Kaktusowo u Abaddon'a

Zablokowany
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kaktusowo u Abaddon'a

Post »

Zbiorówka super. To wszystkie Twoje rośliny?

Astrophytum ładniutkie! :)
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Inez
500p
500p
Od: 22 cze 2010, o 16:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ładnie! ;:4
Też lubię Astrophytum, zaraz po Gymnocalicium, niestety jedno piękne A. myriostigma u mnie nie przetrwało ;:124 , a A. capricorne (chyba) już ze dwa lata stoi i ani jednej nowej areolki z cierniami...
Dałam sobie więc z nimi spokój, aż do czasu kiedy zobaczyłam A. senile...i ...sami rozumiecie :oops: :lol:
Chyba ten gatunek po prostu n ie czuje się u mnie dobrze, podobnie jak Ferocactus....
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zobaczymy jak Astro będzie się czuło u mnie :) W każdym razie jest to kaktus, któremu starałem się dopieścić najlepiej jak potrafię podłoże :D Pozytywnie mnie zaskoczył fakt, że mimo iż kaktus kupiony był w markecie (Leroy Merlin) to nie rósł w torfie :)
Agnieszko 'nyskadu' kolekcja jest zróżnicowana ale niestety żałuję, że posiadam niektóre roślinki w swoim zbiorze :) Teraz gdy moje upodobania nieco się ustabilizowały i już nie biorę wszystkiego tak "na hura" to chętnie te niektóre kaktusy zastąpił bym innymi... Może się kiedyś przydadzą na wymianę, kto wie :D
Henryku na zdjęciu zbiorowym są praktycznie wszystkie moje rośliny :) Brakuje tam tylko aloesu i Opuntia azurea, która jest obecnie w trakcie ukorzeniania odrostu, gdyż coś się z nią działo. Na razie nie wiadomo czy ta opuncja będzie dalej członkiem mojej kolekcji :)
Inez chyba nie ma się co przejmować, że A. capricorne stoi ze wzrostem :) Ktoś mi już pisał, że pewna roślinka też u niego stała ok. 2 lat i nic się z nią nie działo, a dopiero niedawno zauważył, że podciągnęła wodę :) Może taki długi zastój to przystosowywanie się do nowych warunków :)

Kwitnień u mnie jak widać brak ale może niedługo M. camptotricha uraczy mnie białym wianuszkiem, gdyż potworzyła pąki kwiatowe :)
Moja kolekcja cz. I cz. II
Pozdrawiam
Mateusz (dawniej Abaddon)
Inez
500p
500p
Od: 22 cze 2010, o 16:35

Post »

Zobaczymy, oczywiście na razie nie mam zamiaru się go pozbywać. Jedno co mnie dziwi, to to, że on jest twardy jak kamień, czyli wodę ma, a podlewam go nawet raz na 2 miesiące, czyli o wiele rzadziej niż resztę.

Ja też mam jedną Mammillarię z LR, która ma dobre podłoże :) (jakiś drobny keramzyt).
leszek2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2010, o 10:15

Post »

Super zbiorek,ładnie się prezentuje ;:63
poz.Leszek.
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wspaniałe to były czasy kiedy i ja na jednej fotce zbiorowej mogłem uwiecznić wszystkie swoje rośliny. :roll:

U Ciebie miłe złego początki. :;230
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

hen_s pisze:Wspaniałe to były czasy kiedy i ja na jednej fotce zbiorowej mogłem uwiecznić wszystkie swoje rośliny. :roll:
Oj, Henryku, to musiało być bardzo dawno temu :D Poza tym nie wiem, czy takie wspaniałe. Na pewno teraz jest wspanialej z kilkoma tysiącami roślin.

