Astrophytum ładniutkie!
Kaktusowo u Abaddon'a
- hen_s
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kaktusowo u Abaddon'a
Zbiorówka super. To wszystkie Twoje rośliny?
Astrophytum ładniutkie!
Astrophytum ładniutkie!
Ładnie!
Też lubię Astrophytum, zaraz po Gymnocalicium, niestety jedno piękne A. myriostigma u mnie nie przetrwało
, a A. capricorne (chyba) już ze dwa lata stoi i ani jednej nowej areolki z cierniami...
Dałam sobie więc z nimi spokój, aż do czasu kiedy zobaczyłam A. senile...i ...sami rozumiecie
Chyba ten gatunek po prostu n ie czuje się u mnie dobrze, podobnie jak Ferocactus....
Też lubię Astrophytum, zaraz po Gymnocalicium, niestety jedno piękne A. myriostigma u mnie nie przetrwało
Dałam sobie więc z nimi spokój, aż do czasu kiedy zobaczyłam A. senile...i ...sami rozumiecie
Chyba ten gatunek po prostu n ie czuje się u mnie dobrze, podobnie jak Ferocactus....
- mCm86

- Od: 26 mar 2012, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zobaczymy jak Astro będzie się czuło u mnie
W każdym razie jest to kaktus, któremu starałem się dopieścić najlepiej jak potrafię podłoże
Pozytywnie mnie zaskoczył fakt, że mimo iż kaktus kupiony był w markecie (Leroy Merlin) to nie rósł w torfie
Agnieszko 'nyskadu' kolekcja jest zróżnicowana ale niestety żałuję, że posiadam niektóre roślinki w swoim zbiorze
Teraz gdy moje upodobania nieco się ustabilizowały i już nie biorę wszystkiego tak "na hura" to chętnie te niektóre kaktusy zastąpił bym innymi... Może się kiedyś przydadzą na wymianę, kto wie 
Henryku na zdjęciu zbiorowym są praktycznie wszystkie moje rośliny
Brakuje tam tylko aloesu i Opuntia azurea, która jest obecnie w trakcie ukorzeniania odrostu, gdyż coś się z nią działo. Na razie nie wiadomo czy ta opuncja będzie dalej członkiem mojej kolekcji 
Inez chyba nie ma się co przejmować, że A. capricorne stoi ze wzrostem
Ktoś mi już pisał, że pewna roślinka też u niego stała ok. 2 lat i nic się z nią nie działo, a dopiero niedawno zauważył, że podciągnęła wodę
Może taki długi zastój to przystosowywanie się do nowych warunków 
Kwitnień u mnie jak widać brak ale może niedługo M. camptotricha uraczy mnie białym wianuszkiem, gdyż potworzyła pąki kwiatowe
Agnieszko 'nyskadu' kolekcja jest zróżnicowana ale niestety żałuję, że posiadam niektóre roślinki w swoim zbiorze
Henryku na zdjęciu zbiorowym są praktycznie wszystkie moje rośliny
Inez chyba nie ma się co przejmować, że A. capricorne stoi ze wzrostem
Kwitnień u mnie jak widać brak ale może niedługo M. camptotricha uraczy mnie białym wianuszkiem, gdyż potworzyła pąki kwiatowe
Zobaczymy, oczywiście na razie nie mam zamiaru się go pozbywać. Jedno co mnie dziwi, to to, że on jest twardy jak kamień, czyli wodę ma, a podlewam go nawet raz na 2 miesiące, czyli o wiele rzadziej niż resztę.
Ja też mam jedną Mammillarię z LR, która ma dobre podłoże
(jakiś drobny keramzyt).
Ja też mam jedną Mammillarię z LR, która ma dobre podłoże
-
leszek2

- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Super zbiorek,ładnie się prezentuje
poz.Leszek.
poz.Leszek.
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2
- hen_s

Wspaniałe to były czasy kiedy i ja na jednej fotce zbiorowej mogłem uwiecznić wszystkie swoje rośliny.
U Ciebie miłe złego początki.
U Ciebie miłe złego początki.
- sokolica

