Aeracja,wertykulacja.(Odnowa - renowacja trawnika)

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2008, o 09:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Roczny trawnik - wertykulacja i aeracja.

Post »

Wrzucam takie 2 zdjęcia do oglądu

Koszenie z dziś. To tuja nawoziłem w tym roku nawóz wieloskładnikowy i saletrę amonową i kurka deszcz dał mi się w weznaki :D Tyle koszenia
Obrazek

Tutaj mój własny mix (zorientowani wiedzą o czym piszę) mieszanka firm K + inna tania uniwersalna, której nazwy nie pamiętam. Jestem z tego mox'u bardzo zadowolony.
Obrazek
Awatar użytkownika
PaleNisko
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 1 cze 2010, o 00:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No właśnie, tak jak w temacie. Posiadam ogród, około 150m2, mieszkam w tym domu od 12lat, ale niedawno to ja przejąłem obowiązki "pana na włościach". Dzisiaj po raz pierwszy w życiu skosiłem trawo-chwasty i chciałbym teraz iść na przód. Za punkt honoru wyznaczyłem sobie doprowadzenie ogrodu do perfekcji, za parę miesięcy powinno wyglądać jak pole golfowe. :D Ale na sam przód, nurtuje mnie pytanie - najpierw powinienem napowietrzyć glebę, czy pozbyć się rozlicznych chwastów (mniszki lekarskie, koniczyna, stokrotki, ~5-10osetów.)

I jak już będę odchwaszczał, to czym najlepiej jak i kiedy(w sensie czy deszcz ma znaczenie)? :/

P.S. Przeczytałem jakiś inny temat i tak się zastanawiam - chwasty z trawnika się eliminuje chwastobójcami do roślin 2-liściennych, czy to sie wyrywa roślinka po roślince? :/
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Re: Co najpierw - areator + wertykulator czy odchwaszczanie ogro

Post »

Najpierw skasuj chwasty np: Chwastoksem lub STARANE 250 EC. Deszcz ma znaczenie ! Musi być przez chociaż 1 godzinę sucho by chwasty/mniszek pobrały preparat do wnętrza. Najlepiej chwasty/mniszek opryskiwać zanim zaczną wysypywać nasionka, czyli wczesną wiosną.

Jak już je popryskasz odczekaj z tydzień i zajmij się tą areacją.

PS: Starane wyniszczy też koniczynę.
wesoly
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sie 2008, o 20:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jeśli trawnik jest mocno zaniedbany to dobrze przemyśl temat czy czasem nie lepiej zastosować oprysk na całość przekopać teren uzupełnić braki nawozowe na pewno wapienne i posiać nowa trawę. Może pracy jest trochę więcej ale jak zaczynasz to zaczynaj .

jarek
Awatar użytkownika
PaleNisko
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 1 cze 2010, o 00:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

wydaje mi się, że ziemie na ogrodzie mam bardzo żyzną, czego dowodem jest kilkanaście krecich dziur na całej jego powierzchni ;)

Zastanawiam się tylko - czy jeśli zastosuję Chwastoksem i/lub STARANE 250 EC, to czy wyeliminuje to koniczynę/mniszka/stokrotki, a trawe pozostawi w nienaruszonym stanie?
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Po 8 dniach trawa wzeszła w tym miejscu gdzie mi ją mróz wymroził. Wsiew w tylko wygrabioną starą suchą trawę oraz zagrabienie lekkie nasion.

Mam nadzieję, że rozwieję wasze obawy przed dosiewanie nasion trawy w zniszczony trawnik.
wesoly
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sie 2008, o 20:57
Kontakt:

Post »

Trawniki jak najbardziej uzupełniamy nie ma się czego obawiać.

jarek
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

gemciu83 pisze:(...)Twojej trawie jakby brakowało właśnie wielu składników. Nie wiem jaki skład mineralny miał ten agrecol. Ale Potas, fosfor i azot dają m.in. dobry wzrost, krzewienie, barwę.
Matko jedyna, nawóz cztery razy w ciągu dwóch miesięcy to wg. ciebie za mało???
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Hah nie łap mnie za cycaty :D

Po prostu nie spamiętałem, że już nawóz był sypany. Co nie zmienia faktu, że chociaż autor będzie wiedział co mu jest potrzebne. Fosfor i tak wystarczy sypnąć raz na kilka lat. Co do nawozów z centrów ogrodniczych to ja mam do nich zerowe zaufanie. Bo one tylko kosztują.

Poza tym mks1996 dostał też informacje na maila i nie tylko on odnośnie kilku rzeczy.

