Kłodzki ogród

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p
Od: 8 lut 2009, o 09:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kłodzki ogród

Post »

Kuba a jak z opryskami :?: kiedy i czym najlepiej :?: u mnie póki co brak niepokojących zmian na gałązkach.
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kuba, zapowiadali w tv, że dzisiaj w Kotlinie -10 stopni!
Mam nadzieję, że zdążyłeś posadzić te "nagokorzeniowce"?
Daj znać, czy faktycznie taki mróz był.
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2009, o 09:56
Kontakt:

Post »

Chemia na verticilium nie pomaga. Niestety, jak już to wejdzie, to jest pozamiatane. a że to nie jest przemarznięcie, to wnioskuję po tym, że jak przemarza, to na ogół kilka gałązek, tak jak przykrywał śnieg. Tu zaczernienie idzie wzdłuż całego pędu, podczas gdy inne gałązki, nawet wyżej położone, mają barwę zieloną. Tym razem nic z nim nie zrobię, nie wytnę, zostawię, zobaczę co będzie.

Pogodę sprawdzam na 3 różnych portalach, w tym na 2 dokładnie na Kłodzko. Nie sprawdza się im pogoda nawet na chwilę obecną :| A teraz za oknem +-0. Krzaków nie zdążyłem posadzić, nie wiem, czy jutro dam radę, bo dopiero pół oczka zasypałem, a ziemia się skończyła. Trzeba rozwalić kolejny skalniak i wykopywać następne rośliny ech... Ale dzisiaj przesadziłem klona pospolitego, który miał ponad 10 cm średnicy przy pniu, tak więc najgorsze już za mną :wink:
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
rm27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2008, o 11:52

Post »

Jakubie, w tym roku też nie ocieplałem klonów palmowych, tych największych nie byłoby nawet jak to zrobić. Z młodych ociepliłem agrowłókniną tylko Fire Glowa, ale ten rośnie na takim przeciągu, że jak wieje to prawie jak halny w górach. Zrobiłem obchód i strat w klonach nie ma. Widocznie gruba powłoka śnieżna im pomogła.
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja większości nie okryłem i zimowały od tak po prostu. Najwięcej to mam strat przy małych, które śnieg najnormalniej połamał :? Kilka wypadów z tego powodu będzie.
Nieokryte zimowały między innymi shishigashira i shirasawanum. Nic nie pomarzły, mimo, że są szczepione na pniach i wystawały ponad śnieg. Patrzyłem w tunelach, okazuje się, że siewki niespełna roczne, przetrwały w otwartym tunelu, prowizorycznie przykryte gałązkami świerkowymi. Klony dobrze znoszą mróz, gorzej z grzybem :(
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lut 2008, o 12:02

Post »

Piękny ogród, ogrom pracy, czasem żywioł. Robi wrażenie!

A masz może jakieś doświadczenia z ukorzenianiem katalpy? Widziałam ją w Twojej ofercie. Moja została złamana przez robotników jesienią. Przeleżała całą zimę pod śniegiem. Teraz ją wydobyłam i wygląda na żywą (zielone pod korą, ładne pączki liściowe, tugor w porządku). Jest szansa ukorzenić jej gałązki, czy już pozamiatane i nie warto się męczyć?
Agata
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Katalpy przyznam się nie ukorzeniam, tylko sieję. Ale na dobrym stanowisku one bardzo szybko rosną ( nawet 2 metry w ciągu roku roczna sadzonka). Siewki niespełna roczne, mają około metra. Jak się nie da uratować, to jakąś podeślę gratisowo :wink:
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Kontakt:

Post »

A po jakim czasie kwitną te z nasion ?
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dobre pytanie, na które z chęcią odpowiem, jak już któraś zakwitnie :wink: Ale generalnie, o ile to nie jest odmiana, katalpy się sieje (choć i niektóre odmiany również). Nasiona muszą być z dorodnego drzewa, bo z takich małych wypłoszów to nic konkretnego nie wychodzi ;:204. Kłodzko ma kilka katalp i to dość starych, ale rosną w takich warunkach, że szkoda na nie patrzyć. Nasiona mają tragiczne :| A do Wrocławia jakoś tak nie po drodze ostatnio...
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo dziękuję! Ta moja to miała być Aureum. Złamana przy samej ziemi. Może odbije od korzenia (o ile nie była szczepiona). A może coś się ukorzeni. Zobaczymy :).
Agata
Awatar użytkownika
aleksandra2323
500p
500p
Od: 28 cze 2008, o 00:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zajrzałam do Ciebie, żeby zapytać czy udało się uratować roślinki z tunelu, i zachwyciłam się Twoim ogrodem :D .
Jeśli znajdziesz czas mógłbyś tu zajrzeć?
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=32&t=29369
Pomyślałam o oregano - bardzo mi się spodobało u Ciebie, tylko nie wiem czy sobie w takiej "kracie" poradzi.
Awatar użytkownika
sosna1
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 22:03

Post »

Witaj, jestem pod wrażeniem piękna Twojego ogrodu. Jest przecudny. Obudził we mnie dawno uśpionego ogrodnika (SGGW - nie pamiętam już kiedy). Chyba nie wytrzymam i zacznę kopać i sadzić.
A aparat sprawny? będą nowe zdjęcia? A jakieś zakupy wysyłkowe będzie można poczynić wiosną?
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

Czekamy na Twoja oferte ;:138
Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I kiedy się można zgłaszać po oregano? Można już sadzić?
Agata
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Sezon zaczynam 1 kwietnia (mam nadzieję). Na razie nie widać jeszcze co przemarzło, a co nie. A pomarzniętych roślin nikomu nie wyślę! :wink:
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”