Początki nowego ogrodka

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oj Fela, jak ja lubię takie widoczki z cieplejszego świata... inna roślinnośc niż u nas, i ta tradycja sadzenia roślinek w naczyniach ceramicznych - to daje wspaniały klimat.

A oświeć mnie, jak Ty to robisz, że Eonium masz tak bardzo zagęszczone? Moje rośnie do góry na jednym badylu i nowe rozmnóżki wypuszcza u samej góry, a łodyżka jest łysa...
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51

Post »

Aniu dziś „łatałam” poziomki. Zauważyłam, że slimaki wyżerają owoce. No niedoczekanie ;:163 ! I to tam, za garażem, gdzie już wszędzie wyłożona agrowłóknina. No to zaglądam pod ten krzaczek a tam DZIURA :shock: , łysa ziemia przykryta jedynie korą, no po prostu fuszerka i partactwo i to mojego autorstwa :evil: . Trochę więc czasu poświęciłam na naprawianiu tego haniebnego niedopatrzenia. A tak ogólnie to nie mam dziś weny do prac ogrodowych. Kończą się wakacje, odjeżdżają turyści i kończy się Festiwal Kultury Celtyckiej. Generalnie jakos tak nijak. A to dla Ciebie taniec w celtyckich rytmach: http://www.youtube.com/watch?v=0W2duTA5kJ4 a tego przystojniaka dla wszystkich dziewczyn : http://www.youtube.com/watch?v=E70QgZrsONg
100krotko, znalazłam dla Ciebie zdjęcie pełne ciepła. Niestety, to nie jest mój ogród, to ogród mojego sąsiada. A co do Eonium, to on od początku był taki wielogałązkowy, ale wszystkim moim roślinkom daję pyszne” mniam, mniam” pełne tablicy Mendelejewa :D .
Obrazek
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
g.kiecko
1000p
1000p
Od: 19 wrz 2007, o 23:19

Post »

Witaj Felu :wit
Przekaż Berniemu moje słowa uznania. Faktycznie ciepło i kolorowo ma w tym zakątku. Dopatrzyłam się nawet kłosów traw :P
Czy w tle widać jedną z jego kordylin?
Pozdrawiam Gośka
Mój ogród
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak Gosiu, to jedna z kordylin. I z ochotą przekażę Twoje słowa, na pewno zrobi mu to ogromną przyjemność. Byłam dziś w Quimper, uwielbiam to miasto. Wśród miejskiej zieleni znalazłam trawy, które tak bardzo podobały mi się w sklepie. Szczęśliwie tym razem miałam aparat. Byly tez banany dla Ani.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Ogródek Feli
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Echium candicans, »Duma Madery » lub żmijowiec niebieski . fotoforum.gazeta.pl/72,2,638,74690897,82947373,1,2.html?v=2 Od marca do czewca przepięknie kwitnie. W sklepie powiedziano mi, że to roślina tylko do gruntu, ale potem przeczytałam w necie , że można ją hodować w donicy. Bardzo mnie to cieszy, bo nawet znalazłam dla niej osłonięte od wiatrów miejsce w ogrodzie, niestety, zbyt mało słoneczne. Obrazek
Ogródek Feli
Awatar użytkownika
g.kiecko
1000p
1000p

Post »

Witaj Felu :P
Miałaś rację co do tej trawy: naprawdę ładna i ciekawa. Wydaje mi się, że w ogrodzie Berniego rośnie bardzo podobna :P
Czyżbyś właścicielką żmijowca stała się niedawno czy to ja przeoczyłam tak ciekawą roślinę? :wink:
Pozdrawiam Gośka
Mój ogród
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nic nie przeoczyłaś Gosiu to nowy nabytek.W kwiaciarni były tylko dwa żmijowce byle jak wcisnięte pośród innych roślin. Nie miały też etykiety, ale roślina przyciągała swoją orginalnością. Pani z obsługi napisała mi tylko tajemniczą nazwę ?echium?na malej karteczce, obiecując piękne, niebieskie kwiaty. Kupując tę roślinę właściwie nie wiedzieliśmy co kupujemy. Dopiero po powrocie do domu, w internecie zobaczyłam jaka jest piękna. W sobotę Gosiu stałam się również psiadaczką nowego banana. Trochę inny rodzaj, niestety nie wiem jak się nazywa. No i jeszcze jeden zupełnie nowy kwiatek to zamioculcas, który ma niesamowicie lśniące liście :D .
Obrazek Obrazek
Ogródek Feli
Awatar użytkownika
g.kiecko
1000p
1000p

Post »

Własnie tę odmianę banana ja mam! :P - z brunatnymi przebarwieniami na liściach i z widoczną łodygą :P Minus jest taki, że wydaje mnóstwo młodych odrostów, które ponoć osłabiają główną roślinę :wink:
Dotychczas starałam się je rozdzielać. Młode niektóre się przyjmowały a niektóre nie :wink:
Teraz już dałam sobie z tym spokój, niech rosną jak chcą! :roll:

Zamioculcasa też mam. On mnie nie lubi a ja jego :wink:
Oszczędnie podlewam, może raz na trzy tygodnie. Nie rośnie ale i nie marnieje. Od dwóch lat trwa w stagnacji. Chętnie bym komuś go podarowała ale nie wypada bo to prezent od moich kolegów z pracy :wink:
Wobec powyższego pobędzie jeszcze u mnie jakiś czas. Ponoć to "żelazna roślina" :lol: Zobaczymy kto pierwszy się podda :wink:
Pozdrawiam Gośka
Mój ogród
Awatar użytkownika
roslynn
1000p
1000p
Od: 15 lut 2008, o 12:12

Post »

Wpadam co jakiś czas popatrzeć sobie jak to ludzie pięknie mają. Tym bardziej, ze roślinki troszkę inne niż u nas. :D W każdym razie u mnie :D
Sabina

Moje linki
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

Felu, Twój sąsiad Berni to po prostu anioł. Zielony anioł :-)

Nie wiedziałam, że eonium to taka "żerna" roślina - wydawało mi się, że to taki sukulent, który wszędzie urośnie ;-) No nic, spróbuję go dopiescić :-)

A zamiokulkasa też mam, i też trwa w stagnacji (jak u Gosi) ale mnie to pasuje, wcale nie musi być duży - z dużymi tylko problem, jak np. z szeflerą, która sięgnęła sufitu i chyba muszę ją uciąć i ukorzeniać od nowa...
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mnie się to podoba Gosiu, że zamiokulkas to taka zrelaksowana roślinka. Wyrosła, nabłyszczyła liski i potem skromnie przycupnęła, aby nie być zbyt absorbującą. No i popatrz jaka ona niewymagająca. Nawet jak zapomnisz o niej i ją przesuszysz to też będzie taka sama. Ulepiłam 42 pierogi i niewyobrażam sobie jak Ty ulepiłaś 340.
Sabinko, dla mnie wszystkie rośliny są „inne”, bo od niedawna zainteresowałam się tym światem. Trochę nawet żałuję, że jestem w tej dziedzinie laikiem, bo mogłabym dokonywać ciekawszych wyborów.
100krotko, powtórzę Berniemu jak go nazwałaś ;:118 i powiem Ci, że wiele w tym stwierdzeniu prawdy. Mój M jest kompletnie niemanualny i wszystko robię w ogrodzie sama. On jedynie kosi trawę i czasami pomaga mi kopać ziemię pod nowe krzaczki. To właśnie Berni często pomaga mi radą, wyjaśnia jak zrobić jakąś rzecz, a jeśli potrzebuję na przykład drutu to po prostu pukam do drzwi Berniego. Jego ogród jest piękny, ale on ten ogód uprawia od 10-ciu lat. Ostatnio powiedział mi, że w ogrodzie woli kwiaty posadzone w donicach i rzeczywiście to ładnie wygląda. Jeśli masz eonium, to dopieszczaj go 100krotko, bo to przepiękny kwiat :shock: . Jakiż on orginalny! Samo drzewko i liście mają niezwykle ciekawe kolory. Jak długo masz swoje eonium? Rozumiem,że jeszcze nie kwitł u Ciebie.
Ogródek Feli
Awatar użytkownika
g.kiecko
1000p
1000p

Post »

42 pierogi są jak najbardziej wytłumaczone :P
Po pierwsze to nie masz pomocnika Dawidka, po drugie to nie masz rodzeństwa, które na dźwięk słów "pierogi u Gośki" zlatują się jak na Święta :lol:
Zamioculcas do mnie po prostu nie pasuje, właśnie ze względu na to, że jest tak niewymagający :lol: Ja lubię chodzić koło swoich kwiatów, zaglądać, podglądać, patrzeć ile nowych liści, ile nowych odgałęzień... A on - ciągle taki sam, jak mebel :D
Pozdrawiam Gośka
Mój ogród
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, właśnie wyjęłam ze skrzynki pocztowej Twoje nasionka ;:26 . Bardzo dziękuję Gosiu ;:196 . Idę je posadzić.
Ogródek Feli
Awatar użytkownika
g.kiecko
1000p
1000p

Post »

Felu namocz je pierwsze. Posadzisz jutro :P
Pozdrawiam Gośka
Mój ogród
Awatar użytkownika
kamkamk
200p
200p
Od: 7 maja 2009, o 14:18

Post »

łuczki ładnie wyszły, to już drugie które mi wpadły w oko, chyba muszę je uwzględnić w planach na przyszłość ( niedaleką :) )
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”