Przy Piaskowej - ogród Anny cz. 1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

O rany! Aniu! Nie będę mogła zasnąć po tych cudnych widokach u Ciebie. Liliowcowy zawrót głowy, do tego lilie i te niesamowite irysy ensata :shock:
Czy te lilie martagony mają takie stosunkowo małe kwiaty? Widziałam u kogoś na działce roślinę przypominającą lilie - dość wysoką, ale z malutkimi kwiatami...
Awatar użytkownika
MartaG
500p
500p
Od: 9 wrz 2008, o 12:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

andowan pisze:
Geniu, Zenku- kiedy kupiłam moje pierwsze I. ensata nie miałam jeszcze książki E.R., który każe wykopywać te irysy na zimę. Wiedziałam, że lubią mokre i słoneczne stanowiska więc posadziłam je w płytkiej zatoczce oczka wodnego, gdzie głębokość wody wynosiła około 10 cm. Tam zimowały, pięknie rosły i kwitły.
Ja wprawdzie irysa ensata mam tylko jednego, ale nie wykopywałam, rośnie i kwitnie co rok. Nie mam oczka, więc posadziłam na wilgotnej rabacie.

Piękny ogród, ciekawe rośliny i ładne zdjęcia:) Gratuluję:)
Pozdrawiam, Marta
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 22:37

Post »

Jeżówki mnie coraz bardziej oczarowują. Dobrze, że nie mam za dużo słonecznych miejsc :wink:
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2007, o 07:49

Post »

Izo- ja też bardzo kocham ensaty. Dzisiaj zakwitły dwa następne (w tym jeden pełny, Lion King, po raz pierwszy)

Obrazek Obrazek

Maju, Magdo- dziękuję za miłe słowa.

tu.jo- botaniczne martagony mają rzeczywiśnie niewielkie kwiaty ale ich mieszańce hodowlane - trochę większe. Ktoś, kto tak jak Ty, lubi kruszczyki, nie może nie lubić drobnego kwiecia ;:106

Aniu- już widzę, jak skuszona urokiem jeżówek szukasz dla nich słonecznego miejsca ;:112 ; Beata się złamała :D :D

Liliowce coraz piękniejsze- oj jak one lubią tyle wody. Ostatni to siewka mojej koleżanki.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Liliowce i lilie zdominowały ogród ale inne byliny też kwitną

Obrazek Obrazek

W oczku wodnym grzybienie...

Obrazek
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2006, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Liliowce i ensaty trochę przyćmiewają inne rośliny.
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mariasen pisze:Liliowce i ensaty trochę przyćmiewają inne rośliny.
Każda roślina ma swoje '5 minut'. Tylko hosty są niezmiennie piękne przez cały sezon :wink:
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu zapytałam o wielkość kwiatów nie dlatego,że nie lubię "maluszków" ( wręcz przeciwnie - uwielbiam wszelką drobnicę). Ogladając Twoje zdjęcia odniosłam wrażenie, że martagony mają kwiaty zbliżone wielkością do innych lilii. To dzięki wizytom u Ciebie zwróciłam uwagę na te lilie u kogoś kilka działek ode mnie. Czekam aż będą kwitły - jestem ciekawa jak wyglądają w realu. Gdyby nie Ty i Twój ogród na Forum do tej pory nie wiedziałabym, że istnieją takie lilie. Dziękuję!
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2009, o 09:58

Post »

Właśnie przywiozłam od cioci plastikowe oczko wodne, jest trochę nieszczelne, ale na irysy ensata może być :wink: Muszę tylko jeszcze znaleźć słoneczne miejsce aby je wkopać.
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Myślę Beatko, że będzie im tam dobrze. Jak głębokie jest oczko?
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kolejny upalny, bezdeszczowy dzień. Za oknem, które przecież nie może być zamknięte w taki skwar, hałas - robotnicy robią drogę; słychać maszyny, cały repertuar niewybrednych słówek. :oops: Zmęczona wczorajszym ratowaniem chorych irysów syberyjskich, które najpierw trzeba było wytargać z podłoża, nie pracuję w ogrodzie i czekam na wieczorną ciszę. A tymczasem siedzę przy komputerze.

Zakwitły moje ulubione róże - te o kwiatach niewielkich i niepełnych; nie znaczy to, że nie lubię majestatycznych i przepysznych róż wielkokwiatowych.

Obrazek Obrazek

Na półcienistych rabatach rozpoczęły swoje dni tawułki; któż ich nie lubi?

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Miłą niespodziankę zrobił mi cebulowy drobiażdżek- bloomeria. Po trzech latach wreszcie zakwitła.

Obrazek

Liliowce cieszą wielkimi, kolorowymi kwiatami. Czasami , niezgodne z zakupioną odmianą, okazują się jeszcze piękniejsze, tak jak ten nieznajomy z pierwszego zdjęcia czy czerwony, olbrzymi pająk.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Lubię lilie o kwiatach w kształcie trąbek skierowanych w bok. Orientpet Revolution o ogromnych kwiatach i mieszaniec trąbkowy Camelot kwitną u mnie pierwszy rok

Obrazek Obrazek

A siewki jeżówek są bezkonkurencyjne tak jak nowa odmiana gajlardii.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Siewki jeżówek są bezkonkurencyjne :lol:
Liliowce super, szczególnie ten biało-fioletowy NN i Destined to See. Muszę go w końcu upolować! Lubię to zestawienie kolorów... w sumie wszystkie zestawienia kolorów lubię :wink:
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Cudny ten pierwszy liliowiec :shock: ale i jeżówki bardzo wdzięczne...ja u kogoś zamawiałam....i jakoś teraz nie mogę w ogrodzie jej znaleźć :?
No ale tawułki masz ....mniam...przepiękne :lol: (tak je chwale bo ja mam 2 ale są takie pycieńkie :? )
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek
Przyłączam się do pień pod adresem tego liliowca. Zupełnie by mi nie przeszkadzało, że nie znam jego imienia. :D
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

andowan pisze:Myślę Beatko, że będzie im tam dobrze. Jak głębokie jest oczko?
ogólnie to jest małe, jak duża balia. Jedna część ma ok30cm, a glębsza 60cm. Jest też półka 10cm. Chciałam wcześniej w nim posadzić hosty i paprocie, ale myślę, że lepiej będzie jak przeznaczę go na irysy ensata. Najwyżej na tej płyciźnie coś innego wsadzę. Myślałam, żeby kopać, zasypać ziemią i dobrze zlać. Powinno tam być zawsze wilgotno, a przynajmniej wolniej wysychać pomimo tego, że oczko jest nieszczelne (dlatego zmieniło właściciela).
Chyba, że Ty Aniu podsuniesz mi jakiś inny sposób na wykorzystanie oczka :wink:
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2006, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu, ten pierwszy liliowiec rewelacyjny!!!
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”