A. ornatum ładne. Mam tylko jedno astro i jest to właśnie to.
abaddon1986 pisze:
kolekcja jest zróżnicowana ale niestety żałuję, że posiadam niektóre roślinki w swoim zbiorze :) Teraz gdy moje upodobania nieco się ustabilizowały i już nie biorę wszystkiego tak "na hura" to chętnie te niektóre kaktusy zastąpił bym innymi...
Mam tak samo, tylko Ty ukierunkowałeś się dość szybko i nie masz jeszcze zbyt dużo "niewygodnych" roślin.
A których posiadania żałujesz? Pamiętam z początku wątku, że interesowały Cię kolumnowe. Czyżby to się zmieniło?
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trafione :) Głównie nie jestem zadowolony z posiadania kolumnowców. Z dwóch powodów. Pierwszy powód dał mi Trichocereus bridgesii, gdyż jego dość szybki wzrost martwi mnie pod względem miejsca dla niego. Tak jak teraz mieści się pod inspektem to w przyszłym sezonie już chyba z niego wyrośnie i stała miejscówka na balkonie będzie utrudnieniem z powodu dość częstych w naszym klimacie deszczy. Jeśli reszta kolumnowych pójdzie w jego ślady to może być problem. Drugi powód to sam wygląd. Takie długie pałki zwyczajnie przestały mi się podobać :) Mimo wszystko nie oddałbym wszystkich kolumnowych. Cieszę się, że mam w kolekcji C. azureus i ten nadzwyczajnie szybko rosnący Trichocereus :) Najbardziej nie jestem zadowolony z posiadania Weberbauerocereusa... Reszta jeszcze przejdzie :) Tak czy inaczej mam w kolekcji kaktusy, które gdyby padły to bym ich żałował ale są i takie, które byłyby po prostu ofiarami nauki hodowli :)

Moje ukierunkowanie się też ma swoje powody. Gymnocalycium podoba mi się ze względu na wygląd korpusu, łatwość uprawy i piękno kwiatów :) Astrophytum podobnie jak Gymno chociaż z uprawą dopiero zobaczę jak jest, bo A. ornatum to mój pierwszy kaktus z tego rodzaju. A Ferocactus... Chyba wiadomo :) Ciernie :D
Pozdrawiam
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

nie wiem, czy takie wspaniałe. Na pewno teraz jest wspanialej z kilkoma tysiącami roślin
Nie wiem czy wspanialej. :roll:
Tyle miejsca zajęte, tyle pracy trzeba włożyć żeby to jakoś wyglądało...
Zwykle się chce tego co się nie ma. :wink:
Oczywiście jestem zadowolony z tego do czego doszedłem. Bo jak na warunki którymi dysponuję jest to całkiem sporo. Ale zawsze chce się czegoś więcej... ;:218

Mateusz - jak czytam podobają Ci się kaktusy obu Ameryk. Na dłuższą metę jest to o tyle kłopotliwe, że one potrzebują nieco innego substratu no i klimat też nie ten. Tak sobie myślę, że nie dysponując zbyt dużą powierzechnią uprawową prędzej czy później będziesz musiał dokonać jakiegoś wyboru. :wink:
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jednak uległem jeszcze jednemu okazowi z LM :D Podobał mi się ten kaktus od kiedy ujrzałem go w pewnej książce :) Oto on:

Ferocactus chrysacanthus

Obrazek
Obrazek

Oby to był już koniec, bo na prawdę zaczynam się o siebie martwić...
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
przemo1413
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2011, o 16:34
Kontakt:

Post »

Ty naprawdę zacznij się martwić bo to dopiero początek :D ja zaczynałem od kilku sztuka a jak wczoraj przeliczyłem wszystko dokładnie to się za głowę złapałem ;:185 kaktusów ponad 60 a Adenium 166 + 10 Arabicum ;:14
Moje kaktusy:)Cz.1Cz.2
Moje lilie :)
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

:;230 Ja już nie liczę :D
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Mateusz o jakim końcu piszesz? Koniec świata odwolali ;:108 a końca zakupów nigdy nie będzie :;230 feruś cudowny ;:333
Awatar użytkownika
przemo1413
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2011, o 16:34
Kontakt:

Post »

nyskadu pisze:Mateusz o jakim końcu piszesz? Koniec świata odwolali
Jak to odwołali ;:oj to tyle gadania , przygotowywania się a Ty tak po prostu piszesz że odwołali :lol:
oj nie ładnie :;230 :;230 :;230 :;230 :;230
Moje kaktusy:)Cz.1Cz.2
Moje lilie :)
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Mnie też przykro, ale trzeba z tym jakoś żyć ;:168 w końcu nie takie rzeczy się przeżyło. Jeden koniec świata wiecej czy mniej ;:170
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”