Mój ogród - Ewelina - 2008r
-
Grzegorz B
Oj Ewelina, wybierałem się do Ciebie jak sójka za morze, ale nareszcie w tę ciepłą noc zawitałem, robiąc sobie małą przerwę w zaległych obowiązkach i spoglądam na te twoje dopieszczone kompozycje. Muszę trochę sięgnąć wstecz i pochwalić Ciebie za ten ład w magazynku na ogrodowe przedmioty
Widać, że lubisz ład i porządek, który widać na każdym kroku spoglądając na jakiekolwiek miejsce w ogrodzie. Mam nadzieję, że roboty budowlane zakończone i problemy z nastrojem wraz z ekipą się ulotniły
. Ogród już nabiera tego rajskiego klimatu, pewnie już iglaki zaczynają wypuszczać młode odrosty, ale będzie super w iglakowych zakątkach. Ta himalajska jest bardzo ładna, ja już na nią poluję
. Czy już potraktowałaś łopatą krawędż trawnika, czy ta idealna linia to pozostałość z zeszłego roku, co mi się nie wydaje
. Nie wiem na jakiej zasadzie polegał dylemat w wyborze odpowiednich jaskrów, jak masz w swojej kompozycji masę barw, pewnie w tym niezdecydowaniu wszystkie barwy nabyłaś
. Widzę, że Rh już częściowo kwitną, masz bardzo piękne i zadbane swoje różaneczniki, bardzo mi się podoba ten żółty oraz ta bardzo gęsto kwitnąca azalka. Nie wiem czy pamiętasz jak ja na jesień przekopałem za Twoimi radami swojego "starca" i "reanimowałem" go, aby przeżył, udało się, żyje
i ma masę pąków już się nie mogę doczekać jak zakwitnie. Mam takie pytanie, nie pamiętam czy masz odmianę chyba 'Nowa Zembla', ale pewnie masz więc pytam. Czy naturalnym dla niego jest posiadanie takich pofałdowanych liści?
Poza tym muszę stwierdzić, że w sosnowym zakątku, jakim jest Twój ogród wewiórka jest dopełnieniem całości, więc kuś ją kuś, może wreszcie się uda, ją zatrzymać
Poza tym muszę stwierdzić, że w sosnowym zakątku, jakim jest Twój ogród wewiórka jest dopełnieniem całości, więc kuś ją kuś, może wreszcie się uda, ją zatrzymać
- Ewelina
- Przyjaciel Forum

- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Grzegorz B pisze:. Muszę trochę sięgnąć wstecz i pochwalić Ciebie za ten ład w magazynku na ogrodowe przedmioty![]()
![]()
Widać, że lubisz ład i porządek, który widać na każdym kroku spoglądając na jakiekolwiek miejsce w ogrodzie.
Bo u nas, w poznańskiem " Ordnung muss sein !" :)Tak nas nauczyli onegdaj zaborcy, a teraz dzieci - wnukom w genach to przekazują...
Odpowiedź na oba pytania brzmi :" Tak"Grzegorz B pisze:Mam nadzieję, że roboty budowlane zakończone i problemy z nastrojem wraz z ekipą się ulotniłyCzy już potraktowałaś łopatą krawędż trawnika, czy ta idealna linia to pozostałość z zeszłego roku, co mi się nie wydaje
![]()
Dylemat dotyczył wyboru kolorów, bowiem dostepnych było ze 20 - cia barw i odcieni !!!I nie było mi łatwo, oj nie...Grzegorz B pisze:Nie wiem na jakiej zasadzie polegał dylemat w wyborze odpowiednich jaskrów, jak masz w swojej kompozycji masę barw, pewnie w tym niezdecydowaniu wszystkie barwy nabyłaś.
Cieszę się ,że podobają Ci się moje Rh. (mnie też
- hanka55
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Kontakt:
Ewelinko, nie narzekaj
u Daisy.
Ona ma ogród środziemnomorski, Ty - leśny.
U Ewy triumfuje Helios, u Ciebie - Driady.
Ja też bym chciała mieć wszyyyyyyyyyyyyyyyyystko
, ale jak pokazuje historia ogrodnictwa, nawet wielcy założyciele i projektanci musieli się w którymś momencie, ograniczyć.
Wiem, straszne to ale prawdziwe.
A zamarłymi olkami, nie przejmuj się - ja topię wszystkie doniczkowe.
Żółtego oleandra - miałam
, ale kupiłam sadzonki karminowego i pełnego różowego :P
Ponoć przyroda nie lubi pustki - my też!
Ona ma ogród środziemnomorski, Ty - leśny.
U Ewy triumfuje Helios, u Ciebie - Driady.
Ja też bym chciała mieć wszyyyyyyyyyyyyyyyyystko
Wiem, straszne to ale prawdziwe.
A zamarłymi olkami, nie przejmuj się - ja topię wszystkie doniczkowe.
Żółtego oleandra - miałam
Ponoć przyroda nie lubi pustki - my też!
- empuza
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 4 cze 2007, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ewelinko, u Ciebie jak zwykle ślicznie. A trawnik nie wygląda jakby przechadzała się po niej ekipa budowlana. 
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
- Ewelina
- Przyjaciel Forum

