Bananowiec - pielęgnacja, problemy w uprawie cz.1
- Amorphophallus
- 100p
- Od: 23 wrz 2010, o 17:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Bananowiec
co do nasion jeśli są świeże nie ma co ich uszkadzać bo powinny wykiełkować. namaczać je z 2-3 dni ale pamiętając żeby minimum raz dziennie zmienić wodę. w lato postawić na dworze w słonecznym miejscu przykryć doniczkę kawałkiem szyby a żeby dochodziło powietrze pomiędzy brzeg doniczki a szybę włożyć jakieś patyczki. w warunkach domowych to jakiś pojemnik, kubeł, akwarium i żarówa żeby grzała. Przed posadzeniem a po namaczaniu można by pomyśleć o zanurzeniu nasion w jakimś fungicydzie żeby zapobiec gniciu. co do nasion to z rożnych źródeł brałem i nigdy nie byłem usatysfakcjonowany z kieł-kowalności. najświeższe nasiona są teraz u Pani Sylwii z Oaza-palmy bo sprowadziła je z 1,5miesiąca temu są na stronie sklepu jak i na znanym portalu aukcyjnym. Jeszcze ich ocenić nie mogę bo są od 2tyg w ziemi dopiero a i pogoda taka w kratkę, chyba je przeniosę do akwarium pod żarówę. kiełkowanie jeśli nasiona są w miarę świeże a co najważniejsze stworzyliśmy im dobre warunki to po miesiącu coś się już pojawi. nie można się też podawać, ta sadzonka z powyższego zdjęcia już ponad rok nasiono w ziemi siedziało
PS. jest to kolejny Ensete ventricosum
PS. jest to kolejny Ensete ventricosum
- luczek95
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2009, o 22:10
Wiem, że męczymy pytaniami ale zadam jeszcze jedno
Do kiedy mógłbym trzymać Musa accuminata na balkonie? Obecnie był tylko w mieszkaniu, teraz przeprowadziłem się do takiego z balkonem po południowej stronie..
Czy mógłbym go tam mieć do pierwszych przymrozków, czy musiałbym go zgarnąć szybciej,..? później trafiłby może na korytarz lub do piwnicy z okienkiem na czas spoczynku.

Do kiedy mógłbym trzymać Musa accuminata na balkonie? Obecnie był tylko w mieszkaniu, teraz przeprowadziłem się do takiego z balkonem po południowej stronie..
Czy mógłbym go tam mieć do pierwszych przymrozków, czy musiałbym go zgarnąć szybciej,..? później trafiłby może na korytarz lub do piwnicy z okienkiem na czas spoczynku.
- Amorphophallus
- 100p
do kiedy w nocy będzie około 2-3 stopnie gdyż na balkonie nie zagrażają mu przygruntowe przymrozki, lecz jeśli były by zapowiedzi deszczowych tygodni to też schowaj gdyż wilgoć przy niskiej temperaturze (zahamowaniu wegetacji) bardzo żle wpływa na kondycję przed zimowiskiem

- Amorphophallus
- 100p
Dziś dotarła do mnie paczka z Musella lasciocarpa i muszę przyznać że jestem pozytywnie zaskoczony jakością rośliny i jej kondycją ;)

- tom_mix
- 500p
- Od: 3 sie 2007, o 13:46
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Gratuluję nowego nabytku
Bardzo ładna jest. I widać że wysyłkę tez dobrze zniosła pomimo dostarczenia jej poprzez PP.

Bardzo ładna jest. I widać że wysyłkę tez dobrze zniosła pomimo dostarczenia jej poprzez PP.
Pozdrawiam Tomek
- Amorphophallus
- 100p
listonoszo/kurier spytał mnie się z ciekawości co tam jest że z jednej strony ciężkie a z drugiej lekkie? Ja mu na to wprost że bananowiec, jego mina była bezcenna 

- galaxy
- 500p
- Od: 6 maja 2009, o 17:26
do bananowca podchodziłam z 4 razy - porażka, od wiosny do wczesnej jesieni super, później umierał na moich oczach. Więcej mnie nie pokusi.
Spontanicznie, nieco od rzeczy, kompletnie bez kontroli - mój chaos
Poszukuję, wymienię, sprzedam, oddam
Na parapetach miejsce zawsze się znajdzie nawet jak go już nie ma
- Amorphophallus
- 100p
a powiedz z jakimi bananowcami tak się hodowla zakończyła, może po prostu przygoda zaczęła się od zbyt wymagających? 

