Tulipany - nasze zdjęcia i identyfikacja odmian
Re: Tulipany
Pozazdrościć, wiosna w pełni. 

- AgaNet
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 sie 2010, o 11:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

To i ja się pochwale swoim pierwszym w tym sezonie tulipanem

- AgaNet
- Od: 26 sie 2010, o 11:00
Dzięki AniuAnnes 77 pisze:Agatko śliczny tulipanek

Tulipany uwielbiam i ten pierwszy zawsze szalenie cieszy

Witam,
Jestem nowa na forum i chciałabym się ze wszystkimi przywitać
Tak jak wiekszość tutaj obecnych również jestem miłośniczką roślin. Uwielbiam prace w ogrodzie. Nadchodzi wiosna i już codziennie wyczekuję nowych wschodzących roślinek cebulowych. Martwi mnie jednak jedna rzecz dotycząca tulipanów. Część z tych, które posiadam zostało zasadzone na jesień ubiegłego roku i te super już wykiełkowały. Natomiast te, które zasadziłam dwa lata temu ( pozostawiłam w ziemi na drugą zimę bez wykopywania) nie wschodzą
Czy przez to, ze ich nie wykopałam w czerwcu mogło się z nimi coś stać? zastanawiam się czy nie zgniły allbo nie przemarzły? Czy ktoś z Was miał podobnie? Chyba, że jak jeszcze zrobi się cieplej to wykiełkują... Rok temu ślicznie kwitły. Proszę o dobre rady...
Jestem nowa na forum i chciałabym się ze wszystkimi przywitać

- iwciach
- Od: 18 sty 2009, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
A może na Twojej działce grasowały smakoszki cebul -nornice?
Mam chyba podobnie. Tulipany posadzone w zeszłym roku jesienią wychodzą bez problemu natomiast te posadzone 2 lata temu puszczają tylko po jednym liściu...annani pisze:Witam,
Jestem nowa na forum i chciałabym się ze wszystkimi przywitaćTak jak wiekszość tutaj obecnych również jestem miłośniczką roślin. Uwielbiam prace w ogrodzie. Nadchodzi wiosna i już codziennie wyczekuję nowych wschodzących roślinek cebulowych. Martwi mnie jednak jedna rzecz dotycząca tulipanów. Część z tych, które posiadam zostało zasadzone na jesień ubiegłego roku i te super już wykiełkowały. Natomiast te, które zasadziłam dwa lata temu ( pozostawiłam w ziemi na drugą zimę bez wykopywania) nie wschodzą
Czy przez to, ze ich nie wykopałam w czerwcu mogło się z nimi coś stać? zastanawiam się czy nie zgniły allbo nie przemarzły? Czy ktoś z Was miał podobnie? Chyba, że jak jeszcze zrobi się cieplej to wykiełkują... Rok temu ślicznie kwitły. Proszę o dobre rady...
- rotos
- 1000p
- Od: 7 mar 2009, o 23:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Annani - sama sobie odpowiedziałaś. Po zżółknięciu liści wykopuj cebule, przesusz je i we wrześniu, październiku do ogrodu.
Z reguły niewykopywane tulipany powinny przetrwać, ale w 2011 mieliśmy stosunkowo chłodne, deszczowe lato. Może to była przyczyna ich "wypadnięcia".
Pozdrawiam
Adam
Z reguły niewykopywane tulipany powinny przetrwać, ale w 2011 mieliśmy stosunkowo chłodne, deszczowe lato. Może to była przyczyna ich "wypadnięcia".
Pozdrawiam
Adam
- roots23
- 500p
- Od: 23 sie 2010, o 16:01
po jakim czasie kwitną tulipany uzyskane z cebulek przybyszowych?
Pozdrawiam wszystkich ogrodników Renata 

rotos, u mnie stare tulipany (od babci- bez nazwowe) rosną w kilku miejscach w tym między tymi posadzonymi 2 lata temu i one normalnie wychodzą i będą kwitły a te kupione nie więc są one słabsze czy jakoś specjalnie oszukane, żeby po sezonie kupić nowe?
A co do wyciągania, u babci rośnie całe pole tulipanów które nie były wyciągane i nawożone od 30 lat i co roku kwitną...
A co do wyciągania, u babci rośnie całe pole tulipanów które nie były wyciągane i nawożone od 30 lat i co roku kwitną...
U mnie z kolei odwrotnie.Rayy pisze:Mam chyba podobnie. Tulipany posadzone w zeszłym roku jesienią wychodzą bez problemu natomiast te posadzone 2 lata temu puszczają tylko po jednym liściu...annani pisze:Witam,
Jestem nowa na forum i chciałabym się ze wszystkimi przywitaćTak jak wiekszość tutaj obecnych również jestem miłośniczką roślin. Uwielbiam prace w ogrodzie. Nadchodzi wiosna i już codziennie wyczekuję nowych wschodzących roślinek cebulowych. Martwi mnie jednak jedna rzecz dotycząca tulipanów. Część z tych, które posiadam zostało zasadzone na jesień ubiegłego roku i te super już wykiełkowały. Natomiast te, które zasadziłam dwa lata temu ( pozostawiłam w ziemi na drugą zimę bez wykopywania) nie wschodzą

Mam jeszcze jedną kępkę- cebulki kupione i wkopane jesienią ubiegłego roku. Na 60 cebulek nie widać ani jednego kiełka.

annani tak jak piszą moi poprzednicy- mogło je coś schrupać, mogły przemarznąć lub zgnić.
Ale mogą też wystartować troszkę później (bo np. uciekły trochę głębiej w ziemię). Bądź dobrej myśli, mają jeszcze czas, żeby się pokazać!

- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
@ Iwciach & Aganet ? cudne!
A tu kolejny artysta na moim balkoniku:

Pozdrawiam!
LOKI
A tu kolejny artysta na moim balkoniku:

Pozdrawiam!
LOKI
- iwciach
- Od: 18 sty 2009, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Śliczne Loki! My tez będziemy takie mieć, tyle że........za miesiąc
.

- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Dzięki! Zważywszy na to, że mam też parę odmian późnych, to ? jeśli tylko raczą zakwitnąć* ? za miesiąc też coś jeszcze mieć powinienem do wklejania.
Pozdrawiam!
LOKI
* - jednak po tych mrozach doliczyłem się już dwóch tulipanów, które nie zakwitną ? jednemu wymroziło całkiem spory pąk, drugemu zaś rozchyliły się liście i na końcu łodyżki nie ma zupełnie nic, co najwyżej mikroskopijna żółta ciapka ? nawet pąka nie zawiązał
Pozdrawiam!
LOKI
* - jednak po tych mrozach doliczyłem się już dwóch tulipanów, które nie zakwitną ? jednemu wymroziło całkiem spory pąk, drugemu zaś rozchyliły się liście i na końcu łodyżki nie ma zupełnie nic, co najwyżej mikroskopijna żółta ciapka ? nawet pąka nie zawiązał
- Francesca
- Od: 25 maja 2010, o 13:16
Loki, jak miło pooglądać takie tulipany
Ja swoje sadziłam półtora roku temu i nie wykopałam
, w tym roku wyłażą całymi kępkami - po pięć-sześć z miejsca gdzie była posadzona jedna cebulka, liczę na zwiększoną ilość kwiatów, czyżbym się przeliczyła? 

Ja swoje sadziłam półtora roku temu i nie wykopałam