Ogródek Gosi cz.15

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Gosi cz.15

Post »

Maja chciała żebym zrobiła zdjęcia choinki
Niestety moja jest sztuczna w dodatku sprzed 15 lat. I moich ozdób jest niewiele, bo wszystko rozdałam

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak spędziliście święta? bo ja bardzo rodzinnie, czasu na forum nie było. Zaraz znowu przychodzą goście. Jutro sadzenie cebulek. Chyba to ostatni dzwonek, bo od wtoku mrozy.

Miłego świętowania w dalszym ciągu ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gosiu, ja też mam sztuczną choinkę i wcale mi to nie przeszkadza. Przeciwnie. Jestem zadowolona, bo igły mi się nie sypią. A zapach dostała z pojemnika i pachnie. Kota już dwa razy próbowała włazić na 'drzewo', ale nie dała rady i sobie odpuściła. :;230
Pięknie prezentują się wykonane przez Ciebie bombki. ;:215
Święta męczą, wobec czego życzę Ci odpoczynku. ;:196
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gosiu witaj świątecznie. ;:138
Choinka śliczna i przynajmniej się nie osypuje, jak moje stroiki z żywego świerku i jodły. ;:224
Moimi prawdziwymi bombkami szklanymi podzieliłam się z Córkami, teraz takich w sklepie się nie kupi.
Podobno duże mrozy idą, a moje róże nie okryte. :)
Awatar użytkownika
Agatra
500p
500p
Od: 23 lis 2009, o 17:03

Post »

Małgosiu witaj. u mnie goście są od pierwszego dnia świąt. I jest fajnie.
A zjawiam się, bo pan Podstolec wystawił roślinki. Już robię listę. Może pozerkasz?
Ucałowania dla chłopaków. Kasia
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko, ja nie narzekam, że choinka jest sztuczna, tylko, że już wiekowa i w porównaniu z tymi jakie mamy teraz na rynku prezentuje się bardzo słabo. Mieliśmy kupić w tym roku nową, ale jak się za to zabraliśmy to w końcu nie było z czego wybierać. Znowu zakup przełożony na następny rok. :D

Teresko, też mam stroik ze świerku i też mi się trochę obsypuje. Ale i tak nie jest źle, bo stoi już od 3 tygodni. Spodobał mi się i będę go robiła co rok.
Bombki szklane kupiłam właśnie w sklepie. Myślałam najpierw że to są plastikowe, ale przekonałam się na własnej skórze, że nie, bo przed kasą połowa mi się potłukła. Gdybym wiedziała zabezpieczyłabym je przed stłuczeniem. No, ale trudno.
Ja róż nie okrywam. Obsypałam tylko te nowo zakupione i to też nie za bardzo. Niech się hartują.

Kasiu, zawsze Cię podziwiałam za energię. U mnie goście przychodzą i odchodzą i też jest fajnie.
Jak zwykle kusisz. Po dzisiejszym przejściu się po ogrodzie zdecydowanie stwierdzam, koniec zakupów na stare rabaty. Zresztą muszę zaoszczędzić na kamienie i ziemię. Ten rok będzie bardzo kosztowny jeśli chodzi o ogród.

Dzisiaj było wielkie sadzenie cebulek. Ostatni dzwonek bo jak Tereska napisała na Nowy Rok idzie zima. W ferworze sadzenia zapomniałam zrobić zdjęć cebulek. Posadziłam prawe 100 cebulek. Więcej nawet nie chciałam, bo musze się wiosną przekonać gdzie rosną. Jakimś cudem udało mi się nie uszkodzić już posadzonych wcześniej. Widocznie mam dobrą pamięć gdzie co rośnie. Tylko w jednym miejscu zniszczyłam 2 cebulki, ale przybyszowe, więc wielkiej straty nie ma.
A propos tulipanów jak zwykle kolorystyka jest taka sama jak na zdjęciach

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Chociaż zdarza się też i taki kolor

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Niezła kolorystyka Twoich tulipanów, Gosiu. ;:333
Ja kocham wszystkie kolory. W ogóle te kwiaty są śliczne. A najbardziej podobają mi się takie duże poletka tulipanowe, jakich ja nigdy mieć nie będę. Miejsca ciut mało.
Cieszę się, że uporałaś się z sadzeniem cebul. Wiosnę będziesz miała piękną. ;:215
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Moje róże też tylko skromne kompostowe kopczyki dostały i żadnych roślin nie okrywam...Wiosną straciłam kilka roślin,które ładnie przezimowały ale jeden powiew majowy kilka mi załatwił...wszelkie okrycia już wszędzie były zdjęte..więc po co..??? :roll: ;:131
Cebule w tym sezonie zdominowały forumowe ogródki ;:oj będzie się działo ,u mnie skromnie...stosunkowo...choć nie,żeby wcale ...! :wink:
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Gosiu napracowałaś się przy robieniu ozdób, ale jaka to przyjemność rozdawać. ;:108 U mnie został jeden wianek i jeden stroik. :) Wiosna jest tak optymistyczna, ;:215 żółte tulipany w ostnicy urocze. ;:138
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko, ja jestem raczej mono jeśli chodzi o kolory. Może wynika to z tego, że gdybym wprowadziła wszystkie to ogród za bardzo by męczył?
Ja mam za dużo roślin. To przynajmniej kolor uspakaja ogród.
Też mam za mało miejsca na takie połacie tulipanowe. Najczęściej sadzę po 5 w jednym miejscu.
Już nie mogę doczekać się po tych dzisiejszych pracach wiosny. Obudziłam lwa. ;:306
A byłam ogrodowa już całkiem spokojna

