Ta Tolmiea menziesi u Lucy zimuje w gruncie
Nie tylko doniczkowe cz.3
- -Iwona-
- -Moderator Forum-.

- Od: 4 lut 2011, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Nie tylko doniczkowe cz.3
Elu, Ewo tolmiea jest roślinką zarówno ogrodową (zimuje w gruncie) jak i domową, lubi chłodniejsze pomieszczenia.
Tutaj prezentowałam ją w gruncie i doniczce. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p2510980
Uwielbiam ją że względu na te śmieszne listki. Miałam do tej pory tą marmurkową odm. Taffs Gold a od zeszłego roku mam też tą całkowicie zieloną od Izy (która gdzieś przepadła).
Jedna zimuje w gruncie a druga jest w domu i robi za roślinę mateczną przy rozmnażaniu, szczególnie teraz kiedy trudno byłoby dokopać się do niej w śniegu.
Natomiast hutujnia jest roślinką typowo ogrodową (nawet błotną) która u niektórych potrafi rosnąć jak chwast i chodzić po ogrodzie, zresztą stąd jej polska nazwa tułacz pstry. Nie miałabym nic przeciwko gdy i u mnie się tak rozrastała, niestety zeszłej zimy całkowicie wymarzła w gruncie, szczęście, że zachciało mi się ją testować w doniczce, dlatego trafiła tej feralnej zimy do domu na nieogrzewany strych.
Cóż z tego, że ogrodowa ja ją lubię w doniczce, czyż nie jest urocza, przecudne trójkolorowe liście (ma też drobne białe kwiatuszki).

Tutaj prezentowałam ją w gruncie i doniczce. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p2510980
Uwielbiam ją że względu na te śmieszne listki. Miałam do tej pory tą marmurkową odm. Taffs Gold a od zeszłego roku mam też tą całkowicie zieloną od Izy (która gdzieś przepadła).
Jedna zimuje w gruncie a druga jest w domu i robi za roślinę mateczną przy rozmnażaniu, szczególnie teraz kiedy trudno byłoby dokopać się do niej w śniegu.
Natomiast hutujnia jest roślinką typowo ogrodową (nawet błotną) która u niektórych potrafi rosnąć jak chwast i chodzić po ogrodzie, zresztą stąd jej polska nazwa tułacz pstry. Nie miałabym nic przeciwko gdy i u mnie się tak rozrastała, niestety zeszłej zimy całkowicie wymarzła w gruncie, szczęście, że zachciało mi się ją testować w doniczce, dlatego trafiła tej feralnej zimy do domu na nieogrzewany strych.
Cóż z tego, że ogrodowa ja ją lubię w doniczce, czyż nie jest urocza, przecudne trójkolorowe liście (ma też drobne białe kwiatuszki).

- justus27
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wiosennie u Ciebie... Kolorowo - tego nam trzeba, gdy nie ma słońca 
- aleksanderk

- Od: 13 lip 2009, o 19:24
Iwonko mam nadzieję ze hutujnia od Ciebie posadzona u mnie na działce w bagienku dobrze przezimuje i jak minie ZIMA
zasilę Twój ogród .
U mnie belamkanda z tych samych kradzionych nasion
nie wzeszła .
U mnie belamkanda z tych samych kradzionych nasion
- -Iwona-
- -Moderator Forum-.

Justus dzięki.
Oli ta zima jest śnieżna to powinna ładnie u Ciebie przezimować. Bardzo podoba mi się ta roślinka (i nawet mojemu m.) i chciałabym aby się kiedyś rozrosła u mnie w ogrodzie tak jak podają w necie.
Co do belamkandy to nie jest to duże osiągnięcie bo miało więcej wykiełkować a są tylko trzy ale cieszę się i z tego co mam.
Może pojedziemy jesienią po następne nasionka.
Basieńko zeszłej bezśnieżnej zimy całkowicie wymarzła mi w gruncie, co zupełnie nie pokrywa się z info w necie bo miała się rozrastać gdzie popadnie. Mam nadzieję, że w tym roku wprowadzę ją do ogrodu i tam zostanie, ale do doniczki też wezmę.
Znalazłam jeszcze fotkę jak rosła w cieniu, nie przebarwiła się tak jak w słońcu ale też ładnie rosła.

