Pytałaś o mojego sabotka. Kupiłam go z przeceny u Tomaszewskiego po kwitnieniu. Miał malutką rozetę, która szybko zaczęła rosnąć ale sądziłam, że jest za mała żeby zakwitnąć a tu proszę jaka niespodzianka.
Guciowe storczyki - gucia
- gucia
- Przyjaciel Forum

- Od: 27 wrz 2007, o 18:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Niestety sabotka nie udało mi się kupić, ale mam nową cambrię i falka......i o dziwo storczyki wybrała moja córcia, która jeszcze niedawno odgrażała się , że większej ilości storczyków / pod moją nieobecność/ podlewała nie będzie
Wrócę jeszcze na chwlkę do tzw. moich kwitnień.....' Miltassia' wypuściła kolejny, piąty już pęd kwiatowy, kwiaty są dużo mniejsze od poprzednich czterech, ale będzie ich za to, aż 17 sztuk
Mój pierwszy falenopsis rozwinął już wszystkie pączki, gdyby....ktoś...kiedyś...powiedział mi, że tak będzie kwitł, nigdy bym w to nie uwierzyła

Wrócę jeszcze na chwlkę do tzw. moich kwitnień.....' Miltassia' wypuściła kolejny, piąty już pęd kwiatowy, kwiaty są dużo mniejsze od poprzednich czterech, ale będzie ich za to, aż 17 sztuk
Mój pierwszy falenopsis rozwinął już wszystkie pączki, gdyby....ktoś...kiedyś...powiedział mi, że tak będzie kwitł, nigdy bym w to nie uwierzyła

Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Moje wątki
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- gucia
- Przyjaciel Forum

Przepraszam, ale wysłałam dwa razy ten sam post....Ojej, chyba usunęłam nowości wybrane przez Córcię
......może teraz będzie dobrze?
Bardzo chciałabym, żeby córka zainteresowała się uprawą storczyków.....może kiedyś

......może teraz będzie dobrze?
Bardzo chciałabym, żeby córka zainteresowała się uprawą storczyków.....może kiedyś

Moje wątki
Moje wątki
guciu gratuluję własnych kwiatów
nowe nabytki cudne ,a córcie zabieraj na storczykowe zakupy
najlepiej tam ,gdzie storczyków duuużżżo 
pozdr Dorota
Moje storczyki
Moje storczyki
- gucia
- Przyjaciel Forum

U mnie jak zwykle czasu dla domowych roślinek brakuje, ale o storczykach nigdy nie zapominam i one chyba o tym wiedzą
A oto kolejne moje kwitnienie
-'Dendrobium nobile' kwitło u mnie bardzo krótko, ale po czterech miesiącach zakwitło powtórnie, ma niestety tylko 6 kwiatów, ale i tak mnie to cieszy.
Od maja stało sobie na tarasie, teraz na czas kwitnienia wróciło do domu

Nowości mam niewiele: na takiego falka chorowałam już od dawna, a sabotka dostałam w prezencie. Kiedy go dostałam miał jeden skromniutki kwiatek z brązowymi plamkami na brzegach, teraz...po miesiącu ma już rozwinięte 3 kwiaty i jeszcze jeden pąk kwiatowy.

A teraz przyznam się, że od miesiąca zaryzykowałam i podlewam moje storczyki wodą z oczka. Wiem ,że ryzyko jest spore, ale jak już pisałam wcześniej, oczko moje jest już bardzo stare, zarybione ozdobnymi rybami, oczyszcza się samo, nie stosuję żadnej chemii, ryby są zdrowe, roślinność wodna też. Może robię błąd, ale spróbuję i podzielę się z Wami uwagami w tym temacie.
Jedynym storczykiem , którego nie podlewam taką wodą jest cymbidium, które choruje mi od dawna. Ma na końcach liści ciemne plamy i żadne opryski Bravo póki co nie pomagają. Spróbuję....za radą Soni, opryskiwać je na zmianę Bravo i Dithane, może je uratuję.
-'Dendrobium nobile' kwitło u mnie bardzo krótko, ale po czterech miesiącach zakwitło powtórnie, ma niestety tylko 6 kwiatów, ale i tak mnie to cieszy.
Od maja stało sobie na tarasie, teraz na czas kwitnienia wróciło do domu

Nowości mam niewiele: na takiego falka chorowałam już od dawna, a sabotka dostałam w prezencie. Kiedy go dostałam miał jeden skromniutki kwiatek z brązowymi plamkami na brzegach, teraz...po miesiącu ma już rozwinięte 3 kwiaty i jeszcze jeden pąk kwiatowy.

A teraz przyznam się, że od miesiąca zaryzykowałam i podlewam moje storczyki wodą z oczka. Wiem ,że ryzyko jest spore, ale jak już pisałam wcześniej, oczko moje jest już bardzo stare, zarybione ozdobnymi rybami, oczyszcza się samo, nie stosuję żadnej chemii, ryby są zdrowe, roślinność wodna też. Może robię błąd, ale spróbuję i podzielę się z Wami uwagami w tym temacie.
Jedynym storczykiem , którego nie podlewam taką wodą jest cymbidium, które choruje mi od dawna. Ma na końcach liści ciemne plamy i żadne opryski Bravo póki co nie pomagają. Spróbuję....za radą Soni, opryskiwać je na zmianę Bravo i Dithane, może je uratuję.
Moje wątki
Moje wątki
- Storczykowa

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- gucia
- Przyjaciel Forum

Kasieńko, koniecznie musisz wpaść do mnie, bo Twoje hoje już płaczą za Tobą
Dorelciu, 'Tacca' troszeczkę mnie rozczarowała..... zbyt krótko kwitła
Na dokładkę mam problem, bo końcówki liści zaczęły zasychać, zastanawiam się, czy to jakaś choroba grzybowa? Nie mam pojęcia, profilaktycznie spryskałam ją Bravo i zamierzam kupić pałeczki Provado......już sama nie wiem , co robić? Stoi na keramzycie, spryskuję ją codziennie rano, ma podłoże wilgotne....a może ją przelałam 
Dorelciu, 'Tacca' troszeczkę mnie rozczarowała..... zbyt krótko kwitła
Moje wątki
Moje wątki
-
Orchideomaniak
- 500p

- Od: 19 sie 2008, o 21:59
- Wanda

- Od: 29 mar 2008, o 11:44
Musze ci powiedzieć, że z dwoma liśćmi mojej jest to samo. Brzegi liści są poobsychane, ale to się nie powiększa. Trzeci jest ładny. Pokazuje się czwarty listek. Zobaczę, jaki ten będzie. Zastanawiam się, czy to nie nadmiar światła. Jest osłonięta firanką, ale może to za mało? Zmienię jej miejsce i przestawię dalej od okna.