Zbieranina Wiśni
- PiotrAPD
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 28 kwie 2015, o 01:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Zbieranina wisni
Piękne kaktusy nam pokazujesz
A moją uwagę przykuł Notocactus schlosseri 
- czarny

- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No ładne bukieciki na rebutkach
Ino ta flavistylka to coś z szerokiego kręgu fiebrigii ;) No i minuscula to mi bardziej na krainziankę wygląda, ale na tych klasycznych to za bardzo się nie znam i np. chyba nigdy nie dowiem się gdzie tkwi różnica między Rebutia senilis a minuscula
Ino ta flavistylka to coś z szerokiego kręgu fiebrigii ;) No i minuscula to mi bardziej na krainziankę wygląda, ale na tych klasycznych to za bardzo się nie znam i np. chyba nigdy nie dowiem się gdzie tkwi różnica między Rebutia senilis a minuscula
-
wisnia897

- Od: 23 sie 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Żaneta, Mieczysław, Piotr ? cieszę się, że kwitnienia moich roślin mogły pocieszyć Wasze oczy 
Basiu, również dziękuję, na żywo kwiat wygląda troszkę bardziej żółto, niż zielono, ale wiadomo jak to jest z rozpoznawaniem kolorów
Henryk, dziękuję. Jaki tam znowu progres, kombinuję jak co roku?
Agnieszka, Ty to wiesz, jak wodzić człowieka na pokuszenie, straszna z ciebie kobieta
Marku, ciekawą kwestię mi poruszyłeś. Nazwy prezentuję takie, pod jakimi je kupiłam. Powiem szczerze, że dla mnie większość rebucji/ajloster wygląda podobnie i dlatego wierzę na słowo harcerza plakietce. Mam też kilka starych rebucji, wszystkich podpisanych jako marsoneri, a każda trochę inaczej wygląda i kwitnie. Może w wolnej chwili sfotografuję je wszystkie i dam jako zagadkę dla kaktusiarzy rebucjowo-zakręconych, może komuś uda się je poweryfikować
No i pojechałam wczoraj na wystawę do Gliwic. Bardzo mi się podobały prezentowane rośliny. Zrobiłam kilka zdjęć, ale fotograf ze mnie marny, więc może wstrzymam się z fotorelacją.
Pokażę tylko dwa elementy, które poza wystawą, w pawilonie sukulentów, zwróciły moją uwagę.
Pierwszy to trio parodii, każda z kwiatami innego koloru:

Drugi to kwitnące, sporej wielkości Adenium obesum (wybaczcie jakość, naprawdę
) :

A! No i? ekhm? pojechałam z pustym koszyczkiem, wróciłam z pełnym.

Basiu, również dziękuję, na żywo kwiat wygląda troszkę bardziej żółto, niż zielono, ale wiadomo jak to jest z rozpoznawaniem kolorów
Henryk, dziękuję. Jaki tam znowu progres, kombinuję jak co roku?
Agnieszka, Ty to wiesz, jak wodzić człowieka na pokuszenie, straszna z ciebie kobieta
Marku, ciekawą kwestię mi poruszyłeś. Nazwy prezentuję takie, pod jakimi je kupiłam. Powiem szczerze, że dla mnie większość rebucji/ajloster wygląda podobnie i dlatego wierzę na słowo harcerza plakietce. Mam też kilka starych rebucji, wszystkich podpisanych jako marsoneri, a każda trochę inaczej wygląda i kwitnie. Może w wolnej chwili sfotografuję je wszystkie i dam jako zagadkę dla kaktusiarzy rebucjowo-zakręconych, może komuś uda się je poweryfikować
No i pojechałam wczoraj na wystawę do Gliwic. Bardzo mi się podobały prezentowane rośliny. Zrobiłam kilka zdjęć, ale fotograf ze mnie marny, więc może wstrzymam się z fotorelacją.
Pokażę tylko dwa elementy, które poza wystawą, w pawilonie sukulentów, zwróciły moją uwagę.
Pierwszy to trio parodii, każda z kwiatami innego koloru:

Drugi to kwitnące, sporej wielkości Adenium obesum (wybaczcie jakość, naprawdę

A! No i? ekhm? pojechałam z pustym koszyczkiem, wróciłam z pełnym.

Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
U Wiśni (roślinkowy mix)
- piasek pustyni

- Od: 10 cze 2012, o 11:33
I prawidłowo! Wrócić z koszykiem pustym to jakby nie wrócić wcale 
Moniko, Moniko,co tam niesiesz w koszyku
Moniko, Moniko,co w koszyku masz?
Jakieś szczególiki poproszę.
Fajne kolory kwiatów mają te parodie z wystawy, miałam kiedyś jedną, ale zginęła śmiercią męczeńską.
A tak w ogóle to chciałam napisać, że jesteś dobrą wróżką mojej koryfanty z lubelskiej wystawy. Chciałaś, abym pokazała , jak zakwitnie, a na to się nie zanosiło. Patrzę dzisiaj, a tu pączek się z puchu się wyłania. Może coś z tego będzie.
Moniko, Moniko,co w koszyku masz?
Jakieś szczególiki poproszę.
Fajne kolory kwiatów mają te parodie z wystawy, miałam kiedyś jedną, ale zginęła śmiercią męczeńską.
A tak w ogóle to chciałam napisać, że jesteś dobrą wróżką mojej koryfanty z lubelskiej wystawy. Chciałaś, abym pokazała , jak zakwitnie, a na to się nie zanosiło. Patrzę dzisiaj, a tu pączek się z puchu się wyłania. Może coś z tego będzie.
-
wisnia897

Żaneta, choć co roku część roślin się powtarza, zawsze udaje mi się znaleźć coś, co mnie zawoła
Basiu, no to teraz czekam na kwiatuszka coryphanty
. A w koszyczku mam po kilka roślin z rodzajów Gymnocalycium, Echinocereus, po jednym telokaktusie, notokaktusie, mediolobiwii, lobiwii, do tego echinopsis i dwie sulkorebucje. A! I mix litopsów (na spróbowanie).
A skoro już mowa o moich nabytkach, to muszę wspomnieć, że oprócz koszyczka z Gliwic i adopcji od Henryka, kilka tygodni temu adoptowałam parę roślin od Dawida(D-avi-d). Mam nadzieję, że Dawid się na mnie nie obraża, że się nie chwaliłam roślinkami. Są naprawdę fantastyczne, tylko w tej chwili... nabierają mocy urzędowej. Tak od razu się wszystkim chwalić, to ja nie? Muszą posiedzieć chwilę, poznać kolegów z podstawki obok, muszę pogadać z nimi? I to samo się dzieje teraz z resztą roślinek od Henryka, bo przecież nie tylko jedno gymno przyjechało do mnie ze wschodniej Polski
W każdym razie gymnole adoptowane od Dawida pokażą się już wkrótce, bo się większość zapączkowała i będą widoczki 
Basiu, no to teraz czekam na kwiatuszka coryphanty
A skoro już mowa o moich nabytkach, to muszę wspomnieć, że oprócz koszyczka z Gliwic i adopcji od Henryka, kilka tygodni temu adoptowałam parę roślin od Dawida(D-avi-d). Mam nadzieję, że Dawid się na mnie nie obraża, że się nie chwaliłam roślinkami. Są naprawdę fantastyczne, tylko w tej chwili... nabierają mocy urzędowej. Tak od razu się wszystkim chwalić, to ja nie? Muszą posiedzieć chwilę, poznać kolegów z podstawki obok, muszę pogadać z nimi? I to samo się dzieje teraz z resztą roślinek od Henryka, bo przecież nie tylko jedno gymno przyjechało do mnie ze wschodniej Polski
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
U Wiśni (roślinkowy mix)
- brombiel

- Od: 22 cze 2014, o 13:35
No to czekamy na widoczki
Fajnie że wymieniłaś z nazwy swe nabytki, ale dobrze by było gdyby dołączyć do nazw fotki...takie tam paszportowe
Kuszenia ciąg dalszy: te firanki to na całą szerokość okna

Fajnie że wymieniłaś z nazwy swe nabytki, ale dobrze by było gdyby dołączyć do nazw fotki...takie tam paszportowe
Kuszenia ciąg dalszy: te firanki to na całą szerokość okna
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Super koszyk - takie to w rękach nie ciążą...
Nie sposób też nie wspomnieć o parodiach: widoki - marzenie!
Nie sposób też nie wspomnieć o parodiach: widoki - marzenie!
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach wymiany/sprzedaży roślin proszę pisać na priv.
-
wisnia897

Agaaaaaa
Belka na balkonie ma jakieś 40 cm? to na razie tyle musiałoby być
Zimą wewnątrz byłby to abstrakcyjny pas np. przez środek okna, chyba że by to jakoś fantazyjnie uwiązać...
Zresztą, o czym my tutaj mówimy, przecie ta ceropegia jeszcze mała jest! A paszportowe zdjęcia nabytków też porobię, tylko muszę znaleźć dłuższą wolną chwilę.
Oj tak, Henryku, widok parodii był super, tym bardziej, że niewiele roślin w pawilonie akurat kwitło
.
Tymczasem starszyzna wczoraj u mnie:
Astrophytum senile

Gymnocalycium erinaceum

Gymnocalycium baldianum, z jasnoróżowym kwiatem

Gymnocalycium manzanense ? kwiat nieco zdeformowany, pąk chyba miał problem z przebiciem się między cierniami

Pomocnik ? musiało mu smakować, siedział tam, aż przyniosłam aparat, włączyłam, wycelowałam, przybliżyłam i cyknęłam zdjęcie

Oj tak, Henryku, widok parodii był super, tym bardziej, że niewiele roślin w pawilonie akurat kwitło
Tymczasem starszyzna wczoraj u mnie:
Astrophytum senile

Gymnocalycium erinaceum

Gymnocalycium baldianum, z jasnoróżowym kwiatem

Gymnocalycium manzanense ? kwiat nieco zdeformowany, pąk chyba miał problem z przebiciem się między cierniami

Pomocnik ? musiało mu smakować, siedział tam, aż przyniosłam aparat, włączyłam, wycelowałam, przybliżyłam i cyknęłam zdjęcie

Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
U Wiśni (roślinkowy mix)
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Gymno jak to gymno - pięknie kwiną! 
Ostatni - Gymnocalycium horridispinum aff. najładniejszy.
Ostatni - Gymnocalycium horridispinum aff. najładniejszy.
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
A ja wolę astro, piękne dwa słoneczka się rozwinęły.
- piasek pustyni

- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Jasne, ze astro i ja wolę, ale kwitną cudownie wszystkie 
- ejacek

- Od: 16 lis 2008, o 19:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wszystkie piękne , ale astro- the best 
- sokolica

- Od: 28 maja 2011, o 13:05
Wszystkie piękne, ale gymno rządzą
Horridispinum faktycznie najładniejszy.
Horridispinum faktycznie najładniejszy.
- brombiel

- Od: 22 cze 2014, o 13:35
A ja wolę...wszystkie
przecież każdy inny, to nie sposób wygrać tego jednego
kuszenia ciąg dalszy: Ceropegia mała ale szybko rośnie, a już latem to...
ja swoją co podrośnie to ciach i dokładam, zagęszczam, a co, jak ma być firanka to porządna
Twoja będzie fajnie wyglądać ... 
kuszenia ciąg dalszy: Ceropegia mała ale szybko rośnie, a już latem to...