Moje orchidaria - Anaka
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
może to zależy, na jaki się trafi, a może ty masz lepsze warunki na niego. ja trafiłam na wyjątkowo kapryśnego. ostatnie listki puścił malutkie i cherlawe, ale może to od przesadzania, bo kilka miesięcy temu go przesadziłam i do tej pory się dąsa. a fantasy music jest bardzo ciekawy i słodziutki.Anaka pisze:Phal. Fantasy Music jest bezproblemowy![]()
Zresztą phal. Mini Mark u mnie tak samo- same zalety :P Niektórzy narzekają,że nie chce kwitnąć. U mnie zawsze i długo - bez pudła. MOże trafiłam na taki egzemplarz
-
Anaka

- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Obecny pęd kwiatowy na moim Mini Marku stoi od wczesnej wiosny z rozwiniętymi dziesięcioma kwiatami i żaden nie opadł, ani się nie starzeje
Rok temu miał dwa pędy. W tym widocznie mu się znudziło
Rok temu miał dwa pędy. W tym widocznie mu się znudziło
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
- Storczykowa

-
Anaka

Może za mało ma wilgoci, skoro zasycha:roll: Może znowu zmień mu podłoże
Rok to mało na pokazanie tego, co MM potrafi. Zwłaszcza,że jak pisałaś ,zmieniłaś mu podłoże.
Rok to mało na pokazanie tego, co MM potrafi. Zwłaszcza,że jak pisałaś ,zmieniłaś mu podłoże.
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
- Storczykowa

podłoża mu nie zmieniałam, posadziłam w to, co miał (dość gruba kora), tylko zmieniłam doniczkę z brązowej na przezroczystą. a wilgotności powietrza nie mam bardzo wysokiej, zwłaszcza teraz, jak jest tak gorąco (obecnie jest 28 stopni, w wakacje zwykle jest między 24 a 32, nie pomaga nawet otwieranie okna na oścież).
-
Anaka

To chyba trzeba zmienić podłoże. Nie wiadomo, ile w tym roślina rosła. Może być już bezwartościowe i toksyczne od resztek nawozów i hormonów.
Wilgotność można łatwo zwiększyć, stawiając doniczkę na podstawce z mokrym keramzytem
Wilgotność można łatwo zwiększyć, stawiając doniczkę na podstawce z mokrym keramzytem
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
- Storczykowa

-
Anaka

Nie wiem, jak wygląda Twoje podłoże, więc nie mogę ocenić do końca, czy się nadaje, czy nie.Skoro storczyk nie rośnie i zasycha, to znaczy,że coś mu nie odpowiada .Trzeba spróbować mu pomóc. Jednym ze sposobów jest wymiana podłoża.
Mech możesz dodać, na pewno nie zaszkodzi.
Mech możesz dodać, na pewno nie zaszkodzi.
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
Anaka

Bardzo lubię miniaturowe storczyki. Mieszkają one u mnie w dwóch orchidariach. Najczęściej zamontowane są na podkładkach z kory lub paproci drzewiastej, ewentualnie dębu korkowego.
Meriacylium wendlandii zamontowałam kiedyś na glinianej wiszącej doniczce, do której do środka wlewa się wodę. Przez ścianki doniczki roślina pobiera wilgoć.
Właśnie zakwita. Ma urocze fioletowe kwiatuszki.

Meriacylium wendlandii zamontowałam kiedyś na glinianej wiszącej doniczce, do której do środka wlewa się wodę. Przez ścianki doniczki roślina pobiera wilgoć.
Właśnie zakwita. Ma urocze fioletowe kwiatuszki.

Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
Anaka

Moja Koleżanka ma w pokoju dziennym takie orchidarium - pięknie to się prezentuje i jest prawdziwą ozdobą . Wszyscy swoje oczy kierują przede wszystkim na akwarium z egzotycznymi roślinami:D
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki