Są 2 główne grupy ostróżek:
jednoroczne- zwykle sprzedawane są nasiona ostróżki letniej lub hiacyntowej, hiacyntowa jest niższa i ma bardziej zwarte kwiatostany przypominające hiacynt. Wysiewa się je marzec, kwiecień najlepiej od razu do gruntu. Polecam siać partiami w odstępach 2 tygodni wtedy dłużej będą nas cieszyć kwiatami:)
Corocznie same się rozsiewają, chociaż ja uważam, że warto zbierać nasiona i mieć swój mały bank

wieloletnie- inaczej bylinowe, trwałe, wielkokwiatowe- i tutaj mamy podział na 3 grupy:
Elatum- jej nasiona najczęściej własnie można kupić w sklepach ogrodniczych itp pod nazwą Ostróżka trwała. Wywodzi się od dziko rosnącej ostróżki wyniosłej. Zwykle osiąga 100-150 cm wysokości, ale ponoć dorasta i 2m. Kwiaty dość duże w różnych odcieniach błękitu i granatu. Jeśli raz posadzi się ją w ogrodzie kępa się rozrasta i po 3 latach mamy piękną dużą roślinę, którą możemy dzielić= rozmnażać.
Belladona- charakteryzuje się luźnymi bardziej rozgałęzionymi kwiatostanami, dodatkowo zwykle dorasta 100, 120 cm. Nie jest więc tak efektowną rośliną jak królowa ostróżek czyli:
Pacific- wyhodowana w celu ogromnych i gęsto skupionych kwiatostanów, dorasta nawet 2 metrów wysokości. Jest ( moim zdaniem) najszlachetniejszą ze wszystkich ostróżek, niestety (czego nie wiedziałam) jest krótkowieczna i należy ją traktować jak bylinę 2 -letnią. Wyradza się po 3, 4 latach. Nie zaleca się jej rozmnażać przez podział jak tamte odmiany, ale przez wysiew nasion jesienią albo wczesną wiosną.
Mam nadzieję, że komuś to pomoże...Ja przez swoją niewiedzę straciłam piękną ostróżkę Pacific. Na szczęscie w tamtym roku zebrałam nasiona Galahad i Blue Bird i może uda mi się zapobiec wyginięciu!