Lawenda,ogólnie(2006-2011) część 1 .
Witam
Dziękuję za słowa uznania ;:12
Ja też po wysianiu paczuszki lawendy dorobiłąm się parę siewek...po długim czasie.Widać tak mają.
Tak wyglądały w zimie:

Delikatnie je podsypuję ziemią i trochę okrywam ściętymi kwiatami lawendy i gałązkami igliwia.Na zdjęciu jeszcze tego nie ma
Na wiosnę przycinam je dość nisko
Nie zasilam niczym i nic w zasadzie nie robie.Jedynie podlewam czasem gnojóweczką z pokrzyw.

Dziękuję za słowa uznania ;:12
Ja też po wysianiu paczuszki lawendy dorobiłąm się parę siewek...po długim czasie.Widać tak mają.
Tak wyglądały w zimie:

Delikatnie je podsypuję ziemią i trochę okrywam ściętymi kwiatami lawendy i gałązkami igliwia.Na zdjęciu jeszcze tego nie ma

Na wiosnę przycinam je dość nisko

Nie zasilam niczym i nic w zasadzie nie robie.Jedynie podlewam czasem gnojóweczką z pokrzyw.
- MagdaMisia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Myślę, że jednak nie jest taka ważna, tylko rodzaj gleby, stanowisko i odmiany lawendy.Ja mam sporo różnych odmian lawendy i choć rosną w podobnych warunkach i tak samo je traktuję to bardzo się różnią.Inaczej wyglądają krzaczki z siewu, inaczej kupowane odmiany rozmnażane z sadzonek.Jedne mają bardziej zielone listki, inne szare, różnią się pokrojem, wysokością i kolorem kwiatów 

- Ania Kropelka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 lut 2009, o 08:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam. Mam lawendę Pretty Polly . Jest to moja pierwsza lawenda, po kupieniu nie przesadzałam jej do większej donicy nie wiem czy to dobrze. Na razie ładnie rośnie na balkonie do strony wschodniej. Co zrobić z nią na zimę nie mam możliwości wsadzenia jej bezpośrednio do ziemi . Jak ją przezimować???
Zdjęcia LAWENDY

Zdjęcia LAWENDY

Witam i dziękuje za rady .... Próbowałam ją już przesadzać, ale wybrałam jeszcze za małą donicę bo okazało się ,że ma duży drzewiasty korzeń. Nie wiem czy ziemia uniwersalna będzie odpowiednia ??? Z tego co wyczytałam to jest lawenda angielska bardzo ładnie pachnie i trudno o niej coś poszukać w internecie. Ulotka przy zakupie była po angielsku , ale o pielęgnacji nic nie pisało. Jedyne miejsce chłodne to piwnica, ale ciemna. Czy w ciągu zimy trzeba ją podlewać? Pozdrawiam 

- katrina26
- 1000p
- Od: 14 sie 2008, o 12:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ziemię daj przepuszczalną, możesz uniwersalną zmieszać ze żwirkiem (takim z zoologicznego do akwarium). W ciągu zimy, należy ją podlewać ale skąpo. Ziemia nie może wyschnąć na wiór. Co do ciemnej piwnicy to nie wiemLiza pisze:Witam i dziękuje za rady .... Próbowałam ją już przesadzać, ale wybrałam jeszcze za małą donicę bo okazało się ,że ma duży drzewiasty korzeń. Nie wiem czy ziemia uniwersalna będzie odpowiednia ??? Z tego co wyczytałam to jest lawenda angielska bardzo ładnie pachnie i trudno o niej coś poszukać w internecie. Ulotka przy zakupie była po angielsku , ale o pielęgnacji nic nie pisało. Jedyne miejsce chłodne to piwnica, ale ciemna. Czy w ciągu zimy trzeba ją podlewać? Pozdrawiam

Katrina dziękuję
Doczytałam się ,że wiele osób na zimę zostawia lawendę na balkonie. Niektórzy szczelnie ją okrywają ,a inni zaś porostu zostawiają, tak jak rosła oczywiście, gdy mają balkon kryty. Do zimy daleko ,a teraz trzeba się zachwycać wyglądem i upajać zapachem lawendy. Z tego co oglądałam to trafiłam na dość rzadką i nie chciałabym jej stracić.

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 18 gru 2008, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lawenda
Lawendy są naprawdę mało wymagające, lubią słońce,nie znoszą przenawożenia, nie lubią zbyt mokrej ziemi.Odwdzięczają się pięknym kwitnieniem i zapachem.
Uwielbiam ten zapach,odstrasza także mole.
Uwielbiam ten zapach,odstrasza także mole.