- galaxy
- 500p
- Od: 6 maja 2009, o 17:26
a wiesz że nie pamiętam odmiany, kupiony w hipermarkecie odmiana karłowata. U mnie porażką jest stare budownictwo - dosyć ciemne mieszkanie. Jak mieszkałam w blokowisku na 8 piętrze w dni słoneczne słońce cały dzień wszystkie kwiaty słońcolubne rosły jak szalone - i tam banan czuł się świetnie. Za to teraz mam werandę gdzie część moich roślin super zimuje. Coś za coś.
Spontanicznie, nieco od rzeczy, kompletnie bez kontroli - mój chaos
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Śliczny jest ...i jaki wielki
Drugie zdjęcie też go przedstawia ?

Drugie zdjęcie też go przedstawia ?
- Amorphophallus
- 100p
Jeśli pytanie dotyczy bananowca którego ostatnio zakupiłem i przybył do mnie pocztą to tak wszystkie zdjęcia to jedna i ta sama sztuka 

- Amorphophallus
- 100p
Dzisiaj obaliłem króla wśród swoich roślin ale w pokojowym celu przesadzenia go do donicy i zdołowaniu z powrotem w swoim stanowisku. Jest to moje powolne przygotowanie do zimy. Raz na parę dni będę teraz przesadzał rośliny że jak przyjdzie prawdziwa jesień, dzień się skróci, studia, praca to nie być zaskoczony faktem że trzeba rośliny chować ;)

Suche dane co do bananowca które dokonałem w związku z pytaniem z innego forum
największy liść (w długość nie jest wliczana cholewka liściowa od której nie odchodzi blaszka liściowa)
długość: 193cm
szerokość: 68cm
niby pień wysokość 100cm
niby pień obwód przy ziemi 97cm
niby pień obwód 30cm od ziemi 107cm
wysokość całkowita 296cm

Suche dane co do bananowca które dokonałem w związku z pytaniem z innego forum
największy liść (w długość nie jest wliczana cholewka liściowa od której nie odchodzi blaszka liściowa)
długość: 193cm
szerokość: 68cm
niby pień wysokość 100cm
niby pień obwód przy ziemi 97cm
niby pień obwód 30cm od ziemi 107cm
wysokość całkowita 296cm
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
"...obaliłem króla..." -
jakie to smutne, lada moment będzie jesień i zima
Dałeś radę sam?
Czy kopiesz dużo większy niż bryła korzeniowa dół i podważasz od spodu ?
Tamto pytanie było do Ciebie ,tak
Miałam wrażenie,że na drugim zdjęciu jest już wyraźnie większy niz na tym piewrszym.
No cóż one błyskawicznie przyrastają.
Żadnego nie zostawiasz w ogrodzie na zimę?

Dałeś radę sam?
Czy kopiesz dużo większy niż bryła korzeniowa dół i podważasz od spodu ?
Tamto pytanie było do Ciebie ,tak

Miałam wrażenie,że na drugim zdjęciu jest już wyraźnie większy niz na tym piewrszym.
No cóż one błyskawicznie przyrastają.
Żadnego nie zostawiasz w ogrodzie na zimę?
- Amorphophallus
- 100p
Tak operacja wbrew pozorom jest łatwa ze strony w która chcemy go obalić kopiemy rów na głębokość szpadla i szerokości 2,5szpadla i z przeciwnej to samo. W rów z przeciwnej strony wbijamy belkę pod kątem podkładamy pod belkę cegłę lub deskę i podważamy. buuum i bananowiec leży. wyciągamy karpę z dołu, do dołu donice i stawiamy go do donicy. Tak mamy w prosty sposób roślinę w zdołowanej donicy
Jeśli zostawię to basjoo ale to się okaże

Jeśli zostawię to basjoo ale to się okaże

- ElzbietaaG
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2008, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
... i szpadla się nie straci, jak np. przy wykopywaniu karp canny