Moja działka - Monika76

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
rogalm1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2008, o 09:31

Post »

Moniko, bardzo współczuję kłopotów z kręgosłupem, czytając różne wątki na tym forum muszę stwierdzić, że sporo osób na to narzeka, czyżby praca w ogrodzie nie była taka zdrowa jak ja to sobie wyobrażam?
Awatar użytkownika
Monika76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2007, o 17:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jolu, już wiem dokładnie ile mam kamasji: 2 niebieskie i białą :)
Roślinki odbiorę i bardzo dziękuję ;:196

Moniko, ja również czytam w wątkach o problemach z kręgosłupem.
Wiesz, działkę mam drugi rok i jeszcze nie mam recepty...a kto ją ma? :wink: ...na to żeby wracać z działki mniej zajechana.Nie umiem rozłożyć pracy np. kilka dni...jak się dorwę do pielenia...sadzenia...kopania...przesadzania to chciałabym to zrobić w jeden dzień.
Oczywiście nie zamierzam Cię Moniko straszyć...nie nie...praca w ogrodzie daje nam przecież tyle satysfakcji i zadowolenia, nikt nie robiłby tego gdyby było inaczej a ile potem jest radości gdy nawet najmniejszy kawałeczek roślinki żyje, odwdzięcza się rozwojem i kwitnieniem :)
Trzeba tylko wszystko robić z umiarem w taki sposób, aby można było bez gigantycznych zakwasów wyjść na drugi dzień na nasze kochane poletka :)
Mam nadzieję, że będę o tym pamiętać podczas najbliższej wizyty na działce :wink: a Tobie Moniko życzę, aby praca w Twoim ogrodzie...oglądam i śledzę jak się prace mają...przynosiła Ci jak najwięcej zadowolenia :)
U Moniki - cz. 1, cz. 2
Gdy życie ofiaruje Ci cytryny, zrób z nich lemoniadę.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Monisiu w szkółce Zygmunta odkryłem wielosił Polemonium caeruleum o kwiatach niebieskich a nawet kilka roślin miało białe kwiaty. Nigdy wcześniej nie widziałem tej rośliny. Na forum pojawiał się wielosił ale wyglądał zupełnie inaczej-pewnie inny gatunek. Zdjęcia wkleję do ciekawych miejsc.
Awatar użytkownika
Monika76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przemku, ja mam wielosiła niebieskiego i jak się okazuje również białego :)
U Moniki - cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
giza
1000p
1000p
Od: 1 paź 2007, o 00:40

Post »

Moniko, ja prosic o kawałek białego, jak sie rozrosnie :D
Pozdrawiam, giza vel Gabryśka:)

Rewolta – 05.2007r. C.d. 2009
Awatar użytkownika
Monika76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dobrze Gizuniu, jak się rozrośnie to nie ma sprawy :)
U Moniki - cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
giza
1000p
1000p

Post »

dziękuję Moniko :D
A co Ty w środku nocy robisz na forum :shock: Ja to zrozumiałe, poszłam wczesniej lulu :wink:

Awatar użytkownika
Monika76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Posiedziałam trochę dłużej, bo myślałam, że sobie dzisiaj pośpię, ale gdzie tam :)
Obudziłam się wcześniej...zrobiłam kawę...i teraz siorbię tego małego szatana :wink:
U Moniki - cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
Monika76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Poszłam dzisiaj na działkę, no bo wiadomo:ładna pogoda, trzeba podlać roślinki i posiedzieć trochę w ukochanym miejscu.
Na miejscu okazało się, że niestety, ale dzisiaj to z pewnością przyjemnie nie będzie, ponieważ złodzieje ukradli mi oraz innym osobom wannę, wyrwali rączkę od pomy-bo gdyby chcieli wymontować całe pompy- to zajęłoby im to dużo czasu oraz pręty od pomidorów.
Moja wanna stała przy altanie obłożona cegłami, przy której rosły pięknie paprocie.Wszystko zostało zniszczone okropnie, nie da się nawet tego opisać.
Oczywiście idąc po te przedmioty musieli również poniszczyć roślinki.