Oli ta zima jest śnieżna to powinna ładnie u Ciebie przezimować. Bardzo podoba mi się ta roślinka (i nawet mojemu m.) i chciałabym aby się kiedyś rozrosła u mnie w ogrodzie tak jak podają w necie.
Co do belamkandy to nie jest to duże osiągnięcie bo miało więcej wykiełkować a są tylko trzy ale cieszę się i z tego co mam.
Może pojedziemy jesienią po następne nasionka.
Basieńko zeszłej bezśnieżnej zimy całkowicie wymarzła mi w gruncie, co zupełnie nie pokrywa się z info w necie bo miała się rozrastać gdzie popadnie. Mam nadzieję, że w tym roku wprowadzę ją do ogrodu i tam zostanie, ale do doniczki też wezmę.
Znalazłam jeszcze fotkę jak rosła w cieniu, nie przebarwiła się tak jak w słońcu ale też ładnie rosła.

- ancyk33
- 200p

- Od: 7 sty 2013, o 18:20
Tolmiea mnie zauroczyla ,przyznaje ze nie widzialam i nie znam tej roslinki ,pieknie ubarwiona ,kolorki bija po oczach .pzdrawiam 
- rapunzel

- Od: 26 lip 2011, o 18:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Iwonko spóźnione, ale szczere gratulacje awansu na moderatora.
Piękne te twoje foto-miksy, chyba zmałpuję, bo wypadałoby teraz na wiosnę pokazać na nowo moje roślinne zasoby, a to fajna i ciekawa forma.
Piękne te twoje foto-miksy, chyba zmałpuję, bo wypadałoby teraz na wiosnę pokazać na nowo moje roślinne zasoby, a to fajna i ciekawa forma.
- -Iwona-
- -Moderator Forum-.

Jagoda
kolażyk zrobiłam bo nie podobało mi się tło a i nie chciało mi się wszystkiego przenosić, dzięki.
Moje siewki.

Moje siewki.

- lucy23-61

- Od: 14 wrz 2011, o 21:06
Ha, jak w wojsku stoją.
Camelia ślicznie kwitnie.
Camelia ślicznie kwitnie.
- Kasia1007
- 500p

- Od: 19 maja 2012, o 13:06
Piotrze, robisz piękne zdjęcia
- -Iwona-
- -Moderator Forum-.

Piotr piękne siewki i cudowne fotki ptaków, szczególnie to ostatnie zdjęcie to majstersztyk.
Kasiu, hihi ekspansywny u mnie to jest tylko podagrycznik, którego od lat nie mogę się pozbyć a hutujnia wymarzła mi całkowicie zeszłej zimy.
Dobrze, że uratowałam ją biorąc do doniczki bo uwielbiam te kolorowe listki.
U mnie coś wiosna nie bardzo chce się obudzić ale chyba jest coraz bliżej.

Kasiu, hihi ekspansywny u mnie to jest tylko podagrycznik, którego od lat nie mogę się pozbyć a hutujnia wymarzła mi całkowicie zeszłej zimy.
Dobrze, że uratowałam ją biorąc do doniczki bo uwielbiam te kolorowe listki.
U mnie coś wiosna nie bardzo chce się obudzić ale chyba jest coraz bliżej.

- Arkadius121

- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Iwonko
Jak zwykle rewelacyjne zdjęcia ciekawych okazów Twoich roślin
Pozdrawiam.
Jak zwykle rewelacyjne zdjęcia ciekawych okazów Twoich roślin
Pozdrawiam.