Moje ogródki - Gucia.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2007, o 18:40

Post »

Moje ulubione zdjęcia leśne co nie co :lol: ale sumaczka nigdzie nie widze
Powojniczek pieknie kwitnie :P ten niby śniezek co popaduje może mu nie zaszkodzi, aby tylko mrozu nie było
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 lip 2007, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie mogę się nadziwić bogactwem roślin na Twoim skrawku ziemi! Jak Ty to robisz, że masz takie piękne i dorodne te iglaki, mimo, że rosną tak blisko siebie? I że w ogóle wszystko Ci tak pięknie rośnie, mimo, że prawie "jedno na drugim"... A do tego z tego co zrozumialam, nic nie przycinacie... Czy stosujesz nawozy?
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2007, o 08:38

Post »

Witam Guciu dawno mnie u Ciebie nie było jak wszyscy opiniują--- masz cudownie ---nie będę się powtarzała tych powojników masz mnóstwo ,skorzystam z nazw A wracając do oczka ,to Ty i Iza jesteście tym powodem ,że zdecydowałam zmienić swoje oczko :lol: dobrze że są tacy ludzie :D
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Guciu wspaniałe te zdjęcia parku wzdłuż drogi - bo to już park i tak pięknie ubrany w jesienne barwy. A ten świerk jest przepiękny - ma takie grube igły i tą zaletę że tak wąsko rośnie.
Mam pytanie do Ciebie - masz tyle powojników, czy masz też taki o fioletowym kolorze ? Jeśli tak to czy mogłabyś podać mi jego nazwę ? Poszukuję właśnie takiego o fioletowym kolorze, ale nie znam odmiany i łatwiej by mi było taki znależć, gdybym ją znała .
Grażyna.
kogro-linki
bolekso
200p
200p
Od: 11 mar 2012, o 08:19

Ogród Guci

Post »

Ciągle nie mogę uwierzyć że to jest możliwe,taki ogród na osiedlu.jeśli to cała prawda to zasługuje na publikację nie tylko na forum.
Pozdrawiam!To powinien być Nobel forum !
:lol: :lol: :lol: :lol: Bolek
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27

Post »

Beata T pisze:Moje ulubione zdjęcia leśne co nie co :lol: ale sumaczka nigdzie nie widzę
Powojniczek pieknie kwitnie :P ten niby śniezek co popaduje może mu nie zaszkodzi, aby tylko mrozu nie było
Beatko, sumaczek był ładniutki, ale wyłysiał i do sesji zdjęciowej się nie nadaje.
Ale do Twojego pięknego jeszcze mu daleko!
A swoja drogą chyba posadziłam go za blisko ulicy i bez cięcia się nie obejdzie, poradź kiedy takie cięcie zrobić?

Obrazek
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Fleur 78 pisze:Nie mogę się nadziwić bogactwem roślin na Twoim skrawku ziemi! Jak Ty to robisz, że masz takie piękne i dorodne te iglaki, mimo, że rosną tak blisko siebie? I że w ogóle wszystko Ci tak pięknie rośnie, mimo, że prawie "jedno na drugim"... A do tego z tego co zrozumialam, nic nie przycinacie... Czy stosujesz nawozy?
Alu, słowo "prawie" mogłaś spokojnie pominąć. I o to "jedno na drugim" ciągle kłócę się ze swoim M.
Ostatnio podciął iglaki,żeby wcisnąć pod nie rododendrony, lepiej nie powiem, ile teraz ich jest !!!
Pocieszam się trochę, że mamy jeszcze kilka metrów do zagospodarowania/ lewa strona przy schodach wejściowych/.
Można będzie coś przesadzić.
No i mój zagon mogę powiększać jeszcze w obie strony. A Sąsiedzi ochoczo mnie do tego namawiają, więc kto wie?
Alu, nawozy - tylko osmokotę, ale wody nie żałujemy.

Bogusiu, nasze oczko też było poprawiane, a kaskady zmieniane prawie co rok.
Teraz woda wypływa w czterech miejscach, mam więc nadzieję, że szaleństwo mojego M w tym temacie, się skończyło.
Moje wątki
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06

Post »

Guciu jakiś czas nie zaglądałam do Twojego ogrodu,i.....i jak to się mówi, właściwie nie wiem co powiedzieć. :shock:
REWELACJA.
Wszystko co robicie, sadzicie, pielęgnujecie, cudownie rośnie, pięknie się komponuje i tworzy fantastyczne klimaty.

Guciu jak to dobrze, że "nie znasz" się na roślinach.
Gdybyś się znała, pewnie nie stworzyłbyś takiego cuda. Myślałbyś czy to dobre miejsce, czy właściwa gleba, itd.
Bez tej "głębokiej" wiedzy tworzysz cudowny naturalistyczny świat o wspaniałym klimacie.
Guciu, ja okropna formalistka, muszę bardzo często zaglądać do Twojego ogrodu żeby nauczyć się tej cudownej nonszalancji w doborze roślin, lekce ważenia tego co piszą w książkach i kierowanie się intuicją tak,jak Ty to robisz.
Wspaniali Ludzie tworzą przepiękny świat. :D :D :D
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

kogra pisze:Guciu wspaniałe te zdjęcia parku wzdłuż drogi - bo to już park i tak pięknie ubrany w jesienne barwy. A ten świerk jest przepiękny - ma takie grube igły i tą zaletę że tak wąsko rośnie.
Mam pytanie do Ciebie - masz tyle powojników, czy masz też taki o fioletowym kolorze ? Jeśli tak to czy mogłabyś podać mi jego nazwę ? Poszukuję właśnie takiego o fioletowym kolorze, ale nie znam odmiany i łatwiej by mi było taki znależć, gdybym ją znała .
Grażynko, mam cztery takie ciemnie powojniki. Niestety kolory na przywieszkach są jakby " podrasowane".
Sama zobacz:
Obrazek Obrazek

i kolejne zdjęcie:
Obrazek Obrazek

Dwóch kolejnych zdjęć z natury niestety nie zrobiłam: Obrazek Obrazek
Moje wątki
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

ups.... ten nie podpisany powojnik to ' Multi Blue', w naturze był znacznie jaśniejszy, ale bardzo fajny.
A świerczek niestety choruje, dopadł go ochojnik, ale może wiosną jakoś to paskudztwo wytruję.
Moje wątki
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Re: Ogród Guci

Post »

Bolesław Śron pisze:Ciągle nie mogę uwierzyć że to jest możliwe,taki ogród na osiedlu.jeśli to cała prawda to zasługuje na publikację nie tylko na forum.
Pozdrawiam!To powinien być Nobel forum !
:lol: :lol: :lol: :lol: Bolek
Prawda, prawda, zapraszam serdecznie.
Ale to nie wszystko, mam jeszcze kilkanaście metrów do zagospodarowania.
Czasami brakowało tylko pomysłów, ale dzięki Wam wiosną ruszam dalej, w stronę dębu:

Obrazek
Obrazek
Moje wątki
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 lip 2007, o 23:21

Post »

Skarżysz się na swojego M., że upycha ciągle nowe rośliny, ale przecież rosną!!!!! :lol: A przy tym nie ma już miejsca na chwasty! :lol: :lol: :lol: Śmieję się, ale mówię całkiem serio! A jak to możliwe, ze uchował Ci się jeszcze jakiś niezagospodarowany kawałek ziemi? I wiesz co, masz szczęście, ze Twój M. jest takim samym ogrodomaniakiem jak Ty. Nie chcę się skarżyć na mojego, bo jest na prawdę wyrozumiały jeśli chodzi o moje ogrodowe kaprysy i rozumiem tez, ze ma bardzo mało czasu, ale mimo ze lubi nasz ogród nie lubi grzebać w ziemi i kiedy mi pomaga, robi to bardzo szybko :lol: :lol: :lol: (z poświeceniem życia sięgam po korzenie perzu czy innego świństwa, kiedy on wali motyką pomagając mi sadzić większe rośliny... :lol: :lol: :lol: )
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Liluś, dzięki wielkie, ale brak wiedzy ogrodniczej kończy się tym, że ciągle coś przesadzam, bo albo wchodzi na chodnik, albo wyłazi na ulicę. Przez ostatni rok większość takich "niedoróbek" poprawiłam, ale teraz, po ponad miesięcznej obecności na Forum widzę, ile można jeszcze zmienić. Jak pisałam, bardzo brakuje mi kwiatów, dlatego z zazdrością oglądam i podziwiam Twój ogród. A Twoje trawy, to już lepiej nie mówić, na bieżąco zapisuję, które kupić, ale czy mi nie wyrwą?
Trzymaj kciuki, może jednak nie!!
Moje wątki
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06

Post »

Guciu, a znasz kogoś z forum, kto ciągle nie przesadza, nie poprawia? ;:112

Stworzyłaś wspaniały mikroklimat, więc z kwiatami, nawet w donicach,nie powinnaś mieć najmniejszych problemów. :D :D :D
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Alu, gdybym nie miała swojego zagonu, do którego nie wolno Mu się wtrącać, mogłoby być różnie!
A Ty masz przynajmniej spokój i radzisz sobie wspaniale, tylko pozazdrościć.
Co do tego kawałeczka, to aż wstyd mówić o jego powierzchni, ale jakieś małe iglaczki się zmieszczą.
Moje wątki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”