- Kontakt:
Daisy Nie mam, niestety,pomieszczenia , w którym byłoby zimą chłodno ale i jasno - zapewne to jest przyczyna " padania" roślin tarasowych , które potrzebują takich właśnie warunków w okresie spoczynku. Wszystkie inne wymogi mogę spełnić - tego "nie przeskoczę"
Zdjęcia nowych nabytków zrobię jutro - są to m. in. liczne korytka z pelargoniami pnącymi ( 13sztuk), pelargonie rabatowe, tiarelle, heliotropy, jaśminy, delospermy różowe i żółte i datura o białoobrzeżonych liściach
Ja z zakupów cieszę się jak wariatka, a mąż tylko zapytał po powrocie do domu ,czy mamy jeszcze za co żyć do końca miesiąca? - materialista jeden !
empuza Po całym trawniku "ekipa" na szczęście nie ganiała , ale przy ścianach budynku reaktywacja darni wymagała nieco zabiegów- był zbity , jak klepisko ! Teraz , po wertykulacji , miejscowym dosianiu i nawiezieniu powoli wygląda , jak na trawnik przystało.
Zdjęcia nowych nabytków zrobię jutro - są to m. in. liczne korytka z pelargoniami pnącymi ( 13sztuk), pelargonie rabatowe, tiarelle, heliotropy, jaśminy, delospermy różowe i żółte i datura o białoobrzeżonych liściach
Ja z zakupów cieszę się jak wariatka, a mąż tylko zapytał po powrocie do domu ,czy mamy jeszcze za co żyć do końca miesiąca? - materialista jeden !
empuza Po całym trawniku "ekipa" na szczęście nie ganiała , ale przy ścianach budynku reaktywacja darni wymagała nieco zabiegów- był zbity , jak klepisko ! Teraz , po wertykulacji , miejscowym dosianiu i nawiezieniu powoli wygląda , jak na trawnik przystało.
- Ewelina
- Przyjaciel Forum

- Kontakt:
Nie wiem , do jakiego wątku można by zaliczyć te zdjęcia - wklejam je tutaj , bo mój gość przyleciał z ogrodu 
Wpadł do pokoju przez otwarte drzwi na taras i nie mógł znaleźć drogi powrotnej do swego gniazda na sośnie... Na domiar złego pies koniecznie chciał się z przybyszem zaprzyjaźnić , co spotegowało u kosa i tak niemały już stres. Biedny ptak trzepotał się rozpaczliwie miedzy szybą a kanapą , potem pofrunął na karnisz nad oknem . Po wielu zabiegach , gdy już " stuknął się " porzadnie o szybę, podczas próby ucieczki, udało się go przykryć kocykiem i ostrożnie wynieść do ogrodu. Tam poskakał chwilkę oszołomiony, po czym na szczęście ...odfrunął.
W pokoju zostały tylko liczne piórka...

Wpadł do pokoju przez otwarte drzwi na taras i nie mógł znaleźć drogi powrotnej do swego gniazda na sośnie... Na domiar złego pies koniecznie chciał się z przybyszem zaprzyjaźnić , co spotegowało u kosa i tak niemały już stres. Biedny ptak trzepotał się rozpaczliwie miedzy szybą a kanapą , potem pofrunął na karnisz nad oknem . Po wielu zabiegach , gdy już " stuknął się " porzadnie o szybę, podczas próby ucieczki, udało się go przykryć kocykiem i ostrożnie wynieść do ogrodu. Tam poskakał chwilkę oszołomiony, po czym na szczęście ...odfrunął.

- Ewelina
- Przyjaciel Forum

- Kontakt:
A oto moje ostatnie zakupy - wpadło mi trochę grosików i samochód bagażowy był do dyspozycji , więc mogłam poszaleć .

To fuksje , które ozdobią taras( odmiana o wąskich , czerwono- pomarańczowych kwiatach) i sześciopak białej i niebieskiej lobelii

Zawciąg nadmorski -biały( Armeria maritima - alba ) i tiarella

Delosperma cooperi ( kwiaty różowe) i niewielka na razie datura variegata.

Pelargonie pnące - na ganek i w 13 korytkach na okno i na balkon

Pelargonie rabatowe do donicy na balkon i sadzonki kobei ( niestety moja wysiana padła:( )

Tu bidens ( o podwójnych kwiatkach) już posadzony w wazie

Jak co roku moje ulubione złocienie krzewiaste - 2 donice na ganek i 2 na taras, a obok kompozycja , z której szczególnie się cieszę- heliotropy , które posadziłam razem z jaśminem
Już teraz pięknie pachnie !

To fuksje , które ozdobią taras( odmiana o wąskich , czerwono- pomarańczowych kwiatach) i sześciopak białej i niebieskiej lobelii

Zawciąg nadmorski -biały( Armeria maritima - alba ) i tiarella

Delosperma cooperi ( kwiaty różowe) i niewielka na razie datura variegata.

Pelargonie pnące - na ganek i w 13 korytkach na okno i na balkon

Pelargonie rabatowe do donicy na balkon i sadzonki kobei ( niestety moja wysiana padła:( )

Tu bidens ( o podwójnych kwiatkach) już posadzony w wazie

Jak co roku moje ulubione złocienie krzewiaste - 2 donice na ganek i 2 na taras, a obok kompozycja , z której szczególnie się cieszę- heliotropy , które posadziłam razem z jaśminem