Efektywne mikroorganizmy EM Cz.1
- JAKUCH
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Efektywne mikroorganizmy EM
Niestety temperatura najpierw musi się podnieść co najmniej do + 8 wtedy dopiero można stosować opryski EM-ami . Cieszę sie Grażynko -kogro ,że jesteś zadowolona z EM-ów i tak trzymać .Dopóki ktoś sam nie zastosuje u siebie Emów to podchodzi do tego tematu sceptycznie no cóż jak każda nowośc ma swoich ZA i PRZECIW
- karool
- 200p
- Od: 31 mar 2007, o 12:33
Witam na wątku po rocznej przerwie.Podzielę się moim doświadczeniem.W roku 2008 i 2009 stosowałam EMy i zachwyt mój efektami był ogromny czego dowody w postach z tamtego okresu.Wiosną 2010 wyjechałam w świat i nie zdążyłąm zakupić i opryskać ani szklarni ani brzoskwiń na które oprysk EMami podziałał rewelacyjnie.Po powrocie z przerażeniem stwierdziłam że moje brzoskwinie dopadło jakieś draństwo i młode listki popadały brązowe i poskręcane.EMy sobie odpuściłam.Eekt był taki,że w szklarni winogrona się pochorowały,pomidorów prawie nie miałam bo też chorowały a w warzywniaku wszystko rachityczne.Aha śliwy, które z EMami były oblepione owocami nie miały ich prawie wcale.
W tym roku nie mogę się doczekać wyższych temperatur,żeby zacząć współpracę z tymi żyjątkami.Zacznę od dezynfekcji szklarni ,potem po kolei brzoskwinie ,mikstury pokrzywowe i inne eksperymenty o czym oczywiście w miarę efektów postaram się donosić.
pozdrawiam pozytywnie zakręconych a niezdecydowanych zachęcam-naprawdę warto!
Alicja

W tym roku nie mogę się doczekać wyższych temperatur,żeby zacząć współpracę z tymi żyjątkami.Zacznę od dezynfekcji szklarni ,potem po kolei brzoskwinie ,mikstury pokrzywowe i inne eksperymenty o czym oczywiście w miarę efektów postaram się donosić.
pozdrawiam pozytywnie zakręconych a niezdecydowanych zachęcam-naprawdę warto!
Alicja

pozdrawiam
Alicja
Alicja
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Weż też pod uwagę, że nie wszystko stało się z winy braku stosowania EMów.
Winę ponosi też w znacznym stopniu aura, która w zeszłym roku wyjątkowo nie sprzyjała wszystkim roślinom.
Nie mniej u mnie dzięki EMom przetrwało wiele roślin.
Winę ponosi też w znacznym stopniu aura, która w zeszłym roku wyjątkowo nie sprzyjała wszystkim roślinom.
Nie mniej u mnie dzięki EMom przetrwało wiele roślin.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- karool
- 200p
Zgadzam się w zupełności co do ogrodu.Jednak w szklarni w której używałam EMów od dezynfekji a następnie do pielęgnacji brak oprysków był rażąco widoczny.Zobaczę jak będzie w tym sezonie, bo to już będzie jakaś skala porównawcza.
pozdrawiam Alicja
pozdrawiam Alicja
pozdrawiam
Alicja
Alicja
- romawr
- 100p
- Od: 7 lut 2011, o 17:41
Mikrobio proszę o poradę !
Chcę posadzić pomidory w ogrodzie, na głebokaści 30 - 40 cm jest ziemia jako taka a głębiej to glina jak masło.
Będę miała pomiot z kurnika na którym stosuję Ema ( co 10 dni polewam ściółkę, po 5 tyg. słomy nie widać tak jest przerobiona przez kurczaki). Na koniec marca pomiot będzie usuwany i chcę go zgromadzić na pryzmę. Zastanawiam się jak go mogę wykorzystać aby nie zaszkodzić roślinom.
Zamierzam rozsypać go po trawniku a następnie trawnik potraktować areatorem. Zastanawiam się czy mogę rozsypać pod iglakami i przegrabić z ziemią, a jak zastosować go na warzywniaku ?
Bardzo proszę o poradę