Zniszczyli mi z trudem zdobytą maleńką sadzonkę cieszynianki, została buciorem wgnieciona w ziemię.Zniszczyli niedawno kupioną trawę drżączkę, również w taki sam sposób jak cieszyniankę.
Poniszczyli cebule letnie, kupiony niedawno młody krzaczek żylistka, trytomę,firletkę, kilka dni temu podzonego penstemona sosnowego, lawendę, perovskię, rozdeptali buciorami kilka krzaków truskawek.Nie przypuszczałam, że na miejscu jakim jest moja działka i, które jest dla mnie tak ważne i ukochane będę płakać.
Byłam na policji, zgłoszenie zostało przyjęte, ale pan policjant poinformował mnie, że te skradzione rzeczy już dawno zostały sprzedane i marne szanse, aby cokolwiek zostało odnalezione.
Wróciłam więc na działkę i zaczęliśmy sprzątać to pobojowisko.
W najbliższych dniach czeka mnie kupno pompy oraz jakiegoś zbiornika na wodę.
Nie jestem osobą mściwą ani zawistną, nigdy nie życzyłam innej osobie źle.
Jednak dzisiaj po raz pierwszy ratując moje roślinki i wyjąc nad nimi, życzyłam tym, którzy dokonali tej kradzieży i zniszczeń, aby to co kupili za pieniądze ze sprzedaży-czyli jakieś bełty-były ich ostatnimi.
Może niektórzy uznają, że niepotrzebnie to napisałam, ale ja zwyczajnie musiałam.Musiałam wyrzucić z siebie ten żal, rozgoryczenie tak zwyczajnie po ludzku.
U Moniki - cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
k-c
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 wrz 2007, o 15:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

że co ??? o kurka ....
ale Ci szkód narobili ... widać złomiarze ... takim to nogi z tyłka powyrywać ... tyle strat ...
pozdrawiam, Karol
moje wątki
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

A ja im życzę,żeby te bełty im zaszkodziły i żeby z tydzień męczyła ich niestrawność....głównie za perovskię i firletkę!Sk.........syny!!!
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
giza
1000p
1000p

Post »

W srodku sezonu :shock: Ci "mamrociarze" już niczego sie nie boją :twisted:
Rosłinki Ci na pewno Moniko "odbiją", pod taką opieką :D
Wiem, że to marne pocieszenie :?

przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Monisiu bardzo mi przykro z powodu tego co Cię spotkało. Parę roślinek na pewno dla Ciebie przywiozę. Przypominam sobie jak na działkach mojego tatusia złodzieje rąbneli aluminiową siatkę ogrodzeniową. Zarząd poprosił tatę o pomoc a moj dzielny tatuś z wahadełkiem szedł przez Wrocław i dotarł do punktu skupu złomu. Właściciel zwrócił pieniądze za siatkę.
Awatar użytkownika
Monika76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochani Dzisiaj na działce był dalszy ciąg reanimacji roślinek, mam nadzieję, że to zniosą dobrze i w przyszłym roku będą kwitły.Najważniejsze żeby rosły, bo niektóre musiałam poprzesadzać.
Najbardziej ucierpiały moje 3 nowe rabatki, które robiłam...ale zrobiłam już porządek i w ramach odreagowania kopnęłam dzisiaj jeszcze kawałek trawnika i powstała mała rabatka :)

Przemku, bardzo lubię jak mówisz o swoim tacie, również dzisiaj uśmiechnęłam się do tego co napisałeś :) .Pozdrowienia dla Kazia :)
U Moniki - cz. 1, cz. 2
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie dzisiaj rozmawiałem z Kaziem o przyjeździe do Wrocławia. Prawdopodobnie przyjedziemy 24 czerwca. A co z Twoim aparatem? Dzień Dziecka ma się ku końcowi!!!
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”