Mój ogród - Ewelina - 2008r

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
judysia21
50p
50p
Od: 6 maja 2008, o 17:37

Post »

Pięknie ta wiosna u Ciebie wygląda ;:87
Grzegorz B

Post »

Oj Ewelina, wybierałem się do Ciebie jak sójka za morze, ale nareszcie w tę ciepłą noc zawitałem, robiąc sobie małą przerwę w zaległych obowiązkach i spoglądam na te twoje dopieszczone kompozycje. Muszę trochę sięgnąć wstecz i pochwalić Ciebie za ten ład w magazynku na ogrodowe przedmioty ;:63 ;:63 ;:63 Widać, że lubisz ład i porządek, który widać na każdym kroku spoglądając na jakiekolwiek miejsce w ogrodzie. Mam nadzieję, że roboty budowlane zakończone i problemy z nastrojem wraz z ekipą się ulotniły :D . Ogród już nabiera tego rajskiego klimatu, pewnie już iglaki zaczynają wypuszczać młode odrosty, ale będzie super w iglakowych zakątkach. Ta himalajska jest bardzo ładna, ja już na nią poluję :D . Czy już potraktowałaś łopatą krawędż trawnika, czy ta idealna linia to pozostałość z zeszłego roku, co mi się nie wydaje :) . Nie wiem na jakiej zasadzie polegał dylemat w wyborze odpowiednich jaskrów, jak masz w swojej kompozycji masę barw, pewnie w tym niezdecydowaniu wszystkie barwy nabyłaś :lol: . Widzę, że Rh już częściowo kwitną, masz bardzo piękne i zadbane swoje różaneczniki, bardzo mi się podoba ten żółty oraz ta bardzo gęsto kwitnąca azalka. Nie wiem czy pamiętasz jak ja na jesień przekopałem za Twoimi radami swojego "starca" i "reanimowałem" go, aby przeżył, udało się, żyje :wink: i ma masę pąków już się nie mogę doczekać jak zakwitnie. Mam takie pytanie, nie pamiętam czy masz odmianę chyba 'Nowa Zembla', ale pewnie masz więc pytam. Czy naturalnym dla niego jest posiadanie takich pofałdowanych liści?

Poza tym muszę stwierdzić, że w sosnowym zakątku, jakim jest Twój ogród wewiórka jest dopełnieniem całości, więc kuś ją kuś, może wreszcie się uda, ją zatrzymać :wink:
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Grzegorz B pisze:. Muszę trochę sięgnąć wstecz i pochwalić Ciebie za ten ład w magazynku na ogrodowe przedmioty ;:63 ;:63 ;:63 Widać, że lubisz ład i porządek, który widać na każdym kroku spoglądając na jakiekolwiek miejsce w ogrodzie.

Bo u nas, w poznańskiem " Ordnung muss sein !" :)Tak nas nauczyli onegdaj zaborcy, a teraz dzieci - wnukom w genach to przekazują...
Grzegorz B pisze:Mam nadzieję, że roboty budowlane zakończone i problemy z nastrojem wraz z ekipą się ulotniły :D Czy już potraktowałaś łopatą krawędż trawnika, czy ta idealna linia to pozostałość z zeszłego roku, co mi się nie wydaje :)
Odpowiedź na oba pytania brzmi :" Tak" :) Remont się skończył, ekipa się ulotniła, humor się poprawił - w czym niemała zasługa wiosny szalejącej wokół.Trawnik już potraktowałam łopatą i podsypałam świeżą korą brzegi , więc wygląda nieźle.
Grzegorz B pisze:Nie wiem na jakiej zasadzie polegał dylemat w wyborze odpowiednich jaskrów, jak masz w swojej kompozycji masę barw, pewnie w tym niezdecydowaniu wszystkie barwy nabyłaś :lol: .
Dylemat dotyczył wyboru kolorów, bowiem dostepnych było ze 20 - cia barw i odcieni !!!I nie było mi łatwo, oj nie...

Cieszę się ,że podobają Ci się moje Rh. (mnie też :)) choć żółty w tym roku kwitnie nieco słabiej. Co do nowej Zamblii , nie wydaje mi się ,żeby "połałdowane " liście były charakterystyczne dla tej odmiany- to raczej objaw choroby wirusowej lub początków aktywności na liściach mszyc, bo i to się rododendronom przytrafia.
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Ewelinko, nie narzekaj :wink: u Daisy.
Ona ma ogród środziemnomorski, Ty - leśny.
U Ewy triumfuje Helios, u Ciebie - Driady.
;:215
Ja też bym chciała mieć wszyyyyyyyyyyyyyyyyystko :lol: , ale jak pokazuje historia ogrodnictwa, nawet wielcy założyciele i projektanci musieli się w którymś momencie, ograniczyć.
Wiem, straszne to ale prawdziwe.
A zamarłymi olkami, nie przejmuj się - ja topię wszystkie doniczkowe.
Żółtego oleandra - miałam :oops: , ale kupiłam sadzonki karminowego i pełnego różowego :P
Ponoć przyroda nie lubi pustki - my też!
Awatar użytkownika
safiori
200p
200p
Od: 7 kwie 2008, o 09:51

Post »

