różnie z tym bywa. Jak się nastawiało w każdym kącie roślin to trzeba się przy nich nabiegać .Podlewanie, zasilanie ,czasem przesadzanie czy prysznic (kurz najlepiej spłukać) zajmują mi sporo czasu. No , ale faktem jest , że lubię pielęgnować roślinkijustus27 pisze:Można tu odpocząć
Zielone zakątki w moim domu - Ewelina cz. II
- Ewelina
- Przyjaciel Forum

- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Zielone zakątki w moim domu - Ewelina cz. II
dziękuję Wam za miłe słowa . Co do tego odpoczywania...
A dla mnie najpiękniejsze nawet, disignerskie wnętrze bez żywych roślin jest ... nieprzytulne i nieżywe .
Przepiękne masz te kwiatuchy, naprawde ogladam i ogladam tą stronkę góra dół -góra dół i nie moge się napatrzeć
kwiaty, doniczki, osłonki -wszystko super dopasowane !
Widać że zmieniasz czasem połozenie doniczek -powiedz jak przenosisz te wielgachne donice -na pewno mega ciezkie są, nie wazne i tak gdzie stoją -efekt murowany
kwiaty, doniczki, osłonki -wszystko super dopasowane !
Widać że zmieniasz czasem połozenie doniczek -powiedz jak przenosisz te wielgachne donice -na pewno mega ciezkie są, nie wazne i tak gdzie stoją -efekt murowany
- Monik27
- 500p

- Od: 23 sty 2012, o 08:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje kwiaty doniczkowe - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=50981" onclick="window.open(this.href);return false;
Zapraszam serdecznie ;-) Monika
Zapraszam serdecznie ;-) Monika
-
martucham1
- 500p

- Od: 20 mar 2012, o 14:06
Te agawy z innymi rantami śliczne 
- mika181
- 500p

- Od: 7 wrz 2011, o 19:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tylko pozazdrościć tego gąszczu

- milkicja
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 6 kwie 2010, o 18:19
Masz piękne kwiaty. Ale i widać że masz piękny duży dom. Zazdroszczę że masz gdzie ustawiać takie duże okazy.
Przejrzałam wątek z otwartą buzią.
Przejrzałam wątek z otwartą buzią.
- trzynastka

- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Ewelinko wszystkie pokazane kompozycje roślinne bardzo inspirujące i ciekawe, zazdroszczę pozytywnie doniczek i osłonek są rewelacyjne 
-
BettyWP
- 100p

- Od: 27 kwie 2012, o 12:28
Oglądam i oglądam Twoje kwiatki. Są naprawdę piękne. Zauroczyła mnie MIKADO( Syngonanthus chrysanthus "Mikado"). Szkoda tylko, że nie jest najłatwiejsza w uprawie
. Nawet znalazłabym dla niej miejsce w domku, tylko obawiam się problemu z wilgotnością powietrza. Póki co pozaglądam do Twojego wątku i będę tu cieszyła swoje oczy.
pozdrawiam Beata
- elcia1974

- Od: 23 lip 2009, o 18:25
Ewelinko już po raz nie wiem który obejrzałam Twoje roślinki, ale one są tak piękne, że nigdy się nie znudzą.
Jak zawsze najmocniej za
chwyciły mnie Aglonemy. Cudne 
Jak zawsze najmocniej za
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
- Arkadius121

- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mnóstwo ciekawych i bardzo zadbanych roślin.Pozdrawiam 
- Ewelina
- Przyjaciel Forum

- Kontakt:
To prawda , watek mi się trochę zakurzył...
Zanim więc nowy sezon ogródkowy zaprzątnie moje myśli i czas, pokażę znowu troszkę moich domowych , zielonych zakątków :

Jeszcze świątecznie przybrany CYPRYSIK (Cupressus macrophylia "Gold Wilma"), a obok GRUBOSZ (Crassula arborescens) in. zwany DRZEWKIEM SZCZĘŚCIA

KAKTUSOWA kompozycja na kuchennym parapecie, a w ciemnawym kątku łazienki - SKRZYDŁOKWIAT (Spathipyllum wallisii), któremu niedobory światła nie przeszkadzają w kwitnieniu

AGLAONEMA ( Aglaonema "Silver Queen") i SKRZYDŁOKWIAT z podobnymi do żagli kwiatkami.

