Wasze rady są bardzo pomocne dla takich laików jak ja
Moritiusowe kaktusy i sukulenty
- nolina
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 20 mar 2010, o 21:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moritiusowe kaktusy i sukulenty
OOj tak Darku masz świętą racje ,co ja bym bez Was zrobiła.

- ROBERTOBORO

- Od: 13 lis 2008, o 21:39
- Kontakt:
gdybyśmy my weszli na forum o np. paliwie rakietowym czy chodowli jedwabników to też by nas zaginali
- moritius

- Od: 30 sie 2010, o 12:15
Najpewniej ;). Sam widzę, jak mój dziadek zaczyna mi coś o pszczołach ciekawostki opowiadać (sam ma parę uli więc wie dużo, a i miodek jest co roku
) to ja 90% z tego co opowiada nie wiem ;).
A najciekawiej mam z drugim dziadkiem, jak się zgadamy na temat ciekawostek przyrodniczych (jak nie ma co robić to ogląda programy przyrodnicze
). Próbuje mi opowiadać, że "jakiśtam kaktus cośtam..." a moja odpowiedź zawsze brzmi "dziadzia, ja to wiem, przecież interesuję się kaktusami" ;).
A najciekawiej mam z drugim dziadkiem, jak się zgadamy na temat ciekawostek przyrodniczych (jak nie ma co robić to ogląda programy przyrodnicze
Pozdrawiam, Aleksander
- Akwelan_2009

- Od: 10 sty 2009, o 19:27
... no nie wiem, hodowla jedwabników jest dużo, dużo łatwiejsza niż stworzenie poprawnych warunków do uprawy, nie mówiąc już o doprowadzeniu do kwitnienia kaktusów. Hodowli jedwabników od greny (tj. jaj jedwabnika) do uzyskania kokonu w którym zasklepia się gąsienica w celu przepoczwarczenia się i odrodzenia się jako motyl, można nauczyć się w przeciągu kilkunastu godzin, tego nie da się powiedzieć o przyswojeniu "prawideł" wiedzy o uprawy kaktusówROBERTOBORO pisze:gdybyśmy my weszli na forum o np. ... chodowli jedwabników to też by nas zaginali
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
- Delete

- Od: 16 maja 2009, o 09:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Studia humanistyczne to co to jest. Niby biologia nie jest zaliczana, ale ja pojmuję przedmioty humanistyczne jako te na kucie się na pamięć. Skąd kobitka ma wiedzieć czym się różni Echinopsis od Lobivia.
Szczerze mówiąc jakby chciała wszystkie dziedziny biologii znać to nie wiem czy by życia starczyło. Choć zastanawiam się nad moją nauczycielką z gimnazjum, ta skubana tyle wiedziała, ostra była, ale z chęcią bym poszedł na jej lekcję. 
Ja nie cierpię kuć czegoś na pamięć. Wybrałem profil w liceum matematyczno-fizyczny, bo te rzeczy trzeba rozumieć. Ale co tam jak nam gościu od histy robi rozszerzony poziom i mam wiedzieć oraz wykuć punkty. Przyda mi się np. o co chodziło w rozejmie w Sztumskiej Wsi?
Ja nie cierpię kuć czegoś na pamięć. Wybrałem profil w liceum matematyczno-fizyczny, bo te rzeczy trzeba rozumieć. Ale co tam jak nam gościu od histy robi rozszerzony poziom i mam wiedzieć oraz wykuć punkty. Przyda mi się np. o co chodziło w rozejmie w Sztumskiej Wsi?
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
- mgr_

- Od: 24 paź 2010, o 18:37
Lepszy przykład to Ferobergia czyli skrzyżowanie Ferocactusa i Leuchtenbergii czyli trochę dalej w systematyce położonych od siebie roślin. W tym roku chyba u Dohnalika pojawiły się nasiona tej krzyżówki w cenie 150 Kc za porcję. Można zatem osobiście sprawdzić czy coś wykiełkujemoritius pisze:Ogólnie to babka jest spoko ;). Ale że to przy całej klasie było to jej powiedziałem, że lobiwki były zaliczane do echinopsisów i wyszła z twarzą.
- Spy

- Od: 25 lip 2009, o 15:47
mgr_ pisze: Lepszy przykład to Ferobergia czyli skrzyżowanie Ferocactusa i Leuchtenbergii czyli trochę dalej w systematyce położonych od siebie roślin. W tym roku chyba u Dohnalika pojawiły się nasiona tej krzyżówki w cenie 150 Kc za porcję. Można zatem osobiście sprawdzić czy coś wykiełkuje
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
/Pustynni Strażnicy/
- moritius

Ferobergia 'Gil Tegelberg' (otrzymana przez tego pana) czy jakaś inna? Z tego co wiem to ta z dominującymi cechami feraka kwitnie, więc możnaby sprawdzić, czy można nasiona otrzymać ;).
Wracając do mojej nauczycielki - bardzo często podaje nam takie ciekawostki, o których niewiele osób wie, więc zna się na swoim przedmiocie ;)
Wracając do mojej nauczycielki - bardzo często podaje nam takie ciekawostki, o których niewiele osób wie, więc zna się na swoim przedmiocie ;)
Pozdrawiam, Aleksander
- nolina

- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Henryku to jest srodek owadobójczy ,a gdzie go sie kupuje?w ogrodniczym?hen_s pisze:Aleksandrze - Bi58.
- Artur89

- Od: 8 lis 2009, o 11:37
Bartek, zlituj się. Kucie, kuć, wykuć - od kucia np. żelazaDelete pisze:(...) kłucie się na pamięć. (...) kłuć czegoś na pamięć. (...) wykłuć punkty.
- Sebek87

- Od: 10 gru 2010, o 18:11
Ja też to czytałem co Bartek napisał.A nie przyszło Ci Artur na myśl że to kłucie,kłuć,wykłuć jest do tego forum np kłujące kaktusy?. 
- Artur89

- Od: 8 lis 2009, o 11:37
Noo nie. Dla mnie to byk i tyle
Nie mniej widzę, że ta dziwna moda na dorabianie 'ł' do wyrazów zaczyna się rozpowszechniać...
- Sebek87

- Od: 10 gru 2010, o 18:11
He He niema co wszystkim tu można się zarazić roślinkami no i "KŁUCIEM"Tyż

- ARHIZ
- 500p

- Od: 12 wrz 2009, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
No no, nieźle się ten Twój skromny wątek rozrósł ;)
- moritius

Dzięki za odwiedziny Arh ;). Rzadko cię tu widuję ;)
I tu małe wyjaśnienie, bo jeszcze o tym nie wspomniałem. To dzięki Arhizowi trafiłem na forum
I tu małe wyjaśnienie, bo jeszcze o tym nie wspomniałem. To dzięki Arhizowi trafiłem na forum
Pozdrawiam, Aleksander