Widziałaś u mnie trawa jest niezła prawda :) :?:
rolnik1500
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 lut 2010, o 21:46
Kontakt:

Re: Trawnik ruina. Jak zrobić super trawnik ?

Post »

Ja uzywałem 2 lata temu siatki na krety takiej z mocnego tworzywa sztucznego. Szerokośc 2 metry fajnie się układała nawet na pagórkach, do dzisiaj nie mam śladu kreta na trawniku.
Ja stsoswałem tą siatkę na krety
**** Zwróć raczej uwagę na swoje błędy w pisowni ,KaRo

Koszt 2 rolek niewielki w stosunku do nakładu pracy i pieniędzy na założenie trawnika a siatka 100% skuteczna.
ananas
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 17 maja 2011, o 09:36

Re: Odnowa trawników

Post »

Witam, przeczytałem że posianą trawkę można przykryć agrowłókniną. Ok, ale co dalej? Posiałem, podlałem, przykrywam i tyle? Zostawiam aż wyrośnie, czy też muszę stale zaglądać pod i dbać o wilgoć? Kiedy można zdjąć tą przykrywkę? Już jak wzejdą pierwsze kiełki czy dopiero tuż przed koszeniem? :wink:

PS. Czym się różni glina od ziemi gliniastej?
eclair
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 18 maja 2007, o 18:27

Post »

Mój paskudny, przesuszony i totalnie opanowany przez mech trawnik posypałam dolomitem i podlałam to z konewki roztworem nawozu z żelazem z Agrecolu (sąsiedzi patrzyli po sobie wymownie kiedy po deszczu biegałam z konewkami i podlewałam mokrą trawę :;230). Nie mam pojęcia czy to zasługa dolomitu czy żelaza ale po niespełna tygodniu mech w trawie zrobił się brązowy i mogłam go z łatwością wygrabić. Dolomit, jak piszecie, potrzebuje dużo czasu by przedostać się głębiej, więc to pewnie żelazo tak zadziałało, z drugiej strony mech rośnie przecież płyciutko, na powierzchni, więc może to jednak dolomit podziałał "powierzchniowo"? Może jedno z drugim? W każdym razie mam teraz nadzieję, że trawa sobie poradzi z reaktywacją po przesuszeniu, kiedy pozbyła się konkurenta ;:108
Awatar użytkownika
ania1590
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2009, o 08:31
Kontakt:

Post »

Wiosną przeprowadziłam wertykulację, a po niej koszenie, w celu zebrania tego co wertykulator wydrapał. Później wysiałam siewnikiem nawóz z żelazem i saletrą wapniową. Później herbicyd na mniszek i inne liścienne. Teraz drugi raz zastosowałam nawóz z żelazem i jeszcze jedną dawkę w połowie lipca mam zamiar wysiać też z saletrą wapniową. Trawnik muszę kosić ja lub M 2 razy w tygodniu, ale warto, bo jest piękny.
ania1590
MariuszM
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 10 lut 2012, o 18:31

Wałowanie aeracja wertykulacja grabienie piaskowanie

Post »

Witam
Kiedy wykonać i w jakiej kolejności wałowanie, aerację, wertykulację, i może też pograbić trawnik?
Myślałem że jak już ruszy trawa , po pierwszym koszeniu i w kolejności :
1 wałowanie
2 wałowanie + kolce
3 aeracja
4 wertykulacja
5 nawożenie
6 piaskowanie

Dobra kolejność ? i jakie terminy?

jak się dokładnie wykonuje piaskowanie? wystarczy rozsypać piasek na powierzchni ziemi?
x - o -0
---
Od: 1 wrz 2010, o 00:07

Re: Wałowanie aeracja wertykulacja grabienie piaskowanie

Post »

1 Wałowanie wykonuje się jeśli kępki trawy, a w zasadzie ich korzenie wyszły ponad płaszczyznę ziemi. Nieumiejętnym wałowanie można zrobić więcej krzywdy niż osiągnąć korzyści
2.3. Wałowanie z kolcami to zwyczajnie aeracja
4. Na wertykulacje jeśli jest taka potrzeba to dobry moment bo ziemia jest luźna i dobrze zbiera się martwe części roślin
5. Po wertykulacji daj trawie kilka dni wolnego na regeneracje by nie popalić jej za bardzo
6. Piaskowanie połączone jest z aeracją. W powstałe otwory wsypuje się piasek
tu film jak wygląda aeracja maszyną
http://www.youtube.com/watch?v=BLe7j5kq ... re=related
a tutaj jak to działa
http://www.youtube.com/watch?v=k8wGyGh8 ... re=related
tak wygląda piaskowanie po aeracji
http://www.youtube.com/watch?v=Chd86l9E ... re=related
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”