Mój KAKTUS -gigant STENOCEREUS PRUINOSUS /in. CEREUS (ma już ponad 80cm. wzrostu ! ) . Po prawej - zielony kącik w jadalni tworzą :ZŁOTOWIEC (Dypsis lutescens vel Chrysalidocarpus lutescens, dawniej ARECA),DRACENA-SMKOWIEC (Dracena marginata )i dwa SCINDAPSUSY ZŁOTE ( Scindapsus aureus vel Epipremium złociste)
I największy (niemal mojego wzrostu) SCINDAPSUS AUREUS - ma pięknie wybarwione liście

Zanim więc nowy sezon ogródkowy zaprzątnie moje myśli i czas, pokażę znowu troszkę moich domowych , zielonych zakątków :

Jeszcze świątecznie przybrany CYPRYSIK (Cupressus macrophylia "Gold Wilma"), a obok GRUBOSZ (Crassula arborescens) in. zwany DRZEWKIEM SZCZĘŚCIA

KAKTUSOWA kompozycja na kuchennym parapecie, a w ciemnawym kątku łazienki - SKRZYDŁOKWIAT (Spathipyllum wallisii), któremu niedobory światła nie przeszkadzają w kwitnieniu

AGLAONEMA ( Aglaonema "Silver Queen") i SKRZYDŁOKWIAT z podobnymi do żagli kwiatkami.

Mój KAKTUS -gigant STENOCEREUS PRUINOSUS /in. CEREUS (ma już ponad 80cm. wzrostu ! ) . Po prawej - zielony kącik w jadalni tworzą :ZŁOTOWIEC (Dypsis lutescens vel Chrysalidocarpus lutescens, dawniej ARECA),DRACENA-SMKOWIEC (Dracena marginata )i dwa SCINDAPSUSY ZŁOTE ( Scindapsus aureus vel Epipremium złociste)
I największy (niemal mojego wzrostu) SCINDAPSUS AUREUS - ma pięknie wybarwione liście

- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Ładnie odkurzyłaś wątek.
Zielono u Ciebie i ślicznie.
Zielono u Ciebie i ślicznie.
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach wymiany/sprzedaży roślin proszę pisać na priv.
- Ewelina
- Przyjaciel Forum

- Kontakt:
Kolejne roślinki :
Kolejny CYPRYSIK i ZAMIOKULKAS ZAMIOLISTNY

Tu GRUDNIK czyli SZLUMBERGERA (Zygocactus truncatus) ,niestety podczas kwitnienia jakoś go nie sfotografowałam
,
a obok pierwsze zwiastuny wyczekiwanej wiosny... PRYMULKI !
Tu kapryśna CALATHEA sangu inea Triosta (Stromanthe), i najstarszy z moich GRUBOSZY DRZEWIASTYCH.

CALATHEA szczególnie źle znosi spadek wilgotności powietrza w pomieszczeniach ogrzewanych zimą ( z 65 do zaledwie 45%), toteż wymaga codziennego zraszania. gdy robi się ciemno za oknem zwija liście .

Na tym parapecie mieszka ECHMEA WSTĘGOWATA (AECHMEA FASTIATA primera), a obok kolejny zielony zakątek , który tworzy ZŁOTOWIEC, ZAMIOKULKAS i AGLAONEMA ( Aglaonema "Silver Queen")
Kolejny CYPRYSIK i ZAMIOKULKAS ZAMIOLISTNY

Tu GRUDNIK czyli SZLUMBERGERA (Zygocactus truncatus) ,niestety podczas kwitnienia jakoś go nie sfotografowałam
a obok pierwsze zwiastuny wyczekiwanej wiosny... PRYMULKI !
Tu kapryśna CALATHEA sangu inea Triosta (Stromanthe), i najstarszy z moich GRUBOSZY DRZEWIASTYCH.

CALATHEA szczególnie źle znosi spadek wilgotności powietrza w pomieszczeniach ogrzewanych zimą ( z 65 do zaledwie 45%), toteż wymaga codziennego zraszania. gdy robi się ciemno za oknem zwija liście .

Na tym parapecie mieszka ECHMEA WSTĘGOWATA (AECHMEA FASTIATA primera), a obok kolejny zielony zakątek , który tworzy ZŁOTOWIEC, ZAMIOKULKAS i AGLAONEMA ( Aglaonema "Silver Queen")
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Jak nie było to nic - dziś aż miło popatrzeć! 
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
- Ewelina
- Przyjaciel Forum

- Kontakt:
Ech bo dziś mam czas - trochę jestem zasmarkana , więc
i
.Posadziłam też daturowe badylki