Identyfikacjia szkodników ... ze zdjęciami
- Violunia
- 200p
- Od: 30 sie 2012, o 12:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Identyfikacjia szkodników ... ze zdjęciami
Otóż to, też na nią weszłam jak szukałam ale za mała a te moje to spokojnie miały ze dwa cm nawet ponad bo zrobiłam zdjęcie z cm ale zamazane więc trzeba wierzyć na słowo 

pozdrawiam wszystkich zawirusowanych ogrodem.
Violka
Violka
Iza - na drugim zdjęciu, moim zdaniem to tarcznik jałowcowy. Na pierwszym zdjęciu - nie widać dokładnie - ale myślę, że te czarne, kolczaste to jakieś drapieżne larwy żerujące na tarczniku.
Namierzyłam
Prawdopodobnie jest to Diocria oleandica? biedne te moje biedronki i złotooki 

Kasia
-
- 50p
- Od: 28 lis 2013, o 13:18
- Kontakt:
Violunia pisze:
Czy ktoś miał do czynienia z taką muchąpare dni temu miałam ich pełno w szklarni, siedziały na szkle i na młodym koperku, była tego masa i przypuszczam, ze wylatywały z ziemi. Powybijałam wszystkie co do jednej palcami
i jak na razie nie ma nic nowego. Nigdy nie miałam do czynienia z ziemiórkami ale przeczytałam, ze one są małe do 6 mm a te były duże przeszło dwa cm i mało ruchliwe. Nie było w nocy przewietrzania i może za wilgotno akurat się zrobiło, nie mam pojęcia co to za owadek wrrrrrrrrrrrr
Sprawdź lenia ogrodowego
Dla ogrodnika nie ma złej pogody, jest tylko zły ubiór
- Violunia
- 200p
- Od: 30 sie 2012, o 12:38
Bardzo dziękuję to jest dokładnie to, u mnie wyrośnięte na maxa bo widać było im dobrze ale skoro mają tylko jedno pokolenie a wybiłam wszystkie to może już nie zagrażają moim roślinkom, przynajmniej w szklarni. Powiesiłam żółte tablice, wsadziłam ząbki czosnku w ziemie i może zapobiegawczo naparem z wrotycza potraktuje. Jeszcze raz dziękuję 

pozdrawiam wszystkich zawirusowanych ogrodem.
Violka
Violka
- dorcia7
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- damek1718
- 1000p
- Od: 20 mar 2012, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Larwy biedronek. Widocznie twoja czereśnia miała mszyce. Nie będę ryzykował i obstawiał czy to biedronka azjatycka czy rodzima, biorąc pod uwagę duża zmienność obcego gatunku. Czasami fachowcy maja problem z rozpoznaniem larw.
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
- dorcia7
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
Czyli nie zwalczać ich,biedronki są przecież pożyteczne ,ale co robić jak mi zaczną w tym roku tez liście dziurawić ? 

- damek1718
- 1000p
- Od: 20 mar 2012, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Hmmm ciężko powiedzieć czy one dziurawią liście. Raczej są "mięsożerne"Dziury mógł wygryźć inny szkodnik np. ogrodnica niszczylistka. Obserwuj, bo szkoda by było od razu zwalczać sprzymieżeńcami w walce z mszycami (nawet jeśli to azjatycka, a mszyce występują na roślinie). Poza tym tak jak piałem ciężko rozróżnić larwę biedronki azjatyckiej od rodzimej.
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
-
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
Biedronki azjatyckie (zarówno ich larwy jak i osobniki dorosłe) są bardzo żarłoczne !
W okresie około 10-dniowego rozwoju larwa zjada od 90 do 370 mszyc.
Owad dorosły zjada od 15 do 65 mszyc dziennie. Gdy brakuje pokarmu zjadają inne owady, także jaja i larwy innych biedronek (także siedmiokropki i dwukropki).
W okresie około 10-dniowego rozwoju larwa zjada od 90 do 370 mszyc.
Owad dorosły zjada od 15 do 65 mszyc dziennie. Gdy brakuje pokarmu zjadają inne owady, także jaja i larwy innych biedronek (także siedmiokropki i dwukropki).
Hmmm? Chyba jednak biedronka, i to do tego azjatycka.
http://motylek26.flog.pl/wpis/9000676/l ... jatyckich/
http://motylek26.flog.pl/wpis/9000676/l ... jatyckich/
Kasia
Jest to,jedna z form rozwojowych biedronki azjatyckiej.Czy,zjada liście-tego nie wiem,ale stwierdzono że: w okresie niedoboru mszyc dietę uzupełnia, zjadając pyłek kwiatowy i nektar, nadgryzając dojrzałe owoce. W winogronach przegryza skórkę i wchodzi do owocu. Pozdrawiam klakier.