- Od: 28 maja 2011, o 13:05
Oj, Henryku, to musiało być bardzo dawno temuhen_s pisze:Wspaniałe to były czasy kiedy i ja na jednej fotce zbiorowej mogłem uwiecznić wszystkie swoje rośliny.![]()
A. ornatum ładne. Mam tylko jedno astro i jest to właśnie to.
Mam tak samo, tylko Ty ukierunkowałeś się dość szybko i nie masz jeszcze zbyt dużo "niewygodnych" roślin.abaddon1986 pisze:
kolekcja jest zróżnicowana ale niestety żałuję, że posiadam niektóre roślinki w swoim zbiorzeTeraz gdy moje upodobania nieco się ustabilizowały i już nie biorę wszystkiego tak "na hura" to chętnie te niektóre kaktusy zastąpił bym innymi...
A których posiadania żałujesz? Pamiętam z początku wątku, że interesowały Cię kolumnowe. Czyżby to się zmieniło?
- mCm86

Trafione
Głównie nie jestem zadowolony z posiadania kolumnowców. Z dwóch powodów. Pierwszy powód dał mi Trichocereus bridgesii, gdyż jego dość szybki wzrost martwi mnie pod względem miejsca dla niego. Tak jak teraz mieści się pod inspektem to w przyszłym sezonie już chyba z niego wyrośnie i stała miejscówka na balkonie będzie utrudnieniem z powodu dość częstych w naszym klimacie deszczy. Jeśli reszta kolumnowych pójdzie w jego ślady to może być problem. Drugi powód to sam wygląd. Takie długie pałki zwyczajnie przestały mi się podobać
Mimo wszystko nie oddałbym wszystkich kolumnowych. Cieszę się, że mam w kolekcji C. azureus i ten nadzwyczajnie szybko rosnący Trichocereus
Najbardziej nie jestem zadowolony z posiadania Weberbauerocereusa... Reszta jeszcze przejdzie
Tak czy inaczej mam w kolekcji kaktusy, które gdyby padły to bym ich żałował ale są i takie, które byłyby po prostu ofiarami nauki hodowli 
Moje ukierunkowanie się też ma swoje powody. Gymnocalycium podoba mi się ze względu na wygląd korpusu, łatwość uprawy i piękno kwiatów
Astrophytum podobnie jak Gymno chociaż z uprawą dopiero zobaczę jak jest, bo A. ornatum to mój pierwszy kaktus z tego rodzaju. A Ferocactus... Chyba wiadomo
Ciernie 
Moje ukierunkowanie się też ma swoje powody. Gymnocalycium podoba mi się ze względu na wygląd korpusu, łatwość uprawy i piękno kwiatów
- hen_s

Nie wiem czy wspanialej.nie wiem, czy takie wspaniałe. Na pewno teraz jest wspanialej z kilkoma tysiącami roślin
Tyle miejsca zajęte, tyle pracy trzeba włożyć żeby to jakoś wyglądało...
Zwykle się chce tego co się nie ma.
Oczywiście jestem zadowolony z tego do czego doszedłem. Bo jak na warunki którymi dysponuję jest to całkiem sporo. Ale zawsze chce się czegoś więcej...
Mateusz - jak czytam podobają Ci się kaktusy obu Ameryk. Na dłuższą metę jest to o tyle kłopotliwe, że one potrzebują nieco innego substratu no i klimat też nie ten. Tak sobie myślę, że nie dysponując zbyt dużą powierzechnią uprawową prędzej czy później będziesz musiał dokonać jakiegoś wyboru.
- mCm86

- przemo1413

- Od: 22 mar 2011, o 16:34
- Kontakt:
Ty naprawdę zacznij się martwić bo to dopiero początek
ja zaczynałem od kilku sztuka a jak wczoraj przeliczyłem wszystko dokładnie to się za głowę złapałem
kaktusów ponad 60 a Adenium 166 + 10 Arabicum 
- nolina

- Od: 20 mar 2010, o 21:37
- nyskadu

- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Mateusz o jakim końcu piszesz? Koniec świata odwolali
a końca zakupów nigdy nie będzie
feruś cudowny 
- przemo1413

- Od: 22 mar 2011, o 16:34
- Kontakt:
Jak to odwołalinyskadu pisze:Mateusz o jakim końcu piszesz? Koniec świata odwolali
oj nie ładnie
- nyskadu

- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Mnie też przykro, ale trzeba z tym jakoś żyć
w końcu nie takie rzeczy się przeżyło. Jeden koniec świata wiecej czy mniej