Chcę posadzić pomidory w ogrodzie, na głebokaści 30 - 40 cm jest ziemia jako taka a głębiej to glina jak masło.
Będę miała pomiot z kurnika na którym stosuję Ema ( co 10 dni polewam ściółkę, po 5 tyg. słomy nie widać tak jest przerobiona przez kurczaki). Na koniec marca pomiot będzie usuwany i chcę go zgromadzić na pryzmę. Zastanawiam się jak go mogę wykorzystać aby nie zaszkodzić roślinom.
Zamierzam rozsypać go po trawniku a następnie trawnik potraktować areatorem. Zastanawiam się czy mogę rozsypać pod iglakami i przegrabić z ziemią, a jak zastosować go na warzywniaku ?
Bardzo proszę o poradę

- karool
- 200p
Roma,czy możesz napisać dokładniej jak stosujesz EMy w kurniku.Ja jedynie pryskałam ściany i to nie systematycznie.
Czy ściółka i odchody polewane systematycznie są przerabiane na to co nazywasz pomiotem.?
Może głupie pytanie zadaję ,ale mam kurnik i kilka kur na jajka i zero doświadczenia z hodowlą.Byłabym wdzięczna za jakieś wskazówki jak wykorzystać EMy w hodowli.
pozdrawiam
Alicja
Czy ściółka i odchody polewane systematycznie są przerabiane na to co nazywasz pomiotem.?
Może głupie pytanie zadaję ,ale mam kurnik i kilka kur na jajka i zero doświadczenia z hodowlą.Byłabym wdzięczna za jakieś wskazówki jak wykorzystać EMy w hodowli.

pozdrawiam
Alicja

pozdrawiam
Alicja
Alicja
- mikrobia
- 200p
- Od: 24 maja 2007, o 22:11
- Kontakt:
pozytywne mikroorganizmy w hodowli drobiu
Witajcie moje MAKROorganizmy
Dawno mnie tu nie było, ale to efekt przemian, jakie ostatnio dokonały się w moim życiu...przemian na lepsze, ma się rozumieć:)
Rozwiązałam umowę o pracę ... z różnych względów, o których nie chciałabym tu pisać (i chyba nawet nie powinnam), ponieważ jednak mikroorganizmy są częścią mojego życia i pasją, z której nie mam zamiaru rezygnować, dalej rozwijam się w tym temacie i planuję utworzenie własnej strony internetowej mikrobia.pl o tymczasowej nazwie Apifarma (to w nawiązaniu do produktów dla pszczół, w których tworzeniu uczestniczyłam). Napiszę o tym więcej, jak już stronką będzie działała.
Tymczasem odpowiedź dla Romy:
Stosowanie Ema w kurniku możesz rozpocząć od oprysku całego pomieszczenia. Możesz skorzystać z procedury opracowanej dla dużych obiektów inwentarskich, ale szczerze mówiąc jest dość skomplikowana, dlatego polecam rozwiązanie najprostsze: oprysk obiektu i ściółki raz na 2-3 tygodnie roztworem 1 litr Ema na 10 litrów wody. Do pojenia Ema lub Em15 - probiotyk, po 2 ml na sztukę dziennie jako dodatek do wody. Oczywiście nie trzeba dodawać probiotyków codziennie do wody... jeżeli nie występują problemy chorobowe, to wystarczy podawać Ema co jakiś czas, profilaktycznie.
Preparat można zastosować również w formie dodatku do paszy w ilości 0,5 litra na 100 kg. Niemniej jednak najlepsze efekty uzyskuje się przy zastosowaniu mikroorganizmów do pojenia.
Pomiot musisz przekompostować przez okres co najmniej 2 - 3 miesięcy, ponieważ zakładam, że w kurniku nie było dostatecznej wilgotności, aby mogły zaistnieć odpowiednie procesy fermentacyjne. Oczywiście pomiot, który uzyskałaś stanowi już źródło mikroorganizmów dla gleby, ale bałabym się zastosować go bezpośrednio na rośliny. Możesz zrobić próbę na małym kawałku, ja osobiście tak bym zrobiła. Natomiast samo kompostowanie/fermentacja pomiotu kurzego na wolnym powietrzu może nastręczać Ci problemów odorowych. Dzięki mikroorganizmom (1 litr na m3) możesz pozbyć się podczas kompostowania części brzydkich zapachów, ale z doświadczenia wiem, że i tak zapach bywa nie do zniesienia. Pryzma powinna być dobrze nawilżona i przynajmniej okryta folią. Najlepiej byłoby taki kurzeniec zapodać wprost do gleby w ilości nie większej, jak 100-150 kg/ar. Jeżeli jednak zdecydujesz się na rozrzucenie kurzeńca po trawniku, to zrób to bezpośrednio przed deszczem lub po zabiegu spryskaj trawnik/rośliny wodą. Ja stosowałam oborniki i gnojowicę pod różne rośliny (iglaki też), ale zawsze były to produkty przefermentowane.
Pozdrawiam,
Wanda

