Jak dodać drenaż, to chyba wiele miejsca im na korzenie nie zostanie.
Sezon 2012
- rapunzel
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 26 lip 2011, o 18:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Sezon 2012
No nie wiem, niby piszą, ze doniczka powinna mieć 40 cm wysokości co najmniej i taką tez średnicę, ale przecież widzieliśmy tu wszyscy powojniki Locutusa hodowane w mniejszej donicy. A wkopałaś je 5 cm głębiej niż były?
U mnie i po trzech latach, dlatego w tym roku mam chyba dwa Guernsey Cream, oba szykują się do kwitnienia.lesioc pisze:Tak więc z całą stanowczością mogę potwierdzić... powojniki potrafią "zmartwychwstać" nawet po 2 latach nieobecności.
Dobrych kilka razy musiałam się długo zastanawiać, kto zacz, gdy pędy "znikąd" zaczęły mi wychodzić. Teraz jak mi coś wypada, mocuję na patyczku i zakopuję lub po prostu wkopuję karteczkę z nazwą, więc jest łatwiej.
- Ave

- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W takim razie nie wykopuję moich zdechlaków (mimo, że zakupiłam w ich miejsce nowe...
Dosadzę te nowe i niech prowokują "zdechlaki" do walki o przetrwanie...
Dosadzę te nowe i niech prowokują "zdechlaki" do walki o przetrwanie...
A ja kupiłam clematisa Jiska.
Czy ktoś z Was może ma jakieś doświadczenie z tą odmianą?
Czy ktoś z Was może ma jakieś doświadczenie z tą odmianą?
Mój clematis Ville de Lyon ma ok.metra i jeden pąk kwiatowy.Mam go drugi sezon.Przezimował całkiem,całkiem,ale każe mi być cierpliwą,jeżeli chcę podziwiać kwiaty.Gdy oglądam takie cudeńka, w pełnym rozkwicie,jak u Leszka,też myślę,czy aby w tej samej strefie klimatycznej mieszkamy 
-
ivona15
- 200p

- Od: 12 lut 2012, o 16:19
No i przesadziłam, przytachałam wielką doniczkę i ziemię i posadziłam dwa w jednej.Teraz będzie ok?

Uploaded with ImageShack.us
-- 16 maja 2012, o 12:58 --
Nie dorobiłam się jeszcze podpórki, ale w niedziele wybieram się do Obi to może coś znajdę odpowiedniego.

Uploaded with ImageShack.us
-- 16 maja 2012, o 12:58 --
Nie dorobiłam się jeszcze podpórki, ale w niedziele wybieram się do Obi to może coś znajdę odpowiedniego.
Iwona
Podpórki mieć nie musisz, widzę, że to balkon, możesz zamocować na suficie jakiś haczyk i puścić sznurki w stronę doniczki albo sznurki dowiązać potem do krótkiej bambusowej kratki na przykładivona15 pisze:Nie dorobiłam się jeszcze podpórki, ale w niedziele wybieram się do Obi to może coś znajdę odpowiedniego.
- rapunzel

- Od: 26 lip 2011, o 18:49
Iwona, oglądałam katalog OBI i mogę ci napisać, ze za taką podpórkę, jaką kupiłam w castoramie w OBI zapłacisz co najmniej dwa razy więcej.
Ja kupiłam taką w casto za około 13 zł:
http://img41.imageshack.us/img41/6932/abcd0007yu.jpg
W OBI wg katalogu takie drewniane kratki od 30 zł, ale z drugiej strony są tez metalowe stojaki różnego typu od 10 zł, może poszukaj katalogu w necie.
kratki str. 104
metalowe ozdoby str. 37
Ja kupiłam taką w casto za około 13 zł:
http://img41.imageshack.us/img41/6932/abcd0007yu.jpg
W OBI wg katalogu takie drewniane kratki od 30 zł, ale z drugiej strony są tez metalowe stojaki różnego typu od 10 zł, może poszukaj katalogu w necie.
kratki str. 104
metalowe ozdoby str. 37
- Ave

Maidwell Hall skńczył u mnie spektakl, za to zaczęła Janny. Bardzo miło z ich strony ,że się tak uzupełniają z kwitnieniem, bo dzięki temu mam dłuzsze powojnikowe widowisko...

- lesioc

- Od: 3 cze 2008, o 10:20
- Kontakt:
Piękne 
- dodad

- Od: 21 cze 2009, o 18:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
O ja cię kicham, Ewunia pięknie!
Juz chyba pisałaś, ale przeoczyłam. Ile ona ma lat?
- Locutus

- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Ano? Trzy w donicy o średnicy 28,5 cm i wysokości 25 cm. I z niespełna metrowych karłów, które miały raptem po dwa pąki kwiatowe (w momencie kupna) urosły do rozmiarów dwumetrowych potworów, których liści spod kwiatów nie widać.rapunzel pisze:No nie wiem, niby piszą, ze doniczka powinna mieć 40 cm wysokości co najmniej i taką też średnicę, ale przecież widzieliśmy tu wszyscy powojniki Locutusa hodowane w mniejszej donicy. A wkopałaś je 5 cm głębiej niż były? (...)
Przy okazji ? nie wkopywałem ich głębiej przy sadzeniu. Jednemu (Sunset ? najobficiej kwitnącemu) nawet niechcący odsłoniłem górną część korzeni. Ewidentnie w niczym im to nie przeszkadza.
Pozdrawiam!
LOKI
- Ave

dodad pisze:O ja cię kicham, Ewunia pięknie!
Kupowałam je w 2010