Jestem pod wrażeniem. Twój ogród jak z bajki aż słów brakuje. Jest na czym oko zawiesić. :D
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2007, o 21:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zawsze jak do Ciebie zaglądam jestem zauroczona...tym razem jest to samo! Masz naprawdę piękny i zadbany ogród. Cudnie, cudnie! :D
Katka
200p
200p
Od: 29 cze 2007, o 17:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Rododendrony cudowne :D , ale to już wiesz wszyscy Ci to piszą :wink: . A zapowiada się jeszcze większy festiwal kwiatów. Inne roślinki też ładne, ale w temacie rododendronów mam słabość 8) .
Pozdrawiam
Katka
Mój zielony zakątek
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Dziś znowu mnie "poniosło" , byłam , się zachwyciłam i co - nieco kupiłam:) :) :) Jutro obfotografuję i będe się chwalić ! :):):)
Awatar użytkownika
Daisy
1000p
1000p
Od: 11 lut 2008, o 22:39

Post »

Witaj Ewelinko :) Dziękuję za podanie nazwy roślinki portulakopodobnej :)

Napisz co robiłaś z olesiem w zimie może Ci poradzę jak go przechować, ja swoje przechowuję juz kilka lat i się dobrze trzymają.

Czekam niecierpliwie na zdjęcia tego co niecoś :D
Pozdrawiam serdecznie :) Ewa
Ogródek Daisy, cz.1, cz.2, cz.3,
aktualny
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewelinko, u Ciebie jak zwykle ślicznie. A trawnik nie wygląda jakby przechadzała się po niej ekipa budowlana. :)
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Daisy Nie mam, niestety,pomieszczenia , w którym byłoby zimą chłodno ale i jasno - zapewne to jest przyczyna " padania" roślin tarasowych , które potrzebują takich właśnie warunków w okresie spoczynku. Wszystkie inne wymogi mogę spełnić - tego "nie przeskoczę" :(
Zdjęcia nowych nabytków zrobię jutro - są to m. in. liczne korytka z pelargoniami pnącymi ( 13sztuk), pelargonie rabatowe, tiarelle, heliotropy, jaśminy, delospermy różowe i żółte i datura o białoobrzeżonych liściach :)
Ja z zakupów cieszę się jak wariatka, a mąż tylko zapytał po powrocie do domu ,czy mamy jeszcze za co żyć do końca miesiąca? - materialista jeden !

empuza Po całym trawniku "ekipa" na szczęście nie ganiała , ale przy ścianach budynku reaktywacja darni wymagała nieco zabiegów- był zbity , jak klepisko ! Teraz , po wertykulacji , miejscowym dosianiu i nawiezieniu powoli wygląda , jak na trawnik przystało. :)
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Nie wiem , do jakiego wątku można by zaliczyć te zdjęcia - wklejam je tutaj , bo mój gość przyleciał z ogrodu :)

Wpadł do pokoju przez otwarte drzwi na taras i nie mógł znaleźć drogi powrotnej do swego gniazda na sośnie... Na domiar złego pies koniecznie chciał się z przybyszem zaprzyjaźnić , co spotegowało u kosa i tak niemały już stres. Biedny ptak trzepotał się rozpaczliwie miedzy szybą a kanapą , potem pofrunął na karnisz nad oknem . Po wielu zabiegach , gdy już " stuknął się " porzadnie o szybę, podczas próby ucieczki, udało się go przykryć kocykiem i ostrożnie wynieść do ogrodu. Tam poskakał chwilkę oszołomiony, po czym na szczęście ...odfrunął.:) W pokoju zostały tylko liczne piórka...

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

No proszę Ewelinko, :lol:
Ja też chciałabym pomieszkać w tak gustownie urządzonej "klatce" :wink:
Natura w Twoim domu go zmyliła?
Rajski ogród zobaczył w środku?
Wcale mu się nie dziwię, że wpadł do środka ! :P
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Dziś piękna pogoda :) Zaraz zmykam do ogrodu- pokażę tylko , jak kwitną pierwsze rododendrony

Obrazek
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

A oto moje ostatnie zakupy - wpadło mi trochę grosików i samochód bagażowy był do dyspozycji , więc mogłam poszaleć . :) :) :)

Obrazek Obrazek

To fuksje , które ozdobią taras( odmiana o wąskich , czerwono- pomarańczowych kwiatach) i sześciopak białej i niebieskiej lobelii

Obrazek Obrazek

Zawciąg nadmorski -biały( Armeria maritima - alba ) i tiarella

Obrazek Obrazek

Delosperma cooperi ( kwiaty różowe) i niewielka na razie datura variegata.

Obrazek Obrazek

Pelargonie pnące - na ganek i w 13 korytkach na okno i na balkon

Obrazek Obrazek

Pelargonie rabatowe do donicy na balkon i sadzonki kobei ( niestety moja wysiana padła:( )

Obrazek Obrazek

Tu bidens ( o podwójnych kwiatkach) już posadzony w wazie

Obrazek Obrazek

Jak co roku moje ulubione złocienie krzewiaste - 2 donice na ganek i 2 na taras, a obok kompozycja , z której szczególnie się cieszę- heliotropy , które posadziłam razem z jaśminem :) Już teraz pięknie pachnie !
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”