Dawno mnie tu nie było, ale to efekt przemian, jakie ostatnio dokonały się w moim życiu...przemian na lepsze, ma się rozumieć:)
Rozwiązałam umowę o pracę ... z różnych względów, o których nie chciałabym tu pisać (i chyba nawet nie powinnam), ponieważ jednak mikroorganizmy są częścią mojego życia i pasją, z której nie mam zamiaru rezygnować, dalej rozwijam się w tym temacie i planuję utworzenie własnej strony internetowej mikrobia.pl o tymczasowej nazwie Apifarma (to w nawiązaniu do produktów dla pszczół, w których tworzeniu uczestniczyłam). Napiszę o tym więcej, jak już stronką będzie działała.
Tymczasem odpowiedź dla Romy:
Stosowanie Ema w kurniku możesz rozpocząć od oprysku całego pomieszczenia. Możesz skorzystać z procedury opracowanej dla dużych obiektów inwentarskich, ale szczerze mówiąc jest dość skomplikowana, dlatego polecam rozwiązanie najprostsze: oprysk obiektu i ściółki raz na 2-3 tygodnie roztworem 1 litr Ema na 10 litrów wody. Do pojenia Ema lub Em15 - probiotyk, po 2 ml na sztukę dziennie jako dodatek do wody. Oczywiście nie trzeba dodawać probiotyków codziennie do wody... jeżeli nie występują problemy chorobowe, to wystarczy podawać Ema co jakiś czas, profilaktycznie.
Preparat można zastosować również w formie dodatku do paszy w ilości 0,5 litra na 100 kg. Niemniej jednak najlepsze efekty uzyskuje się przy zastosowaniu mikroorganizmów do pojenia.

Pomiot musisz przekompostować przez okres co najmniej 2 - 3 miesięcy, ponieważ zakładam, że w kurniku nie było dostatecznej wilgotności, aby mogły zaistnieć odpowiednie procesy fermentacyjne. Oczywiście pomiot, który uzyskałaś stanowi już źródło mikroorganizmów dla gleby, ale bałabym się zastosować go bezpośrednio na rośliny. Możesz zrobić próbę na małym kawałku, ja osobiście tak bym zrobiła. Natomiast samo kompostowanie/fermentacja pomiotu kurzego na wolnym powietrzu może nastręczać Ci problemów odorowych. Dzięki mikroorganizmom (1 litr na m3) możesz pozbyć się podczas kompostowania części brzydkich zapachów, ale z doświadczenia wiem, że i tak zapach bywa nie do zniesienia. Pryzma powinna być dobrze nawilżona i przynajmniej okryta folią. Najlepiej byłoby taki kurzeniec zapodać wprost do gleby w ilości nie większej, jak 100-150 kg/ar. Jeżeli jednak zdecydujesz się na rozrzucenie kurzeńca po trawniku, to zrób to bezpośrednio przed deszczem lub po zabiegu spryskaj trawnik/rośliny wodą. Ja stosowałam oborniki i gnojowicę pod różne rośliny (iglaki też), ale zawsze były to produkty przefermentowane.
Pozdrawiam,
Wanda
Najlepszym ogrodnikiem jest natura. LD Probiotics apifarma.pl
EM-Foto-Album/mikrobia/
Kupię, sprzedam lub wymienię...
EM-Foto-Album/mikrobia/
Kupię, sprzedam lub wymienię...
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Witaj Mikrobio.
To jak stronka będzie gotowa, wrzuć proszę linka.
Wiosna idzie, to trzeba się przygotować.

