Dzisiaj będzie bardziej wiosennie

Mam też pytanie do tych z Was, którzy mają tunel foliowy. Zamówiłam taki tunel 2x3m. Mały, ale na początek wystarczy. Jak zabezpieczacie taki tunel przed dużym wiatrem? Macie jakieś sprawdzone sposoby? Może ktoś się podzieli własnymi doświadczeniami, bo nie chciałabym aby już w pierwszym roku wiatr mi go porwał w siną dal.
Taką mam wiosnę na parapecie w kuchni

Martusiu, nie wiem czy będą łany cebulowych na wiosnę…? Co prawda posadziłam ok. 300 różnych cebul, ale w różnych miejscach i sama jestem ciekawa czy wszystkie wzejdą? Na tej mojej glinie różnie może być

Trawnik wciąż nie daje mi spokoju. Już dzisiaj coś tam nieśmiało mężowi wspomniałam na ten temat, ale udawał, że nie słyszy

Co do żurawek chyba masz rację, bo te moje, słońca mają pod dostatkiem i świetnie sobie radzą. Pomysł na posadzenie w cieniu nie był dobry.
Obsadzenie tej rabaty krokusami, zawilcami od razu do mnie trafia. Świetny pomysł Martusiu

Małgosiu-clem, jak fajnie, że wpadłaś do mnie

Dorotko, liczę na to, że rozchodniki będą się rozrastać. Wiosną je wykopię i zrobię drenaż, powiększę dołki i dosypię więcej torfu żeby bardziej rozluźnić glebę. Spróbuję też co nieco uszczknąć i może uda mi się ukorzenić chociaż ze dwie sztuki. Były to dla mnie sukces

Dziękuję za ostrzeżenie przed ślimakami. To nie dość, że lubią opędzić jeżówki, to i na hosty te paskudztwa się czają…?
Ja sporo róż zmawiałam od DA, szczególnie nowości, które u nas nie były jeszcze dostępne. Niestety tak jak pisałam, teraz ze strony tylko europejskiej można zamówić. Tyle, że tam nie mają wszystkiego co ja chcę

Zamówienie daliowe klepnęłam wczoraj, ale z innego źródła. Mam nadzieję, że przyjdą ładne i zgodne odmianowo karpy. Nie miałam cierpliwości sprawdzać wszystkich odmian z oferty od P. Stanisława i w tym roku dałam sobie spokój. Może jesienią jak tylko oferta będzie dostępna, to spróbuję. Póki co zamówiłam 13 sztuk dalii i dwa liliowce.

Lucynko, zmartwiłaś mnie tymi ślimorami

Trawy podbiły moje serce i na pewno jeszcze dosadzę kolejne. Rozplenice ładnie się zadomowiły i jeśli tylko przezimują, to na pewno będę je dzielić. Szczególnie jedna bardzo mocno przyrosła. Niestety posadziłam ją zbyt blisko róż i koniecznie trzeba ją odsunąć. Przy okazji będzie możliwość podziału.

Gosiu-Margo, żurawki będę dzieliła na wiosnę. Chyba nieźle się u mnie czuły, bo tylko przez ten jeden sezon fajnie przyrosły. Kępy trzech są już naprawdę duże. Oby opuchlaki ominęły moją działkę, bo z tego co czytałam, to one gustują nie tylko w żurawkach, ale i rododendronach

Ręce mnie świerzbią żeby coś porobić w ogrodzie, a tutaj jeszcze styczeń się ciągnie. Trzeba zatem wiosnę sobie sprowadzić do domu.

Joasiu, jeśli chodzi o hosty, to ja nie jestem wymagająca. Chętnie przygarnę cokolwiek. Jeśli masz coś w nadmiarze i zechcesz się podzielić, to będę bardzo wdzięczna

Dalii zamówiłam 13 sztuk.
Dalia Cafe Au Lait, Princess Elizabeth, Red Silence, Pacific View, Penhill Autumn, Black Touch, Sakura Fubuki, Kogane Fubuki, Table Dancer, Orange Impact, Prince Valiant, Blue Bird, Sandra.