Halinko, czy Twój pielęgnowany od małej sadzonki (od 2008 r.) falenopsis zakupiony jako
'Red Jaguar' też okazał się
taką ładną różową hybrydą ?

Ja żałuję, że nastąpiła taka pomyłka, tym bardziej, że mam już dwie takie same w domu oprócz niej. Może chociaż Ty się nie nacięłaś tak jak Anabell i ja...
Małgosiu - Merghen, moje katlejki lubią dokładnie te same warunki jakie opisujesz - cyt. "południowe okno ze słoneczkiem jak na razie i różnica temperatur. Rosną,że aż miło."
W takich warunkach dojrzewają pąki mojej
Epicattleyi. Nawet z tej zasuszonej pochewki 'łebki' wychyliło aż 6 pąków. Z tej drugiej - 11
Zaskoczyła mnie w tym roku wigorność tego storczyka
Za to
Promenea chyba odpoczywa od kwitnienia w tym sezonie. utworzyła AŻ 3 pączki (ostatnio było chyba z 20).
Pierwszy może wkrótce rozkwitnie:
KwiAnno, To nie 'Schilleriana' zgubiła kiedyś pąki od 'zapachów' pomarańczy naszpikowanej goździkami, tylko inny falenopsis.
Phal. schilleriana rozwija pąki zawsze w środku zimy i stąd zwykle te spustoszenia w pąkach.
Do zdj. wyjęłam ją z akwarium. Teraz ma jeszcze wszystkie, ale czy dotrwa do końca ?? Obok na Twoją prośbę cała
Phal. mannii black
Henryku, to mnie pocieszyłeś z tymi poduszkami i kocami. Myślałam, że to ja tylko tak 'upiększam' mieszkanko
Ale co tam... jak zakwitną storczyki, to wynagrodzą rodzince te wszystkie cierpienia
Natomiast cieniówkę na oknie mam cały okrągły rok. ściągam tylko domycia okna. Bystry jesteś, że ją na tym zdj. wypatrzyłeś
Zresztą latem ona nie wystarcza. Zakładam wtedy za akwarium dodatkowo firankę.
Natalkastl, też czekam na kwiaty Twojego 'Mannii'. I trzymam kciuki, żeby nic im nie przeszkodziło w rozkwicie.
Zobaczymy jaka tajemnicę skrywają
Na koniec zdjęcie dla
Madzi.
Phal equestris od Ciebie Madziu. On jest niesamowity - tworzy wszystko co tylko może -
2 X basal keiki, nowy listek i dwa pędy. Jeden z tyłu widać, drugi jeszcze ukryty (chyba, że to będzie trzecie keiki (?))
To niesamowite, że wszystkie storczyki, które mi podarowałaś - nawet ich maleńkie cząsteczki - tak ładnie mi rosną.
Widać, ofiarowane od

.

dla Ciebie.