Maryniu, chyba w tej chwili najgorszą rzeczą jest to, że róże sa w pełni pobudzone. Te mrozy mogą im zaszkodzić, ale liczę na to, że mrozy krótkotrwałe to za bardzo nie zadziałają.
To chyba pogoda podziałała na mnie cebulowo. Do tej pory nigdy nie zamawiałam cebul przez internet. Ale w sumie to jestem zadowolona, bo ceny bardzo fajne, cebulki dorodne. Może to jest sposób na powiększenie cebulowych?
Zapłaciłam za te 100 cebulek około 60 zł.
Ale powiem szczerze, że gdybym nie zamówiła pod wpływem impulsu, tylko czekała z decyzją to pewnie bym się nie zdecydowała

Soniu, rozdawanie jest cudowne. Bardzo lubię sprawiać ludziom przyjemność.
Ostnicy wiosną nie obcinam, stąd te pożółkłe źdźbła. Potem wszystko samo wylatuje.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Hejka, Gosiu :wit
Widziałam ładne, szklane bombki z naklejkami z koronki. Bardzo ładne ;:215 Pasowałyby mi :;230 Na przyszły rok, jak nie zapomnę, to sobie zrobię podobne ;:304
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Hej,
Dzięki Tobie dzisiaj wkopałam resztę cebul, wygrabiłam trawnik z igieł sosen, wywiozłam zielone odpady, zadolowalam kilka ostatnich doniczek z roślinami, posprzątałam jakieś śmieci, które do mnie przyfrunęły z okolicy, zakopczykowałam kilka nowych róż.....Słowem: też obudziłam lwa zamiast uśpić :wink:
Od jutra ma być zimno, ale od jutra robię inwentaryzację mojego ogrodu, jestem bardzo, bardzo ciekawa co mam, ile tego mam ;:173 Mam wrażenie, że od jakiegoś czasu tylko mi się wydaje, że wiem, co mam :;230
Ps. Na mojej choince jest sporo mojej roboty ozdób sprzed kilku lat... bardzo miło się do nich wraca... Przydają się. Dosłownie: jak znalazł ;:224
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Monia, miło mi, że podobają Ci się moje prace. Szczególnie, że masz taką elegancką choinkę.
Moja jest na razie okropna, ale dążę do doskonałości ;:306

Justynko, i jak Ci z tym lwem? Ja trochę żałuję. Teraz bym cały czas coś sadziła, niestety pogoda zaraz się zepsuje.
A ja już chciałam kopać trawnik. Gdyby nie pies już bym to zrobiła, ale perspektywa brudnej podłogi przez całą zimę mnie przeraziła. Chociaż jak tak dalej pójdzie z pogodą to może się skuszę?
Na pewno znowu muszę skrócić żywopłot. Za mało go obcięłam wiosną. Nie wiem kiedy mogę się za to zabrać?
Teraz to chyba strach. Czyli musze czekać do marca, boję się, że potem wszystkie prace nałoża się na siebie, bo i żywopłot, i trawnik i porządkowanie rabat po zimie.

Wiosną nacięłam się tego zywopłotu, ale chyba najgorszą rzeczą było dla mnie sprzątanie po tym cięciu. Tego boję się najbardziej

Obrazek

Obrazek

Muszę go jeszcze obciąć o 1 m. W tym miejscu stoją pomidory i rosną powojniki i róże. Muszą mieć więcej światła

Poza tym czekam na takie widoki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Ale śliczny irysek ;:oj
Nie zazdroszczę cięcia żywopłotu. Ja bym ciela zaraz po przymrozkach, czyli za tydzień :;230 ;:306
Styczeń ma być ciepły, luty jeszcze bardziej, wiec chyba skusiłabym się w styczniu lub lutym na ten zabieg, żeby mieć z głowy. Zresztą też się przymierzam do porządków rabat w tym czasie. Jest tego tyle, ze później nie mogę nadążyć gdy wszystko rusza.
Awatar użytkownika
majalis2013
500p
500p
Od: 20 mar 2013, o 08:10

Post »

Od dwóch lat przymierzam się do wycięcia 8 metrowego żywopłotu z tuji Ellwangeriany, powód opieszałości taki sam jak u ciebie. Przeraża mnie myśl o uprzątnięciu tego :D
Ogród masz przepiękny :wit
Agata
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Halo, Gosia!
Jestem już po świętach. Rodzinka się rozjechała, to teraz mam czas na spacery po zaprzyjaźnionych ogrodach, ogródkach, działkach i działeczkach.
Zaglądam więc i do Ciebie, i co widzę? Ano widzę to, co tygryski lubią najbardziej, czyli wiosenne przebudzenie barw. ;:138
Oj, chciałoby się już na żywo takie klimaty oglądać .... ;:224
Pozdrówka. ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”