To jak stronka będzie gotowa, wrzuć proszę linka.
Wiosna idzie, to trzeba się przygotować.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
-
- 200p
- Od: 9 mar 2010, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A ja mam pytanko czy zastosowanie EM- ów na glebę gliniastą, gdzie zastój wody jest jaki jest - pomoże rozluźnić tą glebę ?
Czy też ich zastosowanie pomoże na grzybki i inne choróbska które w wilgotnej glebie mają idealne warunki ?
Pozdr
Czy też ich zastosowanie pomoże na grzybki i inne choróbska które w wilgotnej glebie mają idealne warunki ?
Pozdr
Witam
Jakiego EMA można zastosowac do wyczyszczenia stawu .
Jakiego EMA można zastosowac do wyczyszczenia stawu .
- Liriope
- 200p
- Od: 30 wrz 2008, o 14:29
Witam.gosiaczek23 pisze:A ja mam pytanko czy zastosowanie EM- ów na glebę gliniastą, gdzie zastój wody jest jaki jest - pomoże rozluźnić tą glebę ?
Pozdr
Też mam gliniastą glebę, po ulewnych deszczach woda stoi, choć mieszkam na górce

Pozdrawiam.
Ola
Ola
Re:
Nie wiem czy jarek jeszcze jesteś dostępny ale mam pytanie może ktoś wie jak obornik z EM własnej roboty podziałał na rododendrony?Jarek_St pisze:Jaka jest temperatura przechowywanie "eliksirów". Gdzieś znalazłem, że w lodówce za chłodno. W piwnicy mam 10-12 stopni - może być?
Swoją drogą zrobiłem gnojówkę z pokrzyw, czosnku, cebuli i końskiego obornika (już zaszczepionego EM w zeszłym roku) i dodałem EMa. Po tygodniu przestało buzować i powiem szczerze (pamiętając zapach gnojówki z pokrzyw bez EM), że to pachnie. Obornik też zupełnie nie jedzie koniami. Poszła ta mikstura na różaneczniki i młodą trawę - zobaczymy jakie będą efekty.
Dziś nastawiłem EM5.
Wiem tyle i szukam opinii że obornik źle służy rododendronom. Znajomi chcieli dobrze zrobić swoim różanecznikom nawieźli obornikiem i ledwo je odratowali.
Cieszy mnie opinia że dodanie EM do oborników neutralizuje zapach.
przeczytanie 21 stron tematu było fascynujące.
Czy ktoś z was stosuje EM-y w ogrodach ozdobnych, jak wiadomo gotowy ogród to głównie trawa, rośliny i ściółka z kory a czasem pod korę dodatkowo folia na chwasty.
Jak w takim ogrodzie mogę zastosować EM-y aby poprawić życie biologiczne. Czy EM nie zje mi kory? Jeżeli przyśpiesza procesy to pewnie korę opędzluje
Czy ktoś z was stosuje EM-y w ogrodach ozdobnych, jak wiadomo gotowy ogród to głównie trawa, rośliny i ściółka z kory a czasem pod korę dodatkowo folia na chwasty.
Jak w takim ogrodzie mogę zastosować EM-y aby poprawić życie biologiczne. Czy EM nie zje mi kory? Jeżeli przyśpiesza procesy to pewnie korę opędzluje

- Liriope
- 200p
- Od: 30 wrz 2008, o 14:29
Re: Re:
[quote="ArturP] Wiem tyle i szukam opinii że obornik źle służy rododendronom. Znajomi chcieli dobrze zrobić swoim różanecznikom nawieźli obornikiem i ledwo je odratowali.[/quote]
Może dali za dużo i dlatego taki skutek ?
Jak się przedobrzy to poszkodzi każdej roślinie.
Może dali za dużo i dlatego taki skutek ?
Jak się przedobrzy to poszkodzi każdej roślinie.
Pozdrawiam.
Ola
Ola