Balkonowe górale - przemek_pc cz. 2
- hen_s
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Balkonowe górale - przemek_pc cz. 2
A mnie się wszystkie podobają choć to mediolobivie są mi najbliższe... 

- przemek_pc
- Od: 15 mar 2013, o 16:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- czarny
- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No weź no się nie ociągają, nie bądź taki.
Mnie najbardziej interesuje helioska, a to dlatego, że jej nie mam. Tzn mam kilka siewek, ale 3-miesięcznych ;)
Mnie najbardziej interesuje helioska, a to dlatego, że jej nie mam. Tzn mam kilka siewek, ale 3-miesięcznych ;)
- DAK
- Od: 16 lip 2008, o 19:45
Ale dałeś po oczach. Co jedna to piękniejsza. Na tych zdjęciach to widać to poranne słońce, aż patrząc na nie słyszy się w głowie - "Jak dobrze wstać skoro świt ......"
- mCm86
- Od: 26 mar 2012, o 21:23
Podoba mi się ten półmrok na Twoich zdjęciach
To jakieś ustawienia aparatu, obróbka graficzna czy po prostu samo tak wychodzi? Bardzo fajna sprawa, bo zdjęcie zyskuje klimat i widać to co trzeba. Piękne kwiaty 

- hen_s
Piękne kwiaty. Fotki również, ale to już przecież standard. 

- przemek_pc
- Od: 15 mar 2013, o 16:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Właśnie skończyłem je sadzić. Trochę późno na robienie fotek, ale nadrobię to w najbliższych dniach.czarny pisze:No weź no się nie ociągaj, nie bądź taki (...)
Lista nowych mieszkańców balkonu:
Lobivia:
1. L. amblayensis WR 19 x 2
2. L. marsoneri WR 37 x 2
3. L. jajoiana WR 213
4. L. arachnacantha v. sulphurea WR 608 x 2
5. L. aurea v. albiflora WR 710 x 2
6. L. aurea v. luteiflora WR 711d x 2
7. L. famatimensis WR 127
8. L. famatimensis v. sanjuanensis WR 557
9. L. famatimensis v. jachalensis WR 557a
Acanthocalycium:
1. A. catamarcense LF 39
2. A. variiflorum LF 42
3. A. thionanthum v. brevispinum P 45
4. A. thionanthum v. copiapoides P 54
Aylostera:
1. A. heliosa WR 314 x 2
Mediolobivia:
1. M. einsteinii WR 509 x 2
2. M. pygmaea var. RH 526
3. M. pygmaea var. RH 328a x 2
4. M. pygmaea v. nova RH 931 x 2 (wyszukiwarka numerów polowych podaje: M. pygmaea v. gracilispina, no i w zasadzie mam już taką)
5. M. pygmaea v. rutiliflora RH 332
6. M. pygmaea v. nova HJ 537 (wyszukiwarka numerów polowych podaje: M. pygmaea v. canacruzensis)
7. M. pygmaea var. JU 537c
8. M. haagei var. LF 49 x 2
9. M. haagei f. sobie 60
10. M. pygmaea v. digitiformis KK 1467
11. M. pygmaea v. gawazzii JK 119 (coś tu chyba jest nie tak z numerem)
12. M. var. Tocopilla
13. M. rosalbiflora FR 1115
14. M. einsteinii v. gonjianii WR 578 x 5 (odrosty do ukorzenienia)
Wszystkie medio i jedna ajlosterka zapączkowane. Dwa pączki są też na jajoiance. Miło będzie zobaczyć nawet część kwiatów, chociaż to nie moja zasługa

Dzięki Mateusz ale to zasługa właśnie tych pierwszych promieni słońca - jak słusznie zauważyła Danusia. O tej porze padają jeszcze pod dość ostrym kątem i fotki po prostu takie wychodzą (nie mam czasu czekać na lepsze warunki świetlne, bo inaczej spóźniałbym się do pracy)abaddon1986 pisze:Podoba mi się ten półmrok na Twoich zdjęciach. To jakieś ustawienia aparatu, obróbka graficzna czy po prostu samo tak wychodzi? Bardzo fajna sprawa, bo zdjęcie zyskuje klimat i widać to co trzeba. Piękne kwiaty

Dzięki Henryku. Ja mam nadzieję, że rośliny, które do Ciebie przyszły są też takie ładne (i zdrowe, i tak zapączkowane) jak te, które ja dostałemhen_s pisze:Piękne kwiaty. Fotki również, ale to już przecież standard

- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
No dzisiaj to musisz nas zaskoczyć na biało-czerwono ;)
- czarny
- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
Lobiwiowate, jak lobiwiowate, ale maluchy fajne. W przyszłości z paru mogą mnie zainteresować nasiona/odrosty ;)
Co do RH 931 to też siałem jako gracilispina, ale to nie jest gracilispina. Tutaj prawdopodobnie sam Hillmann namieszał (i nie tylko tu). To jest haagejka białawym kwiatem. Z HJ 537 to pewno problem bo kilka pozycji pod tym cyferkiem. Skoro Sibal opisał, jako v. nova to zapewne to będzie ta kolejna forma haagejki z białawymi kwiatem. I jeszcze digitformis to nazwa nomen nudum Knizego, a pod nią powinna być elegantulka. Choć ja mam je z numerkami KK 1465 i KK 1467 i właśnie te drugie to mam raczej fejka, bo to są atrovirens v. ritteri. I jeszcze literówka powinno być gavazzii.
Co do RH 931 to też siałem jako gracilispina, ale to nie jest gracilispina. Tutaj prawdopodobnie sam Hillmann namieszał (i nie tylko tu). To jest haagejka białawym kwiatem. Z HJ 537 to pewno problem bo kilka pozycji pod tym cyferkiem. Skoro Sibal opisał, jako v. nova to zapewne to będzie ta kolejna forma haagejki z białawymi kwiatem. I jeszcze digitformis to nazwa nomen nudum Knizego, a pod nią powinna być elegantulka. Choć ja mam je z numerkami KK 1465 i KK 1467 i właśnie te drugie to mam raczej fejka, bo to są atrovirens v. ritteri. I jeszcze literówka powinno być gavazzii.
- mCm86
- Od: 26 mar 2012, o 21:23
Myślę, że do robienia zdjęć Twoich roślin, to są właśnie najlepsze warunkiprzemek_pc pisze:nie mam czasu czekać na lepsze warunki świetlne, bo inaczej spóźniałbym się do pracy

- ROBERTOBORO
- Od: 13 lis 2008, o 21:39
- Kontakt:
Coś mi tu nie pasuje
Na liście nie było WR 509 i WR 578 ale mogę to przemilczeć za odrost WR 578

Na liście nie było WR 509 i WR 578 ale mogę to przemilczeć za odrost WR 578

- DAK
- Od: 16 lip 2008, o 19:45
Zauważyłam właśnie, że masz fajną wschodnią ekspozycję światła i bardzo ci tego zazdroszczę - ten efekt jest fantastyczny. U mnie słońce pada na nie dopiero po godzinie 9.00 i wtedy dopiero się otwierają, a u ciebie są już w pełni gotowe do wystawienia swego oblicza do obiektywu.
Poza tym mam jeszcze jedno zmartwienie - mój aparat gubi ostrość na czerwonych kolorach. Cudowałam już z czasem i przesłoną i nic nie pomaga, szczególnie przy dobrym oświetleniu czerwienie są zamazane. Jeszcze popytam fachowców, ale chyba będę musiała zaopatrzyć się w lepszy sprzęt, bo mnie to mocno denerwuje - w końcu większość ma czerwone oblicze.
Poza tym mam jeszcze jedno zmartwienie - mój aparat gubi ostrość na czerwonych kolorach. Cudowałam już z czasem i przesłoną i nic nie pomaga, szczególnie przy dobrym oświetleniu czerwienie są zamazane. Jeszcze popytam fachowców, ale chyba będę musiała zaopatrzyć się w lepszy sprzęt, bo mnie to mocno denerwuje - w końcu większość ma czerwone oblicze.
- ROBERTOBORO
- Od: 13 lis 2008, o 21:39
- Kontakt:
mój też z czerwonym ma problemy
- moritius
- Od: 30 sie 2010, o 12:15
Lobiwki? I jeszcze jajoiana z pąkami - cholerka, fajnie by bylo, gdyby u mnie coś z lobiwiowych zakwitło (poza krzyżówkami chamacereus)
. Ale pewnie jeszcze za małe są.

Pozdrawiam, Aleksander
- hen_s
Tak, jestem bardzo zadowolony.przemek_pc napisał(a):
mam nadzieję, że rośliny, które do Ciebie przyszły są też takie ładne (i zdrowe, i tak zapączkowane) jak te, które ja dostałem

Jedyne czego żałuję to tego, że nie wziąłem ich więcej...............