Storczyki Storczykowej

Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dusiu, wszystkie piękne, nie wiadomo na czym oko zawiesić! :shock:
A miniaturka śliczna - nie ma co! :lol: Dopiero teraz w takim porównaniu widać, jakie to maleństwo jest z niej :o
A vandy - różowa i niebieska w kratkę - wyglądają trochę jak rodzeństwo... chłopiec i dziewczynka :roll: :lol:
Phal. lueddemanniana zdrowiutka i śliczniutka - nowe korzonki, pędy, listki - pewnie zakwitnie, za nim się obejrzysz :wink:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

bardzo bym chciała, żeby lueddemaniana zakwitła, ale najpierw musi się przyzwyczaić. stoi między Vandami, tam, gdzie inne moje botaniczne. a miniaturek jest rzeczywiście bardzo maleńki, chyba tylko sadzonka lueddemaniany (mam teraz 2 lueddemaniany) jest mniejsza od niego. mam jeszcze jednego miniaturka, ale urósł sporo od zeszłego roku, ma 2 pędy, już w pąkach. a jak je kupiłam były to maleństwa w doniczkach 6 cm...
Liodoro otworzyło dziś drugi kwiatek. bardzo często podchodzę do niego i wącham jego cudowne kwiaty.

a zadowolona jestem, ale mam jeszcze sporo wymarzonych, których zdobycie na pewno nie będzie łatwe.
moje marzenia to: (muszę sobie napisać listę marzeń, bo ciągle zapominam, jakie mi się marzą, tyle ich jest...):
- Phalaenopsis philipinensis
- Phalaenopsis princess kaiulani
- Phalaenopsis penang girl
- Phalaenopsis schilleriana
- Phalaenopsis stuartiana
- Phalaenospis tetraspis
- Phalaenopsis biały z mazami
i jeszcze kilka mi się podoba, ale nie pamiętam nazw.
Awatar użytkownika
Danutka55
1000p
1000p
Od: 5 lut 2009, o 17:36

Post »

Dusia masz dużo zachwycających kwitnień.Można podziwiać bez końca.
Pozdrawiam serdecznie.Danuta.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

niedługo będą następne, bo na niektórych pędach już pojawiają się pąki. szkoda, że się pędzik białego złamał na końcu, ale się pewnie rozgałęzi. na razie kwitnie kilkanaście, jest pięknie i kolorowo. mogę cały dzień przesiedzieć w pokoju i patrzeć się na nie. teraz najczęściej podchodzę do liodoro, żeby go powąchać i zachwycić się jego pięknie ubarwionymi kwiatami. na jego płatkach kolory tak ładnie przechodzą od różowego, przez pomarańczowy do żółtego.
Awatar użytkownika
iwka2
500p
500p
Od: 1 mar 2009, o 15:43

Post »

Storczykowa sliczne vandy gratuluje.
Pozdrawiam Iwona
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

zakwitły wszystkie oprócz żółtej i tych 2 malutkich. te malutkie niby miały być rok do kwitnienia, ale według mnie zakwitną dopiero za 3-5 lat. ta niebieskofioletowa w kratkę ma ogromne kwiaty, na 12 cm. łodyga z kwiatami jest niewiele mniejsza od rośliny.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

pędziki Phalaenopsisów rosną. niektóre są już w pąkach. liodoro ma już 2 kwiatki otwarte, w dzień cudnie pachniał. wszystkie mają się dobrze.
ze szklarni dzisiaj przyniosłam takiego bardzo lichutkiego Phal. , który został tam wyniesiony parę miesięcy temu, jak zmarniał. ma jeszcze słaby liść sercowy i słabe korzonki. wsadziłam go do mokrego mchu i przykryłam przezroczystą doniczką. ma małe szanse na przeżycie, ale może akurat... to był taki rózowy z bladożółtą warżką, był bardzo cudny, ale miał słabe korzenie w chwili kupienia i zmarniał.
Awatar użytkownika
iwka2
500p
500p
Od: 1 mar 2009, o 15:43

Post »

A czemu zolta vanda Ci nie zakwitla?
Pozdrawiam Iwona
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

nie wiem. za każdym razem pędy jej się zatrzymują i usychają. ale tylko tej jednej. inne kwitną.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Phalaenopsis kwitną. dzisiaj na listku sercowym jednego z miniaturków zobaczyłam brzydkie, żółte plamy. nie wiem, co to jest, bo nie znam się na takich rzeczach. na starszych listkach nie ma ani pół plamki, korzenie i pędy są zdrowe i takie, jakie powinny być.

porobiłam trochę zdjęć kwitnącym storczykom:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

Śliczne :) Dopiero teraz zauważyłam, że u tej vandy niebieskiej w kratkę pęd zwisa z góry :lol:
A ten, co jest cały w kropkach, ma piękną warżkę :roll:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

pęd Vandy zwisa w dół, bo kwiaty są ciężkie i go przeważają. jak ma 6 kwiatów, każdy ma 12 cm wielkości... teraz jej 1 przekwitł, bo mu wypadły pyłkowiny.
Awatar użytkownika
Danutka55
1000p
1000p
Od: 5 lut 2009, o 17:36

Post »

Dusia u ciebie jak zwykle kolorowo.Fioletowa wanda w kropki podoba mi się do tego stopnia,że sobie muszę taką zafundować.
Pozdrawiam serdecznie.Danuta.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mi też się podoba. zapomniałam, że jest aż tak cudna, bo 2 lata nie widziałam jej kwiatów. ja bym bardzo chciała trafić kiedyś na przecenione Vandy, np. takie za 20 czy 30 zł, ale w dobrym stanie. taką to bym od razu kupiła nie zastanawiając się, ale nie wiem, w jakim sklepie mogłabym na takie trafić, bo w żadnym nie widziałam nawet kwitnących Vand, a co dopiero przecenionych.

Phalaenopsis liodoro zaczyna otwierać trzeci kwiatek. dzisiaj pierwszy kwiatek otworzył jeden z białych z różową warżką. obydwa mają pąki, więc będą kwitły w tym samym czasie. temu drugiemu, co jeszcze się nie rozwinął, zostawiłam zwisający pęd. niedługo zakwitnie też taki różowy i pink panther. różowy maleńki miniaturek niestety ma bardzo nietrwałe kwiaty, trzymają się kilka dni i przekwitają. drugiemu miniaturkowi, temu co ma 2 pędy, ucięłam liść sercowy, bo miał bardzo brzydkie, żółte plamy. podlałam go już wodą z bioseptem i wyniosłam do innego pokoju. mam nadzieję, że nie jest chory i że inne storczyki się nie zarażą. ale martwię się też o Phal. violacea, bo też ma parę plamek, ale nie tak dużo jak miał miniaturek (miniaturek miał cały liść w plamach).
Awatar użytkownika
axela
100p
100p
Od: 20 mar 2009, o 17:42

Post »

ja myślę nad kupnem vandy przecenionej z 170zl na 51zl w LM ...tylko nie wiem jakiego są koloru mam nadzieje ze kierowniczka wie.wiem że mieli fioletowe w kratkę i żólte kiedyś..do jutra się zastanawiam...vandy są w wazonach...
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”