją wytępiłam
- od początku maja już pod folią zauważyłam, że dalej jest do świństwo na niej
najpierw z uwagi że była wśród niej sałata, oprysk "ludwikiem", chyba bez efektu, potem octem niewielki efekt, potem "gnojówką" z pokrzyw (wgprzepisu 500g/5lwody i oprysk po 24h) było trochę lepiej. Wczoraj opryskałam Mospilanem i tutaj muszę powiedzieć, że jest znaczna skuteczność, ale widzę jeszcze pojedyncze żywe
. Co robić?
na moich papryczkach pod folią jest mszyca nie mogę jej wytępić
- marzec około 15 mospilan (jeszcze na parapecie) wydawało się, że ją wytępiłam
- od początku maja już pod folią zauważyłam, że dalej jest do świństwo na niej
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Mospilan działa do 2 tygodni systemicznie, co oznacza, że jest jeszcze nadzieja, że te co nie padły objedzą się trutki i padną
. Obserwuj i jak za tydzień lub dwa jeszcze będą, pryśnij ponownie
.
Ja moje wytępiłam skutecznie ale potrzeba sporo cierpliwości, wykorzystałam dwa przepisy razem bo z osobna mało skuteczne.
1. 20g(ja dalam 30g) czosnku rozgnieść i zalać 1l wody, zostawić na 24h po czym zagotować i 15min gotować na bardzo małym ogniu, po czym ostudzić i przecedzić.stosować w rozcieńczenia 1:5 z wodą.
2.70g suchych liści z cebuli zamoczyć w 1 l wody i zostawić na 3-4 dni.stosowac bez rozcieńczenia.
Tyle jeśli chodzi o przepis, ja w desperacji połączyłam oba roztwory w stosunku 1:1:1 (z wodą) i przez trzy dni wystarczyło raz dziennie każda roślinkę opryskać, przede wszystkim dokładnie liście od spodu. Tfu tfu ale pomogło.
1. 20g(ja dalam 30g) czosnku rozgnieść i zalać 1l wody, zostawić na 24h po czym zagotować i 15min gotować na bardzo małym ogniu, po czym ostudzić i przecedzić.stosować w rozcieńczenia 1:5 z wodą.
2.70g suchych liści z cebuli zamoczyć w 1 l wody i zostawić na 3-4 dni.stosowac bez rozcieńczenia.
Tyle jeśli chodzi o przepis, ja w desperacji połączyłam oba roztwory w stosunku 1:1:1 (z wodą) i przez trzy dni wystarczyło raz dziennie każda roślinkę opryskać, przede wszystkim dokładnie liście od spodu. Tfu tfu ale pomogło.
jode22 dzięki serdeczne za info, gdzieś wyczytałam, że po 2h działa Mospilan i ile zdziałał to zdziałał, uff mogę 2 tygodnie spokojnie spać
) ewentualnie po tym czasie przygotuje nowe miksturki od jondi
Jako, że na produkcję trzeba czasu a mszyce ten czas wykorzystują, to ja na wszelki wypadek zrobiłam na zapas i mam w lodówce najwyżej wyleję to nic nie kosztuje:). Obecnie prócz światła mam w lodówce HT, HB, mikstury czosnkowy i cebulową...
Dziś obejrzałam znowu moje papryczki
i jest dużo lepiej znalazłam chyba tylko z 5 mszyc wydaje się, że żywych, ale trochę niemrawych
założyłam też żółte tablice co by monitorowało się trochę samo, zobaczymy czy się sprawdzą, bo rodzina się już ze mnie śmieją, że jak mnie nie ma w domu i nie obieram telefonu to jestem na ogródku lub pod folią i tak każą szukać interesantom co do mnie przychodzą.
Te miksturki to faktycznie chyba zrobię szybciej by mieć pod ręką,powiedzcie tylko jak długo można przechowywać w lodówce?
Te miksturki to faktycznie chyba zrobię szybciej by mieć pod ręką,powiedzcie tylko jak długo można przechowywać w lodówce?