Pozazdrościć tylko. Baryczkowe Storczyki
- AnnaL
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 2 lut 2008, o 14:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kamilo ale u Ciebie nowinki - super.
Pozazdrościć tylko. 
Pozazdrościć tylko. Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam
))
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam
- grazka2211

- Od: 14 paź 2008, o 11:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Oj widzę Kamilko że czarujesz te swoje roślinki. I w wątku kaktusowym ruch i tutaj tylko pozazdrościć-tak trzymaj.Gratulacje
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
- Mamba

- Od: 25 cze 2008, o 21:25
Obrodziły u Ciebie keiki
Ja sama miałam i mam sporo dzieci, w tym kwitnące
Jeśli chodzi o te na pędach poczekaj, aż się dobrze ukorzenią, a potem odetnij z kawałkiem pędu i wsadź do doniczki o odpowiednich rozmiarach. Zanim wypuszczą kilkucentymetrowe korzonki może upłynąć nawet kilka miesięcy. Ogólnie nie ma się czego bać, poradzisz sobie. Te z ostatniego zdjęcia, basal keiki, zostawiłabym tak jak radzi Dusia.
- orange30

- Od: 27 paź 2007, o 22:59
Kamilko ja również życzę rychłego ukazania się korzonków, ale z własnego "podwórka" wiem, że różnie to bywa
U moich już to przerabiałam. Miniaturka wypuściła keiki jakoś chyba w marcu i już posadziłam osobno z trzema ślicznymi korzonkami, a u innej osobistości, która wypuściła ponad rok temu jeszcze ani widu ani słychu korzonka
Myślę, że kiedyś w końcu się zmobilizuje i je pokaże
;:12
- Baryczka

- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Aniu, Grażynko, Justynko (Mała_MI), Grażyno, Halinko, Renato- dziękuję za miłe słowa, podnosicie mnie na duchu, bo tych keików naprawdę się boję, bo jak któryś stracę to będę sobie pluła w brodę, że zrobiłam tak a nie inaczej.
Dusiu, Mambo- dziękuję za radę. Oczywiście liczę na wszelką pomoc
Justynko (Limono)- przykro mi, przepisu nie mam.
Takie keiki za pąkami mają u mnie dwa Phal. Jeden mamy, który pięknie kwitł latem, keiki wyrosło na przyciętej łodydze. Ten Phal. jest zupełnie zdrowy, zadbany i miał kwitnąć!
Jeden z keików jest na moim Phal. z przeceny. Dziwne jest to, że oba stoją obok siebie na południowym parapecie czasem przysłanianym tylko żaluzją. A może jeden zaraził drugiego?
Od dawna poluję na takiego giganta Phal., które kosztują ok. 80zł. Mam nawet wymyślone miejsce dla niego! Dotąd jakoś nie udało mi się nazbierać kasy, zawsze są pilniejsze sprawy, jak nie podłoże to jakiś środek na robaki. I dziś trafiłam na przecenę, kupiłam takiego po kwitnieniu, z wysypanym podłożem, za dyszkę. Właśnie się moczy przed przesadzeniem
No i, jest jeszcze coś. Prezent od P., który dotąd widniał na mojej liście chciejstw. Ma śmiesznie powyginane kwiatki, każdy zwrócony w inna stronę, ale za to trzy pędy!

Dusiu, Mambo- dziękuję za radę. Oczywiście liczę na wszelką pomoc
Justynko (Limono)- przykro mi, przepisu nie mam.
Takie keiki za pąkami mają u mnie dwa Phal. Jeden mamy, który pięknie kwitł latem, keiki wyrosło na przyciętej łodydze. Ten Phal. jest zupełnie zdrowy, zadbany i miał kwitnąć!
Jeden z keików jest na moim Phal. z przeceny. Dziwne jest to, że oba stoją obok siebie na południowym parapecie czasem przysłanianym tylko żaluzją. A może jeden zaraził drugiego?
Od dawna poluję na takiego giganta Phal., które kosztują ok. 80zł. Mam nawet wymyślone miejsce dla niego! Dotąd jakoś nie udało mi się nazbierać kasy, zawsze są pilniejsze sprawy, jak nie podłoże to jakiś środek na robaki. I dziś trafiłam na przecenę, kupiłam takiego po kwitnieniu, z wysypanym podłożem, za dyszkę. Właśnie się moczy przed przesadzeniem
No i, jest jeszcze coś. Prezent od P., który dotąd widniał na mojej liście chciejstw. Ma śmiesznie powyginane kwiatki, każdy zwrócony w inna stronę, ale za to trzy pędy!

* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- Storczykowa

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Baryczka

Dusiu- kwiatki mają 5-6cm, nie są równej wielkości.
Aniu- właśnie tam go nabyłam, były niestety dwa ostatnie. A na Bielanach mieli cały wózek przeznaczony do przeceny, a na nim Cambrie, Dendrobia, Sabotki i Phal. Żałuję, że nie trafiłam na już przecenione, bo marzy mi się sabotek.
Aniu- właśnie tam go nabyłam, były niestety dwa ostatnie. A na Bielanach mieli cały wózek przeznaczony do przeceny, a na nim Cambrie, Dendrobia, Sabotki i Phal. Żałuję, że nie trafiłam na już przecenione, bo marzy mi się sabotek.
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- Storczykowa

ja byłam wczoraj w obi (po raz 2 i pewnie ostatni w tym roku). był bardzo mały wybór, ale przecenionych mnóstwo, niestety większość z nienajlepszym stanie. liście miały wiotkie, w stożkach wzrostu wodę. jednego kupiłam, wybrałam takiego w dość dobrym stanie, z leciutko nakrapianymi liśćmi. były w większości Phalaenopsis, ale parę Cambriowatych też widziałam, i chyba jedno Paphiopedilum.Baryczka pisze:Dusiu- kwiatki mają 5-6cm, nie są równej wielkości.
- Baryczka

Lubie przeceny, głównie za to, że mogę kupić storczyki taniej, a przy tym mam ogromną niespodziankę, gdy zakwitnie. Teraz do kwitnienia szykuje się trzeci niespodzianek i miniaturka. Ciekawi mnie jakie będą miały kwiaty 
Oto mój Phal. grandiflora, ma podsuszone korzonki i wiotkie liście, dojdzie do siebie za niedługo
Tutaj obok Malinowego za nim Książę.
Czyż nie jest piękny!

Oto mój Phal. grandiflora, ma podsuszone korzonki i wiotkie liście, dojdzie do siebie za niedługo
Czyż nie jest piękny!

Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- Storczykowa

bardzo duży ten Phalaenopsis. ja jak dotąd przecenione kupowałam 3 razy. ten biały bardzo się udał (nie kwitnął w chwili kupienia), jestem z niego zadowolona. drugi przeceniony kupiłam z wełnowcami, ale było ich mało, więc znikły po jakimś czasie. ten Phal. teraz puszcza wadliwy listek, z dziurą w środku. a trzeci to ten kupiony wczoraj. i jest niespodzianka, jak zakwitną, ale czasami można trafić na takiego, którego już mam albo takiego, co mi się nie podoba. ale może będzie ładny. może jeszcze